Antalya Tek Karaciğer, Organ Kardeşliği Getirdi - Son Dakika
Güncel

Antalya Tek Karaciğer, Organ Kardeşliği Getirdi

Antalya Tek Karaciğer, Organ Kardeşliği Getirdi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Muhammet Künar'ın karaciğeri, 5 yaşındaki Resul Filiz ve 31 yaşındaki İpek Yılmaz'a nakledildi.

05.10.2015 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Muhammet Künar'ın karaciğeri, 5 yaşındaki Resul Filiz ve 31 yaşındaki İpek Yılmaz'a nakledildi.

Burdur'da özel bir işletmeye ait yüzme havuzunda boğulan Muhammet Künar'ın organları, ailesi tarafından bağışlandı. AÜ Organ Nakli Merkezi'nde yapılan operasyonlarda, karaciğerin üçte biri Afyonkarahisar'da oturan Resul Filiz'e, üçte ikisi Ankara'da oturan İpek Yılmaz'a nakledildi. AÜ Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Muhammet Künar'ın karaciğerinin 'Split Karaciğer Nakli: Bölünerek yapılan organ nakli' yöntemiyle iki hastaya nakledildiğini belirterek, "Bu yöntem ülkemizde belli merkezlerde yapılabiliyor. Ülkemizde çok az organ bağışı olduğu için bağış organları en efektif kullanmak zorundayız. Bağışçı aileye teşekkür ediyoruz. Bu yüce gönüllülüğü gösterdikleri için" diye konuştu.

AÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygen Yılmaz ise Resul Filiz gibi çok yüksek düzeyde kolesterol seyreden hastalara müdahale edilmezse 15'li yaşlarda kalp krizine bağlı ölümler yaşandığını belirterek, "Bu çocuklar eskiden kaybediliyordu. Bu hastamızın kuzenine de daha önce karaciğer nakli yapılmıştı. Türkiye'de bu tanı ile ameliyat olanların sayısı 10'dan fazla değildir. Ameliyat başarılı olduğu sürece çocuğun ömrü ve yaşam kalitesi dana iyi olacaktır" diye konuştu.

AÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yıldırım, "Hastamızda ciddi hayati riskler başlamıştı. Zaman zaman bu durumu hem hasta hem de ailesiyle paylaşıyorduk. Bilindiği gibi karaciğer hastalığının son döneminde tek tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Son çıkan karaciğer fırsatı ile karaciğerin bir kısmını küçük Resul'e, diğer kısmını ise İpek kızımıza naklettik" diye konuştu.

AÜ Organ nakli Merkezi Koordinatörü Uzman Nilgün Keçecioğlu ise "Organ bağışı olmasaydı ne bu iki genç insanı hayata döndürebilir, ne de bu ekibin tecrübesinden faydalanabilirdik. Fakat organ naklinden önce en önemli şey organ bağışı. Özellikle organ bağışı yapan aileye hepimiz minnettarız. Ailesinin bazıları sağlık çalışanı olduğu için organ bağışında etkili oldular" dedi.

Karaciğer nakli olan Resul Filiz'in babaannesi Cennet Filiz, "Yavrularımızı kurtardınız, tüm doktorlara teşekkür ederim" dedi. Karaciğerin diğer bölümü nakledilen İpek Yılmaz, " Antalya'da bir alışveriş merkezinde gezerken ayaklarım şişti. Daha sonra da midemde şişlikler olduğunu hissettim. Şüphelenip hastaneye geldim ve muayene oldum. Karaciğer rahatsızlığımın olduğunu öğrendim. İlerleyen süreçte karaciğer nakli olmam gerektiğini öğrendim. Siroz olmuştum. Donör çıkınca da Resul ile birlikte ameliyata alındık. Karaciğeri paylaşıp kardeş olduk. Milli yüzücüyüm, Türkiye'de ve Avrupa'da derecelerim var. İlerleyen dönemde Akdeniz Üniversitesi'ni Paralimpik Oyunları'nda temsil etmek istiyorum. Organ bağışı yapan aileye minnettarım" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Tek Karaciğer, Organ Kardeşliği Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement