Ani'de Antik Kentinde Fetih Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Ani'de Antik Kentinde Fetih Coşkusu

Ani\'de Antik Kentinde Fetih Coşkusu

Selçuklu Türklerinin Kars'tan Anadolu'ya girişlerinin 950. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Ören Yeri'nde fetih coşkusu yaşandı.

28.08.2014 16:13  Güncelleme: 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

16 Ağustos 1064'de Anadolu'ya Ani'den giren Selçuklu Sultanı Sultan Alparslan'ın at binip kılıç kuşandığı alanda kutlama programı düzenlendi. Kars Valiliği'nin düzenlediği, Kafkas Üniversitesi, Belediye Başkanlığı, Harakani Vakfı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve çeşitli kurum ve STK'ların destekleriyle "1064 Selçukluların Kars'tan Anadolu'ya Girişlerinin 950. Yılı Etkinlikleri" düzenlendi. 3 gün süren etkinlikler kapsamında KAÜA Tıp Fakültesi Dekanlığı Salonunda "1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu" düzenlendi, Hasan Harakani Hazretleri türbesinin bulunduğu Evliya Camii Külliyesinde Fetih yemeği verildi dün de 15 bin isimsiz kahramanın şehit düştüğü Yahni Dağı'na anma tırmanışı ve Ani surları önünde Fetih kutlaması programları yapıldı.

Türk bayraklarıyla donatılan Ani surları önünde, Sultan Alparslan'ın at binip kılıç kuşandığı alandaki etkinliklerde Milli Eğitim Müdürlüğü Kafkas Halk Oyunları ekibi ile Ocaklı Köyü Yöresel Halk Oyunları ekipleri birer gösteri sundular. İl Müftüsü Mehmet Genç'in Fetih duası eşliğinde Ani Ören Yerinin Sultan Alparslan'ın giriş yaptığı Arslanlı kapıdan Trabzon Belediyesi Mehteran Takımının girişi büyük alkış aldı. Yürüyüşle kutlama alanına gelen Mehteran takımı yaklaşık 30 dakika süren gösterini dev Türk bayrağı altında gerçekleştirdi.

Cirit gösterisiyle son bulan kutlamaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Ani Ören Yerini gezdi. Vali Günay Özdemir beraberindekilerle birlikte ilk olarak Ebul Menhuçehr Camii'ni ardından da Katedral (Fethiye Camii)'i ziyaret etti. Arpaçay nehri üzerinden geçen İpek Yolu köprüsünü de gören Vali Özdemir, Ani'deki çalışmalar hakkında da ilgililerden bilgi aldı.

1. Uluslararası Kars - Ani Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli bir konuşma yaparak Ani'nin Türkiye tarihindeki önemini anlattı. 1064 kutlamaların en son 50 yıl önce yapıldığını aradan geçen onca zaman sonra ilk defa bu yıl bu etkinliklere başlandığını ifade eden Belli, bundan sonra her yıl bu etkinlikleri görmek istediklerini belirtti. Belli, "Ama 50 yıl bekledik. Sizlerle birlikte şimdi Ani'nin Türkler tarafından fethinin 950. yılını kutluyoruz. Bu, Tanrının bize verdiği en büyük lütuftur. Sayın valimle görüştük yani inşallah bundan sonra her 50 yılda bir zaferi kutlamak değil de her yıl kutlamak istiyoruz sevgili arkadaşlar, sevgili meslektaşlarım, sevgili Karslılar. Ben şimdi sizlere baktığım zaman Sultan Alparslan'ın sanki ordusunu görüyorum. Sizler bir gönül yaptınız. Tarihin en önemli dönüm noktasına damga vurdunuz. Türk tarihi sizinle şekillendi. Anadolu, Balkanlar, Orta Avrupa sizlerle şekillendi, sevgili Karslılar. Ani o yüzden çok önemlidir. Kars o yüzden çok önemlidir. Biz buradan dünyanın merkezine sesleniyoruz; türk medeniyetini, Türk uygarlığını dünyaya biz buradan yaydık. Türk dünyasının, Müslüman dünyasının, Anadolu'nun, Balkanların, Orta Avrupa'nın ilk camisini biz burada inşa ettik, ilk Cuma namazı burada kılındı. İlk kervansaraylar burada inşa edildi. Bizler ne kadar övünsek azdır." dedi.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da, Selçukluların 10 Ağustos 1064'deki Anadolu'ya girişleri ve yayılışlarını konu edinen konuşmasında Ani'nin önemini dile getirdi. Doğanay, "1064 yılında Ani'yi yani Anadolu'nun kapılarını buradan açtılar. 950 yıl önce burada cirit meydanında, kılıç kuşandıkları meydanda şu anda şu anda onların ecdatları, torunları var. Torunları olarak bizde onların izinden gideceğiz inşallah. Kafkasya'dan Anadolu'ya giriş noktasında bölgenin en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Ani Şehri İpek Yolu üzerinde kurulmuş stratejik önemi yüksek bir ticaret kentidir. Yüzyıllarca değişik kültür ve medeniyetlerin yaşandığı Ani, 1064 tarihinde Büyük Selçuklu Devletinin sultanı Alparslan tarafından 25 gün süren bir kuşatmadan sonra fethedilerek 1071 Malazgirt zaferinden önce Anadolu kapılarının Türklere açılmasına öncülük etmiştir. Hep ilklerin şehri olan Ani'de ilk Türk Camisi olan Ebu-l Menhuçehr Camisi, Selçuklu ve Fetih Kitabesi bu şehrin geçmişten günümüze ne kadar değerli kültür varlıkları taşıdığının yalnızca birkaç örneğini teşkil eder. Bu bakımdan Ani, hem tarihi hem de mimari varlıklarıyla bir kültür merkezi olmuştur." diye konuştu.

Vali Günay Özdemir ise, "Ani'nin Fethine baktığınız zaman Türk ve Dünya tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bütün milletlerin buna benzer tarihleri vardır ve bunlar önemli noktalardır.Aslında Anadolu'nun Fethi Ani'nin Fethiyle başlamış, Anadolu'ya medeniyetin gelmesi Ani'ye medeniyetin gelmesiyle başlamıştır. Onun için Ani'nin Fethi hem Anadolu için hem de Dünya için çok önemli bir tarihtir. Bizde bu tarihi bütün Türkiye'ye ve Dünyaya tanıtmak ve bu medeniyeti bütün dünyaya tanıtmak için böyle bir faaliyeti başlatmış bulunuyoruz. Etkinliklerde cirit müsabakalarına da yer verildi. Cirit normalde Kars'ta zaten var. Bu sürekli hale getirilebilir mi? Olabilir, neden olmasın. Bugün bizimde bu cirit müsabakasını burada yapmamız, Alparslan'ın da burada böyle bir hazırlık yapması ve bizim de bunun bu şekilde anmamızda böylece hayata geçirildi. Bu değerlerimize bu şekilde sahip çıkmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta da şunları söyledi:

"Temenni ediyoruz ki bu etkinlikler bununla sınırlı kalmasın ve bundan sonra da her yıl daha da genişletilerek muhteşem bir şekilde olsun. Çünkü; Ağustos ayı dediğimizde Türk tarihinde önemli olan bir aydır. Türk'ün kahramanlık ayıdır, Türk'ün yiğitlik ayıdır. Özellikle 1064 tarihi bizler için çok önemlidir. Selçukluların 1064 Ağustos ayında Ani'yi fethiyle aynı zamanda İslam Türk dünyasına yayılmıştır. Özellikle Kars'tan doğan güneş, Malazgirt'te devam etmiş, Söğüt'te ışıklanmış ve dünyayı aydınlatmıştır. Ve bu b öyle devam etmiş, Osmanlı beyliği kurulmuş kısa bir süre sonra Osmanlı beyliğinin, Osmanlı İmparatorluğuna dönüşmesi, 22 milyon kilometre bir alana yayılmasıdır. Ama bugün gördüğümüz o ki 22 milyon kilometreye hitap eden Osmanlı bugün 776 bin metrekare bir alan içinde sıkıştırılmıştır ve buradan da rahatsız edilmeye çalışılıyor. Sonuç itibariyle diyeceğim şu ki, Kars nasıl o güneşi buradan doğurduysa emin olun ki bundan sonra ki yıllarda da bu hep böyle olacaktır. Türklüğün doğduğu bu ilden Dünyaya yine Türklüğün sesleri haykıracaktır.

Ani'deki etkinliklere katılanlar Ocaklı köyü sakinlerinin işletmeciliğini yaptığı Ani Cafe Restorantta ağırlandılar.

Etkinliklere; Kars Valisi Günay Özdemir, Iğdır Valisi Davut Haner, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, İl Müftüsü Mehmet Genç, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur, Ani (Ocaklı) köyü Muhtarı Eşref Koca, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ani'de Antik Kentinde Fetih Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement