Ankara-İstanbul Yht Hattı Açılışı - Son Dakika
Ekonomi

Ankara-İstanbul Yht Hattı Açılışı

Ankara-İstanbul Yht Hattı Açılışı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (1) "Türkiye, 2002 yılındaki manzara ile o günün şartları ile yoluna devam etseydi biz, bu muhteşem gurur tablosunu yaşayabilir miydik?

25.07.2014 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye, 2002 yılındaki manzara ile o günün şartları ile yoluna devam etseydi biz, bu muhteşem gurur tablosunu yaşayabilir miydik? Yamalı bohça gibi koalisyonlar, sanal gerilimler, ufuksuz, vizyonsuz hükümetler, işbaşında olsaydı Türkiye ve Eskişehir, bu gururu yaşayabilir miydi? çeteler, mafya, vesayet sistemi devam etseydi Türkiye ve Eskişehir, bu muhteşem anı acaba görebilir miydi? İnanın, bundan 12 yıl önce hızlı tren bir hayalden öteye geçemezdi" dedi.

Erdoğan, Ankara- İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışı nedeniyle Eskişehir Tren Garı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 12 yıllık Başbakanlık döneminde asla unutmadığı ve hiç unutamayacağı özel anlar olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yıllardır bitirilemeyen Bolu tünelini tamamlayıp hizmete açmak, o anı yaşamak benim için müstesna bir an oldu. Yıllardır bitirilemeyen Karadeniz sahil yolunu tamamlayıp hizmete açmak benim için unutulmayacak bir hatıra oldu. Marmaray'ın açılışı aynı şekilde benim için, arkadaşlarım için, hareketimiz için büyük bir gurur vesilesi oldu. Çocuklarımıza yeni okullar açmak, etkileşimli tahtaları okullarda yaygınlaştırmak, tablet bilgisayarlar vermek, onların ellerine ücretsiz kitaplarını teslim etmek benim için büyük bir bahtiyarlık oldu. Milletimizi köhne, sağlıksız, yetersiz sağlık sisteminden, hastanelerden kurtarmak, milletimizi modern, insanca hizmet alacağı tertemiz hastanelere kavuşturmak benim için aynı şekilde mutluluk vesilesi oldu. Nice böyle anlar, gurur tablolarına şahit oldum, nice büyük temeller attık, nice büyük açılışlar gerçekleştirdik."

Unutulmaz bir gurur tablosunu 13 Mart 2009'da Eskişehir'de yaşadığını ifade eden Erdoğan, Ankara-Eskişehir arasına inşa edilen ilk YHT hattını kullanarak Eskişehir'e geldiğini ve hattın açılışını yaptıklarını hatırlattı. YHT'nin 5 yıldır sorunsuz şekilde çalıştığını anlatan Erdoğan, Ankara ve Eskişehir'i hızlı tren ile Konya'ya bağladıklarını söyledi.

- "Osmanlı cihan devletinin muhteşem başkenti İstanbul'u bu başkentler ile kucaklaştırıyoruz"

Ankara-İstanbul YHT hattı için çok çalıştıklarını, dağları aştıklarını, nehirlerin üzerinden geçtiklerini bildiren Erdoğan, "Sabotajlara rağmen, engelleme, yavaşlatma çalışmalarına rağmen, işte o hattı da bitirdik ve bugün onu da hizmete alıyoruz" dedi.

"Türkiye'nin, bizlerin, bu günleri görmesini nasip eden Allah'a sonsuz hamd olsun" diyen Erdoğan, bugünün sadece Eskişehir için değil, Ankara, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Konya ve İstanbul için de önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi:

"İlk önce 2009'de Hacı Bayram Veli'nin şehri Ankara ile Yunus Emre'nin şehri Eskişehir'i kucaklaştırmıştık. Ardından Hazreti Mevlana'nın şehri Konya'yı bu kucaklaşmaya dahil ettik. Bugün de Eyüp Sultan Hazretlerini, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerini, Sultan Fatih'i, bu hayali ilk kez kuran Sultan Abdülhamit'i bu halkaya dahil ediyoruz. İlk önce Türkiye Cumhuriyeti'nin modern başkenti, Gazi Mustafa Kemal'in Ankara ile Türk dünyasının kültür başkenti Eskişehir'i birleştirmiştik. Sonra da Anadolu Selçuklu Devleti'nin kadim başkenti Konya'yı bu hatta dahil ettik. İşte şimdi, Osmanlı cihan devletinin muhteşem başkenti İstanbul'u bu başkentler ile kucaklaştırıyoruz."

-"Bursa'yı da bu hatta bağlıyoruz"

Erdoğan, YHT ile Ankara ile Eskişehir arasının 1 saat 15 dakikaya, Eskişehir ile Konya arasının ise 1 saat 40 dakikaya düştüğünü anımsatarak, şöyle konuştu:

"Şimdi bu açtığımız yeni hatla Eskişehir'den Bilecik sadece 32 dakika. Eskişehir-Sakarya arası 1 saat 10 dakika. Eskişehir-Kocaeli 1 saat 38 dakika. Eskişehir-İstanbul arası da artık 2 saat 20 dakika. Şu anda Ankara'dan İstanbul artık 3,5 saat. Bunu daha da düşüreceğiz, nereye? 3 saate. Hat üzerindeki tüm diğer işler tamamlanınca inşallah Ankara-İstanbul 3 saat içinde alınabilecek. Burada elbette durmuyoruz. Yakın bir zamanda Osmanlı'nın bir başka kadim başkentini Bursa'yı da bu hatta bağlıyoruz. Orada çalışmalar hızla devam ediyor. Yozgat, Sivas ve bununla bağlantılı Erzincan, Erzurum hattı hızla devam ediyor. Bu ağı çok daha genişletecek Şanlıurfa, Adana, Mersin, Antalya, Kayseri, Kars, Trabzon ve daha nice şehrimizi de hızlı tren ile buluşturacağız."

-"2017'de Türkiye'nin milli yüksek hızlı trenini artık Eskişehir üretecek"

Bir sanayi, üniversite, kültür şehri olan Eskişehir'in ulaştırmanın da merkez şehri, hızlı tren şehri konumuna yükseldiğini dile getiren Erdoğan, Eskişehir'deki Tülomsaş Demiryolu Fabrikasının ilk buharlı lokomotif olan Karakurt'u imal ettiğini hatırlattı. Erdoğan, "Şimdi de bu fabrika, hızlı trenlerimizi imal etmeye başlayacak. Projeler hazırlandı. 2017'de Türkiye'nin milli yüksek hızlı trenini artık Eskişehir üretecek. Tülomsaş, hem hızlı trenlerimizi üretecek hem de artık dünyaya ürettiklerini ihraç eden bir konuma yükselecek. Bugün, Avrupa'ya ihraç edilecek bir lokomotofin, hamdolsun açılış kurdelasını kestik. Bugün, şahsım için tüm arkadaşlarım için, unutulmaz bir anı, unutulmaz bir gurur ve bahtiyarlık tablosunu siz Eskişehirli kardeşlerimizle birlikte yaşıyoruz. Burada sizlere, şunu özellikle sormak istiyorum. Sizlerin de kendi kendinize bunu sormanızı rica ediyorum. Türkiye, 2002 yılındaki manzara ile o günün şartları ile yoluna devam etseydi biz, bu muhteşem gurur tablosunu yaşayabilir miydik? Yamalı bohça gibi koalisyonlar, sanal gerilimler, ufuksuz, vizyonsuz hükümetler, işbaşında olsaydı Türkiye ve Eskişehir, bu gururu yaşayabilir miydi? Çeteler, mafya, vesayet sistemi devam etseydi Türkiye ve Eskişehir, bu muhteşem anı acaba görebilir miydi? İnanın, bundan 12 yıl önce hızlı tren bir hayalden öteye geçemezdi."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ankara-İstanbul Yht Hattı Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü
    17:05 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nevşehir'deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini ve toplam işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ve dolar bazında milli gelirin 1 trilyon doları aştığını belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı
    16:58 Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerine yönelik öğrenim yardımının 4'üncü ödemesi ile Halk Kart'ın mart ayı tutarlarını hesaplara yatırdı. Toplamda 23 milyon 352 bin 600 TL öğrenim yardımı ödemesi yapıldı.

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.


Advertisement