Anka'nın İlk Görev Uçuşu - Son Dakika
Teknoloji

Anka'nın İlk Görev Uçuşu

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına (TSKGV) bağlı olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ/TAI) Savunma Sanayi Müsteşarlığı Projeleri kapsamında geliştirdiği ANKA Blok A model insansız hava aracı operasyonel uçuşlarına Elazığ'da başladı.

05.02.2016 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına (TSKGV) bağlı olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ/TAI) Savunma Sanayi Müsteşarlığı Projeleri kapsamında geliştirdiği ANKA Blok A model insansız hava aracı operasyonel uçuşlarına Elazığ'da başladı.

Elazığ eski havaalanı hangarında konuşlandırılan insansız hava aracı ANKA, 4 saat süren ilk görev uçuşunu başarıyla tamamladı.

Uçuşu takip eden Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye'nin iç güvenliği ve terörle mücadele açısından büyük önem arz eden insansız hava aracı projesi kapsamında üretilen milli insansız hava aracı ANKA Blok A modelinin ilk görev uçuşunu başarıyla tamamladığını söyledi.

Bunun ülke açısından mutluluk verici olduğunu kaydeden Alpay, hedeflerinin milli savunma sanayini en ileri noktalara taşımak olduğunu belirtti.

Alpay, "Türkiyemiz, bu büyük ve güçlü ülke, insansız hava aracı alanında sınıf atlamıştır. Ama çok daha fazla çaba göstermek ve çalışmak gibi bir zorunluluğumuz var. Dileriz ki bugün görevini başarıyla tamamlayan ANKA kısa zamanda kendini daha fazla geliştirsin, ülkenin iç güvenliği ve ulusal güvenliği açısından hizmeti daha fazla yapıyor olsun" dedi.

TUSAŞ tarafından geliştirilen orta irtifa uzun menzile sahip ANKA'nın Genelkurmay Başkanlığının talepleri doğrultusunda bölgedeki stratejik önemi bakımından ilk olarak Elazığ'da konuşlandırıldığını dile getiren Alpay, projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Alpay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Savunma sanayi açısından yerli ve milli olanın neredeyse yüzde 100'e ulaştığı bir noktaya ulaşmak istiyoruz. Bütün çabamız ve hedefimiz bu. Şu an terörle mücadele gibi çok kritik bir iş yapıyoruz. Son terörist bu ülke topraklarını terk edinceye ve bütün silahlarından arındırılıncaya kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bütün bu işlerde savunma sanayinin bu unsurları da bu mücadelemize güç verecek ve katkı sağlayacaktır."

ANKA Blok A modelinin teknik özellikleri

TUSAŞ'ta insansız hava araçları programında program müdürü olarak görev yapan Barış Atakan, insansız hava aracı ANKA Blok A modelinin kendi sınıfında Türkiye'de bulunan en büyük ve tek insansız hava aracı olduğunu dile getirdi.

Orta irtifa uzun menzilli sahip hava aracının bin 750 kilogram maksimum kalkış ağırlığı ve 17,5 metre kanat açıklığına sahip olduğunu aktaran Atakan, şöyle devam etti:

"Sistemimizin en önemli özelliklerinden biri 200 kilogram faydalı yük taşıma kapasitedir. Üzerinde keşif gözetleme sensörü olarak gece ve gündüz kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü bulundurmaktadır. Gece ve gündüz kamerasıyla hem gece hem de gündüz şartlarında uzak mesafelerden insan ve araç tespitini yapabilecek yeteneği bulundururken aynı zamanda taşıdığı telsiz rölesiyle farklı alanlarda görev yapmakta olan kara birliklerinin birbirleri ile iletişimine destek sağlamaktadır. Tam otomatik iniş ve kalkış özelliği, yedek uçuş kontrol sistemleri ile emniyetli bir görev sağlanması mümkün olmaktadır."

Atakan, ANKA'nın görev bölgesinden aldığı görüntüleri karasal network üzerinden istihbarat birimlerine aktararak stratejik bir destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Anka'nın İlk Görev Uçuşu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü
    21:09 App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü

    App Store mağazasına giriş yapan yeni nesil bir Nintendo emülatörü, oyunseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Delta Emulator, kullanıcılarına iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve önümüzdeki günlerde daha da popüler olması bekleniyor. Emülatör, NES, SNES, N64, GBC, GBA ve DS için destek sunuyor ve ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Türkiye'deki retro oyun kültürüne de olumlu bir katkı yapması beklenen emülatör, dokunmatik hissiyat anlamında da yüksek tepki süresiyle öne çıkıyor. Apple'ın retro oyun hamlesi ile başarı yakalayabileceği düşünülüyor.

  • Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye
    21:09 Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye

    Razer, BlackWidow V4 Mini HyperSpeed adlı kablosuz klavyesini tanıttı. Rekabetçi oyunlarda performansı artıran klavye, kullanım ömrünü yükseltiyor ve kolay bakım imkanı sunuyor. Küçük boyutuyla taşınabilirlik sağlayan ürün, 80 milyon basma sayısına dayanıklıdır. Tuşlar arası mesafe ve tetik baskısıyla iyi bir kullanım deneyimi sunan klavye, Bluetooth 5.0 ile 200 saate kadar kullanım sağlar. Fiyatı 124 dolar olan ürünün Türkiye'deki satış tarihi henüz belirsizdir.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.

  • Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı
    21:09 Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı

    Türk Telekom, 2023 yılına ait finansal raporunu açıkladı. Böylelikle firmanın ne kadar kazandığı belli oldu. İşte Türk Telekom abone sayısı.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padiyle Büyük İlgi
    19:09 Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padiyle Büyük İlgi

    Razer, yeni oyuncu mouse padi Firefly V2 Pro ile dikkatleri üzerine çekiyor. 16.8 milyon farklı renkte ışıklandırma çeşidi sunan ürün, oyuncuların performansını artırmayı hedefliyor. Kompakt tasarımı ve yüksek tepki süresi ile FPS oyun severler için ideal bir seçenek olan mouse pad, Razer Synapse 3 uygulaması ile tam entegre çalışıyor. Ürünün Türkiye'ye ne zaman geleceği henüz belli değil.

  • Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu
    19:09 Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu

    Mercedes'in yeni nesil tamamen elektrikli araçları EQA ve EQB, Türkiye pazarında satışa sunuldu. Yenilenen tasarım ve donanım iyileştirmeleriyle dikkat çeken araçlar, çevresel sürdürülebilirlik ve performans açısından da başarılı olduğu belirtiliyor. EQA ve EQB'nin fiyatları da açıklandı. Mercedes'in elektrikli araç yatırımlarının artmasıyla birlikte, yeni modellerin satış başarısı merak ediliyor.

  • Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı
    19:09 Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı

    Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro, Türkiye'de satışa sunuldu. Telefon, 6.8 inç LTPO OLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 5600 mAh batarya ve 5G desteği gibi özellikler sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ön kamera ve 180 Megapiksel periskop telefoto kamera gibi gelişmiş kamera özelliklerine sahip.

  • AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı
    17:10 AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı

    AMD, Ryzen 8040 serisi mobil işlemcilerle yapay zeka işlevleri için büyük bir performans iyileştirme imkanı sundu. Şimdi ise aynı işlemcilerin Pro versiyonları ile karşımızda. Aynı zamanda AMD masaüstü için de yeni 8000 serisi Pro işlemcileri tanıttı. İşte yapay zeka entegrasyonu ile karşımıza çıkan yeni AMD Pro 8000 ve 8040 serisi işlemciler.

  • Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu
    17:10 Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu

    Samsung Electronics, BAR Plus ve FIT Plus USB 3.2 Gen 1 Flash bellek ailesine 512 GB kapasite seçeneği eklediğini duyurdu. Yüksek kapasite, hızlı veri aktarımı, geniş cihaz uyumluluğu ve güvenilirlik özellikleri ile dikkat çeken bu USB flash bellekler, kullanıcılara veri saklama ve yedekleme konusunda hızlı bir çözüm sunuyor. BAR Plus ve FIT Plus sürücüler, yüksek hız performansı, esnek uyumluluk ve dayanıklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Samsung'un beş yıllık sınırlı garanti ve beş aşamalı koruma özelliğiyle sunulan bu flash bellekler, Titan Grey veya Şampanya Gümüş seçeneklerinde 79.99 dolar fiyatla satışa sunulacak.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.


Advertisement