Ankara'da Görülmemiş İstifa Furyası! SGK Başkanı da Görevi Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Ankara'da Görülmemiş İstifa Furyası! SGK Başkanı da Görevi Bıraktı

Başkent'te, 7 Haziran seçimleri dolayısıyla milletvekili aday adayı olmak için istifalar art arda geldi. SGK Başkanı İlhan da adaylık için görevinden istifa etti.

11.02.2015 10:06  Güncelleme: 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Değişik birimlerde görev yapan çoğu üst düzey bürokrat, akademisyen ve siyasi parti temsilcisi 7 Haziran'daki seçimler dolayısıyla milletvekili aday adayı olmak için istifalarını verdi.

Görülmemiş istifa furyasında, bürokratların milletvekili aday adaylığı için öncelikli tercihi ise AK Parti oldu. Bu durum muhalefet tarafından 'siyasallaşmanın en önemli göstergesi' olarak eleştirildi.

SON İSTİFA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KURUMUNUN BAŞINDAN GELDİ

Son istifa haberi de Türkiye'nin en büyük kurumunun başından geldi. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti.

BÜROKRASİNİN EN ÖNEMLİ KOLTUKLARI SEÇİM NEDENİYLE BOŞALDI

Bürokrasinin en önemli 3 müsteşarlık koltuğu ile genel müdürlük koltukları seçim nedeniyle boşaldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan istifalarıyla dikkat çekti.

20 yıldır Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de 'istisnai kadrodan' adaylık başvurusu yaptı.

HAKAN FİDAN'IN İSTİFA ZAMANLAMASI MANİDAR

Bürokrat istifaları için son tarihin 10 Şubat 2015 olmasına karşın MİT Müsteşarı Hakan Fidan sürpriz bir şekilde 7 Şubat'ta milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini açıkladı. Fidan'ın, istifa zamanlaması 'manidar' bulundu. Öyle ki Fidan, 7 Şubat 2012'de 'şüpheli' sıfatıyla Mahkemeye ifade vermeye çağrılmıştı. Fidan, o dönem Başbakan olan, şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak tanındığı için, ifadeye çağrılması siyasette bomba etkisi yaratmıştı. Erdoğan olay hakkında, "Fidan'dan sonra beni de alacaklardı" yorumunu yapmıştı.

Nitekim Fidan, çağrıldığı mahkemeye gitmedi. Yapılan bir yasa değişikliği ile MİT Müsteşarı için her türlü soruşturmada Başbakan'ın onayının alınması zorunlu hale getirildi.

Fidan'ın istifası gündeme bomba gibi düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ile muhalefet cephesinde büyük bir tartışma yarattı.

Fidan'ın adı, 7 Haziran sonrasında AK Parti'nin yeniden iktidar olması halinde, ya Dışişleri Bakanlığı, ya da Başbakan Yardımcılığı için sıkça anılıyor. Fidan'ın, güvenlik alanında oluşturulacak yeni yapılanma çerçevesinde, tüm güvenlik birimlerinin bir şekilde ilişkilendirileceği güçlü bir Başbakan Yardımcısı görevi üstleneceği de yapılan tahminler arasında. Konuşulan bir diğer ihtimal ise AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık.

EKONOMİNİN EN GÜÇLÜ BÜROKRATI TERCİHİNİ SİYASETTEN YANA KULLANDI

Ekonomi yönetiminin en güçlü bürokratlarından olan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal da tercihini siyasetten yana kullandı. 9 Şubat'ta istifasını Maliye Bakanına veren Ağbal'ın, yeni bir AK Parti hükümetinde Maliye'ye bakan olarak dönebileceği ifade ediliyor.

Ağbal'ın Bayburt doğumlu olmasına karşın çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Çorum'dan aday gösterileceği söyleniyor. 1986 yılında Çorum Lisesinden mezun olan, 1989 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Ağbal, 1993'te Maliye Müfettişi, 2007'de Bütçe Genel Müdürü oldu.

12 Haziran 2009 tarihinden beri Müsteşarlık koltuğunda bulunuyordu.

EN ESKİ MÜSTEŞAR SİYASETE GİRMEK İÇİN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

AK Parti hükümetinin iktidarı dönemindeki en eski Müsteşar olan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da siyasete girmek için emekliliğini istedi. 2005 yılında Müsteşar Yardımcısı, 2006'da da Müsteşar olan Mirmahmutoğulları, 9 yıldır bu koltukta oturuyordu.

