Amerika, 6 Kritik Soruya Yanıt Veremiyor - Son Dakika
Güncel

Amerika, 6 Kritik Soruya Yanıt Veremiyor

IŞİD'e karşı operasyonun liderliği yapan ABD, Türkiye'nin 6 hassas sorusuna yanıt veremiyor. Kritik konuların başında 49 Türk rehine var.

14.09.2014 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ‘çekirdek koalisyon’ hassasiyeti sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı açıkladığı strateji planı, Cidde'de yapılan zirve, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının birbiri ardına gerçekleştirdiği ziyaretlere karşın, bazı sorulara hala yanıt bulunamaması Ankara'nın temkinli hareket etmesini beraberinde getirdi.

ABD'li muhataplara da aktarılan endişeler ve yanıtı aranan sorular ise satır başlarıyla şöyle:

TÜRK REHİNELER

49 Türk üç aydır IŞİD’in elinde rehin. Türkiye'nin oluşturulacak çekirdek koalisyona muharip güçle katılmasıyla, bu vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi taşınıyor. ABD'li yetkililerin de "Hassasiyetinizi anlıyoruz" dediği konuyla ilgili olarak, "Bu şartlarda askeri destek sıkıntı doğurur" endişesi hâkim.

SİVİLLER ZARAR GÖRMEYECEK Mİ?

ABD, şu ana kadar pek çok yerde çeşitli IŞİD mevzilerini vuracak hava harekâtları gerçekleştirdi. Ancak örgüt, diğer örgütlerden farklı olarak yerel halk içinde barınıyor. Türkiye, "Şiddetlenecek saldırılarda IŞİD'in yanı sıra, sivillerin zarar görmesi nasıl engellenecek?" sorusuna net olarak yanıt alınabilmiş değil.

MEZHEP ÇATIŞMASI BAŞLARSA?

En büyük endişe kaynaklarından biri de bölgenin mezhep çatışmasına sahne olması. IŞİD'in "din" eksenli bir yapılanmayla hareket etmesi, bölgede sözde "halifelik" ilanının ardından farklı mezhep gruplarının da çatışmaya girişmesinin, bölgeyi içine alabilecek bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor. "Mezhep çatışması başlarsa nasıl engellenecek?" sorusuna net yanıt verilemiyor.

SİLAHLAR RADİKALLERE GİTMEYECEK Mİ?

ABD'nin stratejilerinden biri de, IŞİD'e karşı bölgedeki grupların ve peşmergenin silahlandırılması, teçhizat ve lojistik olarak desteklenmesi. Ancak, bu grupların kontrolünde sıkıntı yaşanması halinde, silahların başka amaçlarla kullanılması ihtimali de bulunuyor. Ankara, gönderilecek silah ve malzemenin, terör örgütlerinin eline geçmesinden endişe ediyor. IŞİD'in de, daha önce ABD'nin Irak harekâtında kalan silahlarla güç kazandığının altı çiziliyor. "Silahların, sadece IŞİD'e doğrultulacağının garantisi var mı?" sorusunun yanıtı yok.

SINIRA AKIN BAŞLARSA?

Yanıtı aranan sorulardan biri de insani operasyonun içeriği. Başta Türkmenler ve Ezidiler olmak üzere, IŞİD'in kontrolü ele aldığı bölgelerdeki gruplar büyük sıkıntı yaşadı. Türkiye'nin insani yardım harekâtıyla yaşamlarını sürdürebilen insanların, muhtemel harekâtta sınıra akın etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor. 1.3 milyon Suriyeliye, uluslararası arenadan çok sınırlı destek alarak ev sahipliği yapan Türkiye, benzer bir sorunla bu kez Irak sınırında karşılaşabilir. Harekâtın bu etkiyi tetiklemesi durumunda nasıl bir katkı sağlanacağı hususunda net yanıt verilmiyor.

ESAD'IN AKİBETİ?

Türkiye, gelinen bu noktanın baş sorumlularından biri olarak, Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetimini görüyor. Planlanan harekât ise, Esad yönetiminin görevden uzaklaştırılmasının ötesinde, elini güçlendirebilecek bir sürece çevrilebilir. Ankara, Esad'ın geleceğiyle ilgili sorularına da net yanıtlar bekliyor. (Kaynak: Akşam)

Amerika, 6 Kritik Soruya Yanıt Veremiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Amerika, 6 Kritik Soruya Yanıt Veremiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • VAR;: ÖNCE ASALA SONRA PKK VE ŞİMDİ IŞİD ZİNCİRİ BU HALKALAR HEP İNGİLİZ, AMERİKA VE İSRAİL'E ÇALIŞAN AJANLARDIR. VAR BUNLARDA BİR NEDEN. 11 3 Yanıtla
  • NEDEN VERDİN?: IŞİD'İB BOTLARI SON MODA AMERİKAN MALI ÇÖL BOTLARI, AMERİKAN MALI HUMMER ÇİPLER, KUMDAN KORUYAN KAŞKOLLAR, YEDEK ŞARJÖRLER ; ÖNCE BU KRİTİKLERİ ÇÖZÜN, NEDEN IŞİD'E BUNLARI VERDİN? 13 1 Yanıtla
  • MURAT: TÜRKİYENİN SORULARI ÇEKİNCELERİ ÇOK GÜZEL. ABD UZAKLARDAN GELİYOR VE BURALARI ANLAMASI ÇOZ ZOR. ZOR DURUMA DÜŞERSEDE IRAKTAKİ GİBİ ÇEKİP GİDER. YA BİZ NEYAPARIZ YANLIŞ BİR ADIMDA. HÜKÜMETİ ABD VE BATIYA GÜVENMEMESİNİ TEBRİK EDİYORUM. BRAVO TAYYİP. HERKESİN PEŞİNDE HADİ DEDİGİN İÇİN KOŞMADIGIN İÇİN. AYNI HATAYI SURİYE İÇİN YAPTI HÜKÜMET AMA ŞİMDİ DAHA AKILLI VE TEMKİNLİ. 5 7 Yanıtla
  • murat: korkarim türkiyenin sonu irak gibi olacak 4 7 Yanıtla
  • kral.kral: sizin kafanız hiçmi çalışmıyor işid karşı varız ama pkk yıde temizlenecek 9 1 Yanıtla
  • BİRLİK: AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMAMIZ ŞART. OSMANLIYI PARÇALAYAN BU MEKANİZMA YİNE BOŞ DURMUYOR. BİRLİK OLMA ZAMANI GELDİ VE GEÇİYOR. 10 0 Yanıtla SEDAT: AYNEN KARDEŞİM KÜRTLERİN İÇİNDE O AYRILIKÇI PKK SEMPATİZANLARI OLMASA BU DÜNYADA SÜPER GÜÇ OLURDUK AMA HEP O AYRILIKÇILARIN YÜZÜNDEN BİR YERE VARAMIYORUZ 0 0
  • Turan the Great: Abd nin cevap veremedigi kritik sorular altidan cok daha fazladir. 9 0 Yanıtla
  • HEDEF: BİRİ GİDİYOR BİRİ GELİYOR. ÖNCE SAVUNMA BAKANI, HAGEL, ARKASINDA DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY GELİYOR. PEKİ AMERİKA, İNGİLTERE GERÇEKTEN IŞİD'İ YOK ETMEK İÇİNMİ? YOKSA ORTADOĞU HARİTASININ ÇİZİM ÇALIŞMALARIMI KOORDİNE EDİLİYOR. IŞİD BