Ankara Tezlerine Paris Desteği - Son Dakika
Güncel

Ankara Tezlerine Paris Desteği

Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı günübirlik ziyaret kapsamında Fransa'ya giden Erdoğan, Fransız mevkidaşı ile üç başlıkta fikir birliğine vardı.

01.11.2014 10:08  Güncelleme: 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile 3 ana konuda tam mutabakat sağladı. Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı günübirlik ziyaret kapsamında Fransa'ya giden Erdoğan, Hollande tararfından Elysee Sarayı'nda törenle karşılandı. Erdoğan ortak basın toplantısında şunları söyledi:

TARİHİ DÖNEM

Fransa ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler son dönemde farklı ve olumlu istikamette ilerledi. İkili ilişkiler ticari, ekonomik, savunma, kültürel, askeri alanlardaki atılan adımlarla hakikaten çok farklı bir yere doğru gidiyor. Bu öyle zannediyorum ki ikili ilişkilerimizde geldiğimiz en önemli nokta olacak.

FARKLI BAKIŞ YOK

Bölgesel sorunlar noktasında bin 295 kilometre sınırımızın olduğu Irak ve Suriye'ye olan bakışta Fransa ile Türkiye arasında farklılık hemen hemen yok, düşüncelerimiz birbirine yakın, adeta örtüşüyor. IŞİD terör örgütü şu anda Irak'ın yüzde 40'ını adeta işgal altında tutuyor. Suriye'de işgal hareketleri devam ediyor. Dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir.

3 ŞARTI YİNELEDİ

Türkiye olarak bizim yaklaşımımız hep şu olmuştur; bir, uçuşa yasak bölge ilanı gerekmektedir. İki, güvenli bölge ilanı gerekmektedir. Üç, eğitdonat eylemine, işlemine girişmemiz gerekmektedir. Eğer koalisyon güçleri olarak bu adımlar atılmadığı sürece Türkiye'nin buraya bakışı da farklıdır. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye bütün koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi aynen yapacaktır, bundan kimsenin endişesi olmasın.

NEDEN SADECE KOBANİ?

Burada bir konunun üzerinde önemle durmam gerekir. Bu da Kobani meselesidir. Niçin Kobani, niçin İglip değil, niçin Hama değil, niçin Humus değil, niçin şu anda yüzde 40'ı işgal altında olan Irak değil? Oralara yönelik herhangi bir eylem veya müdahale yapılmıyor da Kobani. Varsa yoksa Kobani. Kobani bizim ülkemizin sınırı, şu anda Kobani'de zaten insan yok. 200 bin insan ülkemizde misafirimiz, biz onlara bakıyoruz. Şu anda Kobani'de sadece 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor? Bunu anlamak mümkün değil.

YALNIZ KALDIK

Koalisyon güçlerinin bugüne kadar Suriye'nin diğer bölgelerindeki IŞİD başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin attıkları adımlara karşı niçin önlem almadığını her zaman sorduk. Maalesef buralarda yalnız kaldık.

"ESED SONRASINI SORMAMALIYIZ"

Burada bir defa devlet terörü estiren Esed vardır ve Esed'in rejimi var. Esed rejimini karşısına almayan 'acaba Esed giderse ne olacak' diye düşünen bir anlayışın IŞİD ile mücadele etmesi mümkün değil. Eğer 'demokrasi' diyorsak, 'demokrasiyle mücadele' diyorsak, 'Esed giderse halk ne isterse o olur' dememiz lazım. Eğer onu savunuyorsak gerçekten demokrasiyi savunuyoruz demektir. Yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz, bunu düşünüyorum diyorsak, o zaman demokrasiyi konuşmanın hiçbir anlamı yok. Suriye'nin çektiği sıkıntı budur.

IRAK'TA KATILIMCI ORDU YOK

Irak'ta da katılımcı bir ordu yok. Irak ordusu sürekli kaçarak yerini IŞİD'e teslim ediyor. Şu anda Sünniler evlerine, yurtlarına gelmek istiyorlar, ama onların eğit-donata ihtiyaçları var. Türkiye olarak biz hazırız, tüm müttefiklerimizin, dostlarımızla da bu konuda müşterek hareket etmemiz halinde her an bu adımları atabiliriz.

BASINA ADİL OLMA ÇAĞRISI

Burada bir şeyi de düzeltmem lazım, o da şudur; uluslararası medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veren bir ülke olarak gösteriyor, bu bir defa Türkiye'ye karşı çok ciddi bir haksızlıktır, adeta ihanettir. Türkiye hiçbir zaman IŞİD gibi bir terör örgütüne destek vermemiştir, asla böyle bir desteğin yanında da olmamıştır. 1 milyon 600 bin insanın geldikleri yer Türkiye. Bu gerçekleri lütfen görelim ve medya olarak, köşe yazarları olarak bunları değerlendirirken adil olalım.

"AB BLOKAJINDA BİR IŞIK YANDI AMA FLU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği konusunda Fransa'nın daha önce 5 fasılda Türkiye'ye karşı bir blokajı bulunduğunu anımsatarak şöyle konuştu: "Bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın beklentisi içerisindeyim. Kendileri bir ışık yaktılar, ama bu ışık diyorum, biraz daha net olursa, flu olmasın. Net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle gideyim, bunu özellikle istiyorum. Çünkü bunu geçmiş dönemde maalesef göremedik. Bloke edildi. 51 yıllık beklentiyi artık kıralım, aşalım ve Türkiye ile AB artık bütünleşsin istiyoruz."

HOLLANDE: ORTAK İKİ DÜŞMAN VAR

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Suriye'de iki ortak düşman olduğunu belirterek, "Biri IŞİD, diğeri ise Esad yönetimidir" dedi. Hollande, "Esad da kadınları çocukları bombalamaya devam ediyor. Bizler hatta IŞİD ile Esad arasında işbirliği olduğunu düşündük. Burada muzaffer çıkmak istiyorsak Kobani'de durum ne olursa olsun ÖSO'nun destek alması şarttır" diye konuştu. Uçuşa yasak bölgelerin güvenlikli bölgelerin olması gerektiğini düşündüklerini de vurgulayan Hollande, Suriye'de sadece Kobani yok, başka şehirler de var. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler IŞİD'in tehdidi altında" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin AB ile içten bir diyalogu olması gerektiğini belirten Hollande "Adalet, insan hakları başlıklarını açmanın mümkün olduğu mesajını verdim" dedi.

Ankara Tezlerine Paris Desteği
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ankara Tezlerine Paris Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başladı
    20:58 EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başladı

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahasında Fenerbahçe ile yapacağı maçın hazırlıklarına başladı. Trabzonspor maçının ardından 3 gün izin yapan takım, antrenmanla maçın hazırlıklarına devam etti. Maç 22 Nisan Pazartesi günü saat 20.00'de BG Grup 4 Eylül Stadı'nda oynanacak.

  • Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı
    20:54 Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı

    Batman'ın Sason ilçesinde Sevgi Aydın A. yönetimindeki hafif ticari araç, Han Deresi'ne düştü. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kepçe yardımıyla sürücü ve eşini kurtardı. Çift, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilerek hastaneye kaldırıldı.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.

  • Samsun'da Otomobil Çarpışması: 8 Yaralı
    20:53 Samsun'da Otomobil Çarpışması: 8 Yaralı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Dursun Kuru idaresindeki bir otomobil ile Nihat Emeç'in kullandığı başka bir otomobil çarpıştı. Kazada, sürücülerin yanı sıra araçlardaki 6 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Vezirköprü Devlet Hastanesine kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Sivas'ta devrilen otomobilin sürücüsü tedavi altına alındı
    20:43 Sivas'ta devrilen otomobilin sürücüsü tedavi altına alındı

    Sivas'ta meydana gelen trafik kazasında, Ş.T.B. yönetimindeki bir otomobil park halindeki araca çarptıktan sonra devrildi. Kazada yaralanan sürücü, ambulansla Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı
    20:39 Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı

    Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yaşayan Fevzi O., traktörünü yıkamak için girdiği Arıklar Göleti'nde mahsur kaldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle Fevzi O. kurtarıldı ve traktörü de iş makinası yardımıyla çıkarıldı.


Advertisement