EN GÜÇLÜ GENEL MÜDÜRLÜKLER DE ARTIK BOŞ

İcraatları itibariyle devletin en güçlü genel müdürlük koltuklarından olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Devlet Su İşleri (DSİ) ile Kredi ve Yurtlar Kurumu da seçim fırtınasında boşaldı.

Yaklaşık 12 yıldır TCDD Genel Müdürü olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İETT Genel Müdür Yardımcılığı yapan Süleyman Karaman da istifa etti.

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım gibi Erzincan Refahiye doğumlu olan Süleyman Karaman, Yıldırım'ın dostu ve yakın çalışma arkadaşıydı. 7 Ocak 2003'te TCDD Genel Müdürü olan Karaman, Sakarya'da 41 kişinin yaşamını yitirdiği hızlandırılmış tren kazası sonrası Eylül 2004'te görevden alınmıştı. Mahkeme kararıyla Temmuz 2005'te yeniden genel müdürlük koltuğuna dönen Karaman döneminde 2008'de de Kütahya'da meydana gelen tren kazasında ise 9 kişi yaşamını yitirmiş, 37 kişi yaralanmıştı.

Karaman'ın yönetimindeki TCDD'de İstanbul-Ankara, Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya gibi çok sayıda hızlı tren projesi gerçekleştirilmiş, birçok projenin de yapımına başlanmıştı.

İETT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanı olduğu 1994 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT (İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri) Genel Müdürlüğü'ne Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. İETT'deki görevi sırasında; İETT'de otobüs reklamları, yeni modern duraklar, doğalgazla çalışan otobüsler, AKBİL uygulamaları projeleri ile EURO 2 otobüslerinin satın alınmasına imza attı.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ DE GİTTİ

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, 1986 yılında mühendis olarak başladığı kurumda 2007 yılında Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2011 yılından itibaren Genel Müdürlük koltuğuna oturan Özkaldı, dün itibariyle bu görevinden ayrılarak siyaset yolunda ilk adımını attı.

İLAHİYATÇI GENEL MÜDÜR AK PARTİ'DEN VEKİL OLMAK İÇİN İSTİFA ETTİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Mayıs 2013'te atanan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan da Çorum'dan AK Parti milletvekili olmak için dün istifa etti.

1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olan Kaymakcan, İngiltere Leeds Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Aynı yıl Sakarya Üniversitesine yardımcı doçent olarak atanan Kaymakcan, 2000-2001 yılında TUBA bursiyeri olarak İngiltere'de misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 2002 yılında doçent unvanını alan Kaymakcan 2007'de profesör oldu.

AK PARTİ'DEN VEKİL OLMAK İÇİN BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA EDEN TEK İSİM

AK Parti'den milletvekili olmak için Belediye Başkanlığından istifa eden tek isim Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki oldu.

Oysa Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, belediye başkanlarına "İstifa etmesinler, aday olamayacaklar, listeye giremeyecekler" demişti. Ancak Atalay'a Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin istifa etmeyi düşündüğü sorulunca "Çok istisnai bir durum olursa partinin kararı olur. Bir iki örnek olabilir. Bilemiyorum şu an" yanıtını vermişti.

İşte Atalay'ın bu sözlerinden sonra dün 20 yıldır Kayseri Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Mehmet Özhaseki, istifa ettiğini ve milletvekili aday adayı olacağını açıkladı. Özhaseki'nin bu istifası parti kulislerinde 'istisnai istifa' yorumuna neden oldu.

BAKAN YARDIMCILARI DA KERVANA KATILDI

İstifa kervanına Bakan Yardımcıları da katıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem;
Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur;
Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammed Balta;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez;
AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya;
Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman ile
ilk başörtülü Bakan Yardımcısı Çiğdem Atabek de AK Parti'den milletvekili olmak için istifa ettiler.

DAVUTOĞLU'NUN EN YAKINI DA ADAY OLUYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi kariyeri boyunca sürekli yanında olan daha önce de öğrencisi olan Başdanışmanı Ali Sarıkaya da milletvekili olmak için görevinden ayrıldı.

KÖŞK'E ÇIKMAYAN BAŞDANIŞMAN DA ADAY

Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta yakın çalışan, Davutoğlu'nun Başbakanlığı'nda ise Köşk'e çıkmayan Başdanışman Ertan Aydın da yine milletvekili olmak için istifa eden isimler arasına katıldı.

ERDOĞAN'IN METİN YAZARI DA İSTİFA ETTİ

10 Şubat istifaları içinde dikkat çeken bir diğer isim ise Aydın Ünal oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde en yakın çalışma ekibinde yer alan ve konuşma metinlerini yazan Ünal, AK Saray'da da Başdanışmanı olarak bulunuyordu. Ünal da milletvekili olmak için istifa etti.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüten Prof. Dr. Mustafa İsen, Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştı. İsen de AK Parti'den milletvekili aday adaylığı için istifa etti.

Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da istifa eden bürokratlar içinde yer aldı.

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARI DA AK PARTİ'DE

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özlü de, milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Özlü, yaptığı açıklamada, AK Parti'den, Düzce milletvekili aday adayı olmak için dün istifasını sunduğunu belirtti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının önemli projelerinde çalışan Özlü, Türkiye'nin kendi tasarımı milli tankı "ALTAY", ilk insansız hava aracı "ANKA, ilk milli gemisi "MİLGEM" projelerinin yürütülmesinde müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı.

RTÜK'TEN HDP'YE TRANSFER

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım görevinden istifa etti.
Milletvekilliği seçimleri için istifa ettiği belirtilen Ahmet Yıldırım'ın HDP'den aday adayı olacağı ifade edildi.

LİNÇTEN KURTULAN KAYMAKAM, AK PARTİ'DEN ADAY

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 2011 yılında sınırda uçakların bombalaması sonucu 34 kişinin ölümünün ardından taziye için gittiği Gülyazı Köyü'nde linç edilmek istenen Kaymakam Naif Yavuz, AK Parti'den milletvekili olmak için görevinden istifa etti.

Uludere'den Balıkesir'in Gömeç İlçesi'ne atanan Naif Yavuz, memleketi Muş'tan Ak Parti'den milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden ayrıldı. Kaymakam Yavuz, sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajda, "Saygıdeğer hemşerilerim, 10 yıldır mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum mülki idare amirliği mesleğimden ayrılıyorum. Demokratik bir anayasaya sahip yeni Türkiye'de birlik ve beraberliğimizi bir an önce sağlamamız, tarihi bir sorumluluk olarak karşımızda durmaktadır. Bu tarihi sorumluluğu yerine getirme umudu, azmi ve kararlılığıyla, barışın, sevginin ve hoşgörünün şehri olan güzel Muş'umuza hizmetkar olmak için 25. dönem milletvekili aday adayıyım. Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

HEMŞEHRİLERİNİN TALEBİ ÜZERİNE...

DHA muhabirine konuşan Naif Yavuz, hemşehrilerinin talebi üzerine böyle bir karar aldığını belirterek, "Eğer bizi aday gösterilip seçilirsem, vatandaşlarımıza hizmetimizi bu kez parlamentoda sürdürmek istiyorum" dedi.

ULUDERE'DE LİNÇ EDİLMEK İSTENMİŞTİ

Naif Yavuz, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde Kaymakam olarak görev yaparken, 28 Aralık 2011'de hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişinin taziyesine gittiği Gülyazı Köyü'nde kalabalığın saldırısına uğramış ve linç edilmek istenmişti.

Naif Yavuz, 2012 yılında Türk İdareciler Derneği'nin verdiği 'Yılın İdarecisi' ödülünü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan almıştı.

SON DAKİKAYA KADAR KULİS YAPTILAR, TELEFON BEKLEDİLER

Ankara kulislerinde çok sayıda Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Kurul ve Kurum Başkanı, Vali, Kaymakam, Genel müdürün istifa etmek için son dakikaya kadar kulis yaptığı, Parti Genel Merkezlerinden telefon beklediği konuşuluyor. Öyle ki telefon görüşmelerinde, "Çok konuşmayalım, belki adaylık için ararlar" esprileri yapılırken, çok sayıda üst düzey bürokratın 'işaret gelmediği için' istifa etmedikleri belirtiliyor. (Kaynak: Hürriyet)

Ankara\'da Görülmemiş İstifa Furyası! SGK Başkanı da Görevi Bıraktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ankara'da Görülmemiş İstifa Furyası! SGK Başkanı da Görevi Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • mümtaz: Yüzlerce işçi ölürken hiç biri istifasını vermedi şimdi milletvekili olmak için patır patır istifa ediyorlar. Patates bile bunlardan daha onurlu hiç olmazsa kızarmasını biliyor 130 3 Yanıtla
  • sorgun: adamlar cebini düşünüyor ne siyaseti baktılar çalanlar ödüllendiriliyor akpye yanaşıyorlar 31 2 Yanıtla
  • hasan: bunlara oy moy vermeyeceksiniz zaten en tepeden yiyorlar bizi bide miletvekili olarak yiyecekler mileti 20 6 Yanıtla
  • TÜRK: AÇ KURT GİBİ SALDIRIN BAKALIM KOLTUK SEVDALILARI ARADA BİR GİDERSİNİZ EL KALDIRIN DERLERSE KALDIRIRSINIZ, SONRA DOKUNULMAZLIK ZIRHI HER TÜRLÜ DALAVERE VATANDAŞA HİZMET SALLA GİTSİN 21 4 Yanıtla
  • La-Edri: Vekillik çok cazip. 20000 maaş, dokunulmazlık. Rüşvet. 21 1 Yanıtla
  • Sadi başkan: Para hırsına bak aga 19 2 Yanıtla
  • laz: Padisahim cok yasa 13 2 Yanıtla
  • Aşkın baba: Şimdi bunlar biz hizmet için milletvekili olacağız demesin yemezler haram olsun her yediğiniz kul hakkı size 14 0 Yanıtla
  • ERDOGAN GÖKTAŞ: içlerindeki vatana hizmet aşkı bambaşka yanıp tutuşuyorlar hizmet icin yazıklar olsun bunları partilerinde aday yapana 14 0 Yanıtla
  • başketli: düzen kurulmuş arkadaşlar milletvekili olunca dokunulmazlık sayesinde korkusuzca götürecekler ALLAH korkuları yok kuldan zaten utanmıyorlar şimdi kanunlarda yanlarında ama ölüm akıllarına gelmiyor 12 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İSPARK otoparkında silahla bacağından vurdular, 100 bin dolarını böyle çaldılar
    17:38 İSPARK otoparkında silahla bacağından vurdular, 100 bin dolarını böyle çaldılar

    Fatih'te bulunan İSPARK'a motosikletle gelen 2 şüpheli, bir şahsı bacağından silahla vurarak 110 bin dolarını çaldı. Dehşete düşüren hırsızlık anları güvenlik kamerasına yansırken, şüphelilerin yakalanmasına yönelik polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • TFF Tahkim Kurulu, hakemlerin itirazlarını reddetti
    17:38 TFF Tahkim Kurulu, hakemlerin itirazlarını reddetti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, hakemler Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa'nın klasman terfi listesine yapmış oldukları itirazların reddedildiğini açıkladı. Ayrıca Galatasaray'ın ve Başkanı Dursun Aydın Özbek'in PFDK'nın kararına itirazı da reddedildi. Beşiktaş'ın ise AFDK'nın kararına itirazı incelendi ve başvurunun süre yönünden reddine karar verildi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Havran'da Ziyaretlerde Bulundu
    17:38 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Havran'da Ziyaretlerde Bulundu

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında ziyaretlerde bulundu. Yılmaz, Havran için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

  • CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı
    17:37 CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Pazar günü tüm CHP milletvekillerinin kendi seçim bölgelerinde bulunması talimatını verdi. CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen yazıda, milletvekillerine seçim günü çalışmalarını seçim bölgelerinde tamamlamaları gerektiği belirtildi.

  • Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi
    17:36 Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, REFAHYOL Hükümeti döneminde yapılan işlemleri gündeme getirerek, bugünkü hataların örtülmeye çalışıldığını söyledi. Kaya, iktidarın İsrail ile ticaret konusundaki tutumunu eleştirerek, REFAHYOL Hükümeti dönemindeki İsrail ilişkilerini hatırlattı ve bugünkü yanlışlarına dikkat çekti.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da saha gezilerini sıklaştırdı
    17:36 Mehmet Tosun, Bodrum'da saha gezilerini sıklaştırdı

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, seçime sayılı günler kala saha gezilerini sıklaştırdı. Tosun, emlak vergileri ve imar sorunlarına çözüm getireceğini söyledi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.


Advertisement