Ansiad Girişimcilik Haftası - Son Dakika
Yerel

Ansiad Girişimcilik Haftası

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: "Gençlere balık yemeyi değil, balık tutmayı da öğreteceğiz" ANSİAD Başkanı Eroğlu: "Tarım, ticaret ve turizme hızla monte olmaya çalışan bir sanayi sektörümüz var. Ben bu unsurlara bir de 'g' eklenmesini ve girişimci Antalya denmesi gerektiğine inanıyorum''

09.12.2014 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen, "12. Girişimcilik Haftası" başladı.

Akdeniz, Mehmet Akif Ersoy, Süleyman Demirel, Uluslararası Antalya üniversiteleri, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ve KOSGEB Antalya'nın desteğiyle ANSİAD tarafından düzenlenen "12. Girişimcilik Haftası" kapsamında Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda toplantı gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, burada yaptığı konuşmada, belediye olarak girişimciliğe desteği hizmet anlamında gördüklerini belirtti.

Belediyelerin girişimcilere vizyon üreten ve girişimi destekleyen kurumlar olması gerektiğini ifade eden Türel, "Girişimcilere yeni fırsatlar sunmak ve bu konuda eğitim vererek, özellikle kadınlarımızın  ve gençlerimizin üretime katılmalarını sağlayacağız. Gençlere balık yemeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz" dedi.

" Türkiye'nin taşı toprağı altın" sözünün gerilerde kaldığını kaydeden Türel, Türkiye'nin taşının, toprağının değil, insanının, kadınının, erkeğinin, gencinin altın olduğunu söyledi. Türel, "Artık kendi gemisini, uydusunu yapan gençliğimiz var" diye konuştu.

"Türkiye gençliğinin üçte biri girişimci olmayı benimsedi"

ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu da tarım, ticaret ve turizm olmak üzere Antalya'nın üç "t" ile öne çıktığını, bir de buna monte olmaya çalışan sanayi sektörü bulunduğunu dile getirerek, "Ben bu unsurlara bir de 'g' eklenmesini ve girişimci Antalya denmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Son 12 yılda onbinlerce gence girişimciliği anlattıklarını bildiren Eroğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye gençliğinin üçte biri girişimci olmayı benimsemiş durumda. Küresel girişimcilik endeksi sıralamasında Türkiye 25'inci sıraya yükseldi. Yıllardır konuşmamıza rağmen risk sermayesi yeterince gelişmedi. Girişimci ağlarımız var, kapalı devre sistemler gibi çalışıyoruz. Kamu kurumlarında her anlamda şeffaflık, yolsuzluk ve kayıt dışı ile mücadele sonucu girişimciliğin özendirileceği bir yapısal dönüşüm önem arz etmektedir. Son yapılan Milli Eğitim Şurası'nda girişimcilik, yenilikçilik, rekabetçilik, dijital ve finansal düşünebilme gibi evrensel ihtiyaçlara yönelik ifadelerin olmaması bizleri üzmüştür."

ATSO Başkanı Budak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak da Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin olan iş yeri sayısının bir türlü artmadığını anlattı.

Budak, "(Yeni hiç mi şirket kurulmuyor?) diyeceksiniz. Kuruluyor. ATSO'nun 10 bin olan üye sayısı 30 bine ulaşmış ancak yeni kurulandan çok kapanan var" diye konuştu.

Türkiye'de yatırım planlaması veya yönlendirme bulunmadığını savunan Budak, devletin ciddi anlamda yönlendirici olması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin kişi başı gelir sıralamasında 185 ülke arasında 65'inci, iş yapma kolaylığı sıralamasında 198'inci, OECD ülkeleri arasında eğitim sınavlarında 64 ülke arasında 45'inci sırada bulunduğuna dikkati çeken Budak, şunları söyledi:

"Durumumuz kötü. Patent sayılarına baktığımızda 49 ürünle ilgili 417 patentimiz var. ABD'de sadece bir ürünle ilgili 6 bin 700 patent var. Danimarka, İsveç, Norveç, Almanya, İngiltere, Fransa ve tabi ki ABD patent sayılarının çokluğu ile dikkat çekiyor. Dünyanın en yaşanabilir şehirleri de bu ülkelerden çıkıyor.  Karamsar olmamıza gerek yok. Türkiye yatırım iklimini geliştirmek mümkün. Bunun dünyada modelleri var, kendimize uyarlamalıyız."

Eğimin önemine de işaret eden Budak, Güney Kore'de iyi derecede İngilizce bilmeyen gençlerin üniversite sınavlarına alınmadığını söyledi.

Antalya Vali Vekili Turan Eren de girişimciliğin ülke kalkınmasındaki önemine işaret ederek, bunun cumhuriyet tarihine bakılarak görülebileceğini bildirdi.

Girişimcilik Haftası, 11 Aralık'a kadar panel, konferans gibi etkinliklerle devam edecek. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ansiad Girişimcilik Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement