"Şah Fırat Operasyonu"nda Türk Bayrağı İnmeden Yerine Yenisi Dikildi - Son Dakika
Güncel

"Şah Fırat Operasyonu"nda Türk Bayrağı İnmeden Yerine Yenisi Dikildi

Şah Fırat Operasyonu'nda Süleyman Şah Türbesi ve Karakolu IŞİD'in eline geçmemesi için imha edildi ve Türk bayrağı indirilmeden diğeri göndere çekildi.

22.02.2015 10:38  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin tahliyesi için askeri operasyon düzenlendi. Kod adı "Şah Fırat" olan operasyonda Süleyman Şah Türbesi ve karakolunun IŞİD'in eline geçmemesi için imha edildiği bildirildi.

BAYRAK İNDİRİLMEDEN DİĞERİ GÖNDERE ÇEKİLDİ

Süleyman Şah'ın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge kontrol altına alındı ve diğer bayrak indirilmeden Türk Bayrağı göndere çekildi.

"TARİHTEN ALINAN EMANET"

Bakan Ömer Çelik twitterdan yaptığı açıklamada "Süleyman Şah'ın istirahatgahı Türkiye toprağıdır. Bulunduğu yerde bayrak indirilmeden, nakledileceği yere bayrak çekilmiştir. Bu tutum, tarihten alınan emanetin geleceğe nasıl mesaj olarak taşınacağının net ve kararlı göstergesidir." dedi.

ANADOĞLU AJANSI OPERASYONU GÖRÜNTÜLEDİ

Anadolu Ajansı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Şah Fırat Operasyonu" kapsamında Suriye Eşmesi Köyü'ndeki bölgeyi kontrol etmek için düzenlediği operasyonu görüntüledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, düzenlediği yıldırım operasyonla Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek emanetleri bulunduğu tehlikeli bölgeden taşındı.

Sınırın farklı noktalarından eşzamanlı başlatılan ve "Şah Fırat" adı verilen iki operasyon kapsamında Suriye Eşmesi Köyü civarında yeni bir bölge kontrol altına alındı.



Uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak tanklar eşliğinde Suriye sınırını geçen Mehmetçik, Suriye Eşmesi Köyü civarında yapılması planlanan yeni alana Türk Bayrağı dikti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Gece başlayan operasyon öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Suruç ve Birecik ilçelerinde sınırın sıfır noktasına giden yollar güvenlik güçleri tarafından kesilerek, sivil araç geçişine izin verilmedi. Bölgede sinyal kesicilerle GSM operatörlerinin erişimi de kapatılarak herhangi bir bilgi sızmasının önüne geçildi.

Operasyonun başlama emrinin verilmesiyle bölgede termal dürbünlerle tarama yapıldı. Alanın güvenli olduğunun belirlenmesinin ardından Birecik'teki Eşme Köyü civarından bir grup tank sınırdan geçti.

Konvoyun çok dikkatli hareket ettiği operasyon sürecinde zırhlı araçlar yeni alana ulaştı. Bölgede güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından mayın temizleme ekipleri de güzergah boyunca çalışma gerçekleştirdi. Mayın taraması sonrasında güvenli koridor oluşturuldu.



Güvenli koridorun oluşturulmasının ardından askeri iş makineleri Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek emanetlerin taşınacağı Suriye sınırındaki Eşme Köyü'ne doğru hareket etti. Araçların söz konusu alana gelmesinin ardından çalışmalar başladı. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için Mehmetçiğin yoğun özen gösterdiği operasyon sırasında tanklar namlularını Suriye tarafına çevirdi, askerler ellerini silahlarından indirmedi.

TÜRK BAYRAĞI GÖNDERDEN HİÇ İNMEDİ

Güvenlik önlemlerinin tamamlanmasıyla istihkam birlikleri çalışmalara başladı.

Alan iş makineleri tarafından düzenlenirken askerler, söz konusu alanı şeritle çevirdi. Çalışmalar sürerken bir grup asker bayrak direğini alana getirdi. Üzerinde Türk Bayrağı olan direk askerler tarafından, belirlenen alana dikildi.

Bayrağın çekilmesinin ardından Mehmetçik, Türk Bayrağını selamladı. Bayrağın söz konusu taşınma sürecinde direkte sürekli asılı olmasıyla Türk Bayrağı gönderden hiç inmemiş oldu.

Söz konusu bölge iş makineleri çalışmalarını sürdürürken alanın güvenliği çevrilen dikenli tellerle sağlandı.

FIRTINA TOPLARI DA NAMLULARI SINIRA ÇEVRİLİ HAZIR BEKLEDİ

Şah Fırat Operasyonu kapsamında sadece karada değil havada da hareketli saatler yaşandı. Taarruz helikopterleri operasyon süresince havada hazır beklerken F-16'lar da sınır hattında uçuş gerçekleştirdi.

Sınırlı birliklerinde konuşlu Fırtına topları da namluları sınıra çevrili hazır bekledi.



CABER KALESİ VE SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Caber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarının 30 Eylül 1975 tarihinde Süleyman Şah Türbesi müştemilatı ile birlikte, Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Karakozak köyüne taşınana kadar burada kaldı.



Caber Kalesi'nin de içinde bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Bölge daha sonra Suriye'ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.

Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükümeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi gereğince Süleyman ŞahTürbesi müştemilatı ile beraber Türkiye'ye bırakıldı.

TÜRKİYE SINIRLARI DIŞINDAKİ TEK TÜRK TOPRAĞI

Karakozak köyünde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.

Suriye hükümeti, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı'nın 1973'te su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi'nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya Türkiye'ye naklini talep etmişti.

Görüşmeler sonucunda türbe, müştemilatıyla birlikte Halep–Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi.

Suriye tarafı, 1995'ten itibaren bu kez de Fırat Nehri'nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki türbenin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye'ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz etkilerinden korunmasını teminen tahkim edilmesine karar verildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, 22 Ocak 2003 tarihinde Ankara'da imzalanan "Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanak" uyarınca çalışmalara başlanırken, türbenin yerinde kalması ve Teşrin Barajı sularından etkilenmemesi için çevresindeki duvarların altına 11,5 metre boylarında 880 fore kazık ve geçirimsiz tabaka koyuldu.

Türbenin çevresine beton duvar örülerek taşlarla kaplandı ve 2 bayrak direği dikildi. Mevcut karakol binası yıkılarak ihtiyaçlara cevap verecek modern bir karakol binası yapıldı.

Orman Genel Müdürlüğünce Türkiye'den yollanan ağaçlar ve hazır çimlerle çevre düzenlemesi yapıldı.

Karakoldan çıkan atık suların Fırat nehrini kirletmemesi için arıtma sistemi yapıldı ve ayrıca türbe bahçesine yapılan mini pompa istasyonuyla baraj gölünden santrifüj pompa vasıtasıyla su çekildi.

Çekilen bu suyla hem bahçenin otomatik sulanması sağlanırken, hem de türbe bölgesinde Türk askerinin içme ve kullanma suyu karşılandı.

Yapılan tahkimat sayesinde türbe bölgesi, Teşrin Barajı'ndaki su hareketlerinden kurtulurken, herhangi bir problemle karşılaşmasının önüne geçildi.









"Şah Fırat Operasyonu"nda Türk Bayrağı İnmeden Yerine Yenisi Dikildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Şah Fırat Operasyonu'nda Türk Bayrağı İnmeden Yerine Yenisi Dikildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • Robert Bosch : Rezaletten Kahramanlık çıkaran akpkk rezilleri 8 4 Yanıtla
  • Az kaldi: Akp ALLAH sizin belanizi versin. 5 5 Yanıtla
  • Internatıonal: bayrak dikmekten başka bir şey yaptığınız var mı sizin. . !!! pardon bayrak gururlandırır değil mi gelirler sizi taciz ederle ve siz onurlu Kürtleri gibi hadlerini bildirmek yerine bayrak dikersiniz. . onuncu yıl marşı söylersiniz , ne mutlu türküm diyene dersiniz . . değil mi pehh pehh pehh 2 7 Yanıtla
  • Eşkenar dörtten: Tarihe toprak kaybeden ilk cumhuriyet dönemi cumhurbaşkanı ve başbakanı olarak geçenleri kutlarım bunu bir zafer edası ile anlatmalarını vede bunu burada savunan geri zekalılarıda acil bir ilk okul eğitimine yollamak gerektiğini düşünüyorum 7 1 Yanıtla
  • Amedli: Taşındık tabelasını asmayı unutmuşlar 4 4 Yanıtla
  • SUÇLAMA: AKP SUÇLAYACAĞINIZA IŞİD'İ SALAN KÖPEKLERİ NEDEN SUÇLAMIYORSUNUZ?YANİ YAHUDİ'LERİ 5 2 Yanıtla
  • Dürüst : Ne bayrağı yaa, bayrak Diyarbakır'da askeriyenin sınırına girilerek direkten indirilmişti unutmadık. Bayrağı düşürdüğünüz durum ortada şimdi Kalkıp millete duygu sömürüsü yapmayın! 2 4 Yanıtla
  • Oduncu: Yorumlar: ne kadar cahil KEKO muz varmış. Nefes israfı bunlar 3 1 Yanıtla
  • Amedli: Kaçarken bile kendini kahraman zanneden tek Irk TIRKKKK TIRKKKK TIRKKKK 1 3 Yanıtla
  • TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR: katılıyorum akpkk daha ne'deyerikaldı ordan oraya ordan şuraya cıkın gelin'artık koruyamıyoruz tsk'mız balon'gibi şişirme 1 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi. Dava, kripto para dünyasına olası etkileri nedeniyle yakından izleniyordu.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement