Antik Limanla 2 Bin Yıl Önceye Yolculuk - Son Dakika
Yerel

Antik Limanla 2 Bin Yıl Önceye Yolculuk

İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihi eserlere sahip kıyıları ilginç bir projeye ev sahipliği yapacak.

18.06.2015 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihi eserlere sahip kıyıları ilginç bir projeye ev sahipliği yapacak. Urla'da yapılacak "Roma Limanı"nda tarihin çeşitli dönemlerinde kullanılan gemilerin birebir kopyaları ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Dünyanın en eski açık deniz gemisi Uluburun'un birebir kopyasını yaparak adını duyuran, antik çağ savaş teknesi Kybele ile Marsilya'ya giderek uluslararası tanınırlığını artıran "360 Derece Tarih Araştırmaları Grubu", yeni bir deneysel arkeoloji projesine başlıyor.

AA muhabirine açıklama yapan 360 Derece Grubu Başkanı Osman Erkurt, halen Urla'daki Ankara Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) yerleşkesi içinde çalışmalarına devam eden grubun, tarihin çeşitli dönemlerine ait teknelerin birebir kopyalarını ürettiğini ve yeniden canlandırmalarla kamuoyunun tarihe olan ilgisini artırmaya gayret ettiğini söyledi.

Uluburun, Kybele, saz tekneleri ve Kiklad tekneleri gibi projeleri hayata geçirdiklerini bildiren Erkurt, bir süredir, antik çağın en canlı deniz trafiğinin yaşandığı Anadolu kıyılarında bu zenginliğin daha somut biçimde anlatılacağı bir liman projesi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Urla'da bir Roma Limanı kurulması projesinde artık son aşamaya gelindiğine işaret eden Erkurt, şu bilgileri verdi:

"Roma'nın en canlı limanlarına ev sahipliği yapan Urla kıyılarında bir limanın canlandırılmasına çalışacağız. Limantepe Sualtı Kazıları'na başkanlık eden Prof. Dr. Hayat Erkanal ile birlikte yürüteceğimiz projeyle denizlerimizde Roma döneminde kullanılmış gemilerin birebir kopyalarını üreteceğiz.

Limanda, o dönemde kullanılan yükleme vinçler, mancınıklar ve diğer donanımlar da sergilenecek. Roma dönemini seçmemizin nedeni, o döneme ilişkin tüm deniz araçları ve donanımların ölçülerinin kayıtlı olması. Bu ölçülere göre yapılacak gemilerle tarihi gerçekçi olarak yeniden canlandırabiliriz. Bir kültür merkezi şeklinde yapılanacak olan liman, kendi içinde bir birim olacak. Bunu başarırsak örnekleri çoğaltacağız. İleriki dönemlerde müze haline getirilmesini de planlıyoruz."

Urla Belediyesi tarafından Çeşmealtı'nda tahsis edilen bölgede hayata geçirilmesi planlanan projeye bu yıl içinde başlanmasının öngörüldüğünü anlatan Erkurt, projede aksilik yaşanmaması halinde bir yıllık süreçte güzel sonuçlar elde edebileceklerini belirtti.

Roma Limanı'nın Urla'nın kültür turizmi potansiyelini de geliştireceğine işaret eden Erkurt, proje tamamlandığında insanların tarihi gemilere binerek o döneme ilişkin somut bilgilere ulaşabileceğini, tarih ve arkeolojinin eğlenceli bir yöntemle öğrenilebileceğini ifade etti.

Kybele, yeniden suya indi

Erkurt, grubun son projesi olan Kybele gemisinin tekrar suya indirildiğine dikkati çekti.

M.Ö 600'lü yıllara ait orta büyüklükte bir savaş teknesi olan Kybele'nin 2009 yılında çıktığı Marsilya turunu 2,5 ayda tamamladığına işaret eden Erkurt, geminin bu yıl da Urla ve Bodrum arasındaki limanlara seyahat edeceğini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antik Limanla 2 Bin Yıl Önceye Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement