Anadolu'nun Gıdaları Nuh'un Ambarı'na Girecek - Son Dakika
Güncel

Anadolu'nun Gıdaları Nuh'un Ambarı'na Girecek

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 'Nuh'un Ambarında Geleceğimiz' adlı toplantıda, ülkenin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan ve yok olma tehlikesi altında olan en az yüz gıda ürününün, ESSEDRA (environmentally sustainable socio-economic development of rural areas-kırsal alanlarda çevresel ve sosyo-ekonomik sürdürülebilir kalkınma) projesi kapsamında hazırlanan Nuh'un Ambarı kataloğuna dahil edilmesi görüşüldü.

10.05.2014 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 'Nuh'un Ambarında Geleceğimiz' adlı toplantıda, ülkenin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan ve yok olma tehlikesi altında olan en az yüz gıda ürününün, ESSEDRA (environmentally sustainable socio-economic development of rural areas-kırsal alanlarda çevresel ve sosyo-ekonomik sürdürülebilir kalkınma) projesi kapsamında hazırlanan Nuh'un Ambarı kataloğuna dahil edilmesi görüşüldü. Kırsal alanların çevresel ve sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir şekilde kalkınması için yapılması gerekenler tartışıldı.

Slow Food Bodrum Yaveş Gari Grubu ile Mutfak Dostları Derneği tarafından Ortakent- Yahşi Mahallesi'nde düzenlenen 'Nuh'un Ambarında Geleceğimiz' konulu toplantıya, yüze yakın restoran işletmecisi ve turizmci katıldı. ESSEDRA projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Slow Food Bodrum Temsilcisi Deniz Kurtsan, "Bu projenin amacı Slow Food'un dünya genelinde yok olmaya yüz tutmuş nadir gıdaların bir envanterini çıkardığı Nuh'un Ambarı çalışmasının Türkiye'deki faaliyetlerini yürütmektir. Proje bitiminde, Türkiye'nin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan, yok olma tehlikesi altında olan en az yüz gıda ürününün Nuh'un Ambarı kataloğuna dahil edilmesi ve kırsal alanların çevresel ve sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir şekilde kalkınması hedefleniyor. AB tarafından finanse edilen ve 24 ay sürecek projenin genel hedefi tarım, kırsal kalkınma ve gıda alanlarında çalışan Balkanlar ve Türkiye'deki STK'ların kapasitesini artırmak, onları güçlendirerek AB entegrasyon sürecini desteklerken, biyoçeşitliliğin ve çevrenin korunması, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve yerel toplulukların sürdürülebilir bir refaha ulaşması amaçlandı" dedi.

Mutfak Dostları Derneği Proje Koordinatörü Burcu Gezeroğlu, "Amacımız küçük ölçekli üreticilerin ve yerel biyoçeşitliliğinin sürdürülebilir şeklinde devam etmesi. Aynı zamanda köylerde ve kırsal alanlarda yaşayan insanların tarım politikalarının gündelik hayata nasıl etki ettiğinin farkına varmasını sağlayarak toplumda farkındalık yaratmak. Ülkemizde yok olmaya yüz tutmuş gıda ürünlerini ve Nuh'un ambarı isimli bir envanter projesinde listeleyerek, katalog haline getiriyoruz. İşte bu ürünlerden bazılarını burada sergileyerek konuklarımızın tatmasını sağlıyoruz. Burada önemli olan bu ürünlerin küçük ölçüde üretiliyor olması. Yöre halkıyla hem sosyolojik hem de coğrafi anlamda bütünleşiyor olması. Bu kapsama giren ürünlerin bir envanter çalışmasında haritalaması da ülkemiz adına önemli bir çalışma diye düşünüyorum" dedi. Toplantı sonrasında Anadolu'nun çeşitli yörelerinde ve Bodrum'da unutulmaya yüz tutan gıdalar konuklara tanıtıldı, pişirilip ikram edildi.

Öte yandan ESSEDRA projesinin Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve İngiltere'deki STK'ların işbirliği ile yapıldığı, kamuoyu kampanyaları konusundaki deneyimlerini kullanan STK'ların yerel etkinlikler ile konuya dikkak çekmeyi amaçladıkları belirtildi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anadolu'nun Gıdaları Nuh'un Ambarı'na Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement