Anadolu Liseleri Doldu Taştı - Son Dakika
Eğitim

Anadolu Liseleri Doldu Taştı

Anadolu Liseleri Doldu Taştı

Bu yıl Anadolu liselerinin kontenjanları lise dönüşümleri nedeniyle arttı, İstanbul'da bazı ilçelerdeki liseler bu yıl 1428 öğrenci kabul edecek.

10.07.2014 11:55  Güncelleme: 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl birinci sınıfa 1.428 öğrenci kabul edecek. Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin geçen yıl 700 tane 9'uncu sınıf öğrencisi varken, bu yıl bu sayı iki katına çıkacak. Toplam öğrenci sayısı bir yılda 3 katına çıkarak 2 bin 100'ü bulacak. Yeni 9'uncu sınıflar için 40 şube açılacak.


SINIF MEVCUDU 40'a ÇIKIYOR

Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ise geçen eğitim öğretim yılında 2 bin 500 öğrencisi vardı. 9'uncu sınıf mevcudu ise 700'dü. Şimdi bu sayıya bin 428 öğrenci daha eklenecek. Böylece toplam öğrenci sayısı 4 bin'e yaklaşacak. Okulda 26 tane olan 9'uncu sınıf şube sayısı 40'a çıkacak. Sınıf mevcutlarının yasa gereği 34 kişilik olması gerekirken, yoğunluktan dolayı bu sayı 40'a kadar çıkacak. İkili eğitim verilecek okullarda öğrenciler sabah 07.00'de derse başlayacak ve akşam 19.00'a kadar devam edecek.

OKUL YÖNETİCİLERİ ŞAŞKIN

Kontenjanların artması karşısında şaşkınlık yaşayan okul yöneticileri de "Anadolu liseleri artık bildiğimiz Anadolu liseleri değil. Ayrıca bu okullarda verilecek eğitimin kalitesi de tartışmalı. Çünkü 'Anadolu lisesi' adı altında eğitim verecek bu okullardaki öğretmenlerin yarıdan fazlası sözleşmeli olarak görev yapıyor" diyor. Okul yöneticileri bu sorunun sadece kendi okullarında değil İstanbul'da ve Türkiye genelinde birçok lisede yaşandığını da belirtiyorlar.


İKİLİ EĞİTİME GEÇİLECEK

TEOG yerleştirmeleri ile tüm liselerin Anadolu statüsüne geçmesiyle önümüzdeki yıl birçok sorun yaşanacak. Klasik liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi ile bazı okullar neredeyse okul mevcudunun iki katı, bazıları da yarısı kadar öğrenci alacak. Bu okullarda dersler sabah saat 07.00'de başlayacak. İkili eğitim verilecek okullarda 9'uncu sınıflardan sabahçı olanların dersi öğle 13.30'da sona erecek. Öğlenciler ise 13.30'da derse başlayıp akşam 19.00'a kadar ders yapacak. TEOG kapsamında merkezi sınavlara giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci bir yandan 31 Temmuz'da başlayacak tercih dönemi için liste hazırlamaya çalışırken, bir yandan da kalabalık okullarda nasıl eğitim alacaklarını düşünüyorlar.



ANADOLU İMAM HATİPLERİN KONTENJANLARI ARTTI

Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanları ise geçen yıl 40 bin iken bu yıl 5 kat artarak 200 bini aştı. Ayrıca meslek lisesi tercihi yapacak öğrenciler, tercih ekranında bölümleri göremediği için ne yapacağını bilemiyor. Öğrenciler Anadolu meslek lisesini listesine yazdığında hangi bölümde eğitim alacaklarını merak ediyorlar. Tercih listesi kılavuzunda yer alan ve göze çarpan bu yılki değişikliklerden bazıları şöyle:

- Tercih listesinde okullar fen ve sosyal bilimler, Anadolu, çok programlı Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu ile Anadolu imam hatip liseleri olarak ayrıldı.

- Okul dönüşümlerinin etkisiyle Anadolu liselerinin geçen yıl kontenjanı 226 bin 780 iken bu yıl 393 bin oldu. Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı ise geçen sene 40 bin 228 iken, bu yıl 200 bin 444'e çıktı. 438 olan okul sayısı da 937'ye yükseldi.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Anadolu Liseleri Doldu Taştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor
    12:09 Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor

    Bitlis'teki 8 Ağustos İlkokulu'nda görev yapan ve trafik kazasında bir bacağını kaybeden lenfoma kanseri Uğur Taşkaya, yaşadığı zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. 6 yaşında trafik kazası sonucu bacağını kaybeden Taşkaya, eğitim hayatını sürdürerek Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduğu okula öğretmen olarak atanan Taşkaya, lenfoma kanseri teşhisi konulmasına rağmen mesleğini sürdürüyor ve öğrencilerine ilham oluyor.

  • Bayburt Üniversitesi 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı
    12:07 Bayburt Üniversitesi 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

    Bayburt Üniversitesi, 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayarak gelecek yıllarda sürdürülebilirlik faaliyetlerini daha da güçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı. Rapor, Türkiye'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amacı'na uyum sağlama çabalarını ve Bayburt Üniversitesinin kurumsal dönüşüm kapasitesini vurguluyor. Ayrıca, raporda sürdürülebilirlik etkinlikleri, farkındalık ve eğitim çalışmaları ile Bayburt Üniversitesinin politikaları ve projeleri de yer alıyor.

  • Kayseri'de Lise Öğrencileri Han Duvarları Şiirini Öğrendi
    11:48 Kayseri'de Lise Öğrencileri Han Duvarları Şiirini Öğrendi

    Kayseri'de bulunan Mustafa Özkan Anadolu Lisesi öğrencileri, Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından yazılan Han Duvarları şiirini, şiirin bir bölümünün yazıldığı İncesu Kara Mustafa Paşa Külliyesi'nde gördükleri ders ile öğrendiler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Sınıfım Kayseri' Projesi kapsamında öğrencilerin tarihi mekanlardaki dersleri sürüyor.

  • Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı
    11:40 Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı

    Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Cahit Zarifoğlu İlkokulu ana sınıfı öğrencileri, 'Daha Zengin Bir Eğitim İçin Kültür ve Dilde Birlikte Büyümek' e-Twinning projesi kapsamında ramazan etkinliği düzenledi. Öğrenciler, yöresel kıyafetler giyerek okul koridorlarında maniler okuyup davul çaldı. Etkinlikle öğrencilere manevi değerleri aşılamak amaçlandı ve çocuklar eğlenceli bir zaman geçirdi.

  • Denizli'de depremde hayatını kaybeden ailenin ismi kütüphaneye verildi
    11:37 Denizli'de depremde hayatını kaybeden ailenin ismi kütüphaneye verildi

    Denizli'nin Kale ilçesindeki Narlı İlkokulu'nda yapılan kütüphaneye, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Yalçın ailesinin ismi verildi. Enver Güner'in başvurusu sonucunda oluşturulan kütüphane, Yalçın ailesinin anısını yaşatacak bir mekan olarak hizmet verecek.

  • Bodrum Belediyesi Yalıkavak Anaokulu'nun Temeli Atıldı
    11:35 Bodrum Belediyesi Yalıkavak Anaokulu'nun Temeli Atıldı

    Bodrum Belediyesi, vatandaşların katıldığı törenle Yalıkavak Anaokulu'nun temelini attı. Anaokulu, kış nüfusunun yüksek olması ve taleplerin artması üzerine planlanmıştır. Temel atma törenine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın temsilcisi ve diğer yetkililer katıldı. Anaokulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenmektedir.

  • Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor
    11:18 Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor

    Düzce Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı gönüllü gençler, Yunus Efendi İlkokulu öğrencilerinin daha canlı ve enerjik dolu bir ortamda öğrenim görmesi için okulu renklendirdi. Gençlik Merkezi tasarım ekibi ve Genç Hemşireler topluluğu tarafından yapılan boyamalar, öğrencilerin dikkatini çekiyor.

  • Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
    10:59 Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle 60. Kütüphane Haftası kutlandı. Vali Şefik Aygöl ve Rektör Şükrü Beydemir'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kitap okuma etkinliği ve kitap yürüyüşü düzenlendi. Ayrıca, İçe Halk Kütüphanesi açılışı yapıldı ve en çok kitap okuyan öğrenci ve yetişkinlere hediyeler verildi.

  • Ağrı'da Jandarma Personelleri Mahremiyet Eğitimi Verdi
    10:15 Ağrı'da Jandarma Personelleri Mahremiyet Eğitimi Verdi

    Ağrı İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği personelleri, Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Balıksı ve Yakınca ilkokullarında mahremiyet konusunda eğitim verdi. Toplamda 283 kişiye verilen eğitimde KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı ve broşürler dağıtıldı. Jandarma personelleri öğrencilere Jandarma dergisi ve hediyeler verdi.

  • PAÜ ile Gülümse Festivali, Asrın Felaketinden Etkilenen Çocuklar İçin Düzenleniyor
    10:05 PAÜ ile Gülümse Festivali, Asrın Felaketinden Etkilenen Çocuklar İçin Düzenleniyor

    Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Alternatif Genç Topluluğu ve Çağın Hukukçuları Topluluğu öğrencileri, Asrın Felaketinden etkilenen çocuklar için Hatay'ın Samandağ ilçesinde 20-21 Nisan 2024 tarihleri arasında 'PAÜ ile Gülümse' festivali düzenleyecek. Festival kapsamında nakdi bağışlar toplanırken, oyuncak ve kırtasiye malzemeleri de stantlara bağışlanabilecek. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da festivali destekleyerek Hatay'a katılacağını belirtti. Festivalde çocuklar için oyun istasyonları, tiyatro gösterileri ve 'Mavi Tur' etkinliği düzenlenecek.


Advertisement