Anadolu'da Felsefeye Yolculukta Urlalı Anaksagoras Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Anadolu'da Felsefeye Yolculukta Urlalı Anaksagoras Konuşuldu

Anadolu\'da Felsefeye Yolculukta Urlalı Anaksagoras Konuşuldu

Türkiye Felsefe Kurumu'nun öncülüğünde başlanan "Anadolu'da Felsefeye Yolculuk" toplantıları dizisi, Urla'da Anaksagoras'la devam etti.

07.11.2015 09:40  Güncelleme: 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2500 yıl önce Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde yaşamış filozofların ve düşüncelerinin anımsanmasının ülkemizde felsefi düşüncenin gelişimi ve geleceği açısından önemli olduğundan hareketle düzenlenen etkinlik Urla Hakan Çeken Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Urla Belediyesi ve Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile düzenlen etkinlikte o dönemdeki adıyla Klazomenai'de doğmuş olan Anaksagoras her yönüyle ele alındı.

Etkinliğe; Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İonna Kuçuradi, Anküsam Kurucu Müdürü Prof. Dr. Hayat Erkanal, Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Kanat, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını ise Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Anküsam Kurucu Müdürü Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yaptı.

"ÇEŞİTLİ MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ"

Çok önemli bir coğrafyada, çok önemli bir kültürel mirasın üzerinde oturuyoruz diyen Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek; "Bu anlamda bu şehirde yönetici olmanın yükü ve gayreti her an omuzlarımızda. Urla çok eski çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış hala onların izlerini, kalıntılarını çok ciddi ayakta tutan bir yerleşim birimi. Elimizden gelen bütün kültürel etkinliklere, sanatsal etkinliklere, spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Bilime, sanata ve kültüre hak ettiği değeri verebilmek, hak ettiği yere oturtabilmek, daha yaşanabilir bir ülke daha güzel bir ülke adına çaba sarf etmek için bütün bu emeğimiz" ifadelerini kullandı.

"HEMŞERİMİZ ANAKSAGORAS'I KONUŞACAĞIZ"

Çok özel bir gün bugün burada hemşerimiz Anaksagoras hakkında konuşacağız diyerek konuşmasına başlayan Anküsam Kurucu Müdürü Prof. Dr. Hayat Erkanal;"Bu yaşadığımız topraklarda insanoğlunun varlığı burada en az bir milyon sene önce tespit edildi. İnsanlık tarihi açısından son derece önemli bir dönem olan Neolitik dönemde insanlar artık üretime başlıyorlar. Üretime başladıkları dönemden itibaren yerleşim de başlıyor yani insanların bölgede ilk yerleştiği dönem oluyor. Bu da bizzat Urla'nın içinde ve çevresinde saplandı. İlk madenin kullanıldığı dönem gene burada saplandı. Ve arkasından madenin çok farklı bir şekilde kullandığı yani para olarak kullanıldığı bir dönem var o da saplandı" dedi.

Urla'nın çevresinde çok fazla altın yatağının olduğunu dile getiren Erkanal; "Bizim yaptığımız kazılarda bölgede en eski altın eşya Limantepe'de çıktı. 5 bin yıl öncesine ait bir eşya. Çalışmalarımızda Kurşun halkalar çıktı. Kurşun halkanın ortaya çıkması demek gelişmiş bir ekonomik sistemin burada konumlanmış olması demek. Yani bölgenin klasik çağdaki gücü, klasik çağdaki gücünün ötesinde gelişmişliği daha tarih öncesi dönemlerde belirgin hale geliyor. Denizcilik konusunda bölgenin çok etkin olduğunu görüyoruz. Denizaşırı ilişkilerin daha da yoğunlaştığını görüyoruz. Şurda şuanda bulunduğumuz yer, oturduğumuz yer gerçekten çok önemli bir yer. Çok önemli topraklar. Bütün insanlığın binlerce sene önce dikkatini çekmiş yerler bir kültürel birikim hatta birden fazla pek çok kültürel birikim var" diye konuştu.

"ANADOLU TOPRAKLARINDA DOĞUP BÜYÜMÜŞ OLMAK BİR AYRICALIKTIR"

Anadolu topraklarında doğup büyümüş olmak bir ayrıcalıktır bu topraklarda yaşayanların farkında olmadığı bir ayrıcalık diyen Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi;"Aynı anda en az 10 uygarlığın kalıntılarını, izlerini görmek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değildir" dedi.

Klazomenai'de doğmuş büyümüş ancak en önemli etkisini Atina'da yapmış olan Anaksagoras'u konuşacağız diyen Kuçuradi;"Bu topraklarda felsefi düşüncenin kökenlerini oluşturmuş ve bazı bilim dallarının önemli buluşlarını yapmış Anadolu'nun filozoflarından biridir Anaksagoras. Milattan önce Anaksagoras'un sığındığı, Aristotales'in sığındığı, 20. Yüzyılda Hitler'den kaçanların daha önceki yüzyıllarda başka bir çok insanın sığındığı Yunus Emre, Mevlana ile hümanizmin yeşerdiği bir yer olan Anadolu nasıl oldu da günde en az iki kadının öldürüldüğü, terörün kol gezdiği bir mekan olmuştur. Bu soruya doğru bir cevap vermenin boynumuzun borcu olduğunu düşünüyorum. Bu soruya verilecek doğru bir cevap belki de bunların üstesinden gelme yolunu açabilir" diye konuştu.

Anadolu'nun Kültür Mirası ve Urla, Anaksagoras'ın Felsefe ve Bilim Çalışmalarına Bakışlar, Anaksagoras'ın Mirası'nın konuşulduğu etkinliğin konuşmacıları arasında Prof. Dr. Hayat Erkanal, Prof. Dr. Saffet Babür, Süreyya Berfe, Doç. Dr. Geoffrey Bove, Prof. Dr. A. Kadir Çüçen, Doç. Dr. H. Haluk Erdem, Prof. Dr. Yaşar Ersoy, Prof. Dr. Serdar Evren, Yard. Doç. Dr. Mustafa Günay, Yard. Doç. Dr. Levent Kavas, Doç. Dr. Yavuz Kılıç, Doç. Dr. Yusuf Örnek, Doç. Dr. Muttalip Özcan, Prof. Dr. Harun Tepe ve Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz yer aldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Anadolu'da Felsefeye Yolculukta Urlalı Anaksagoras Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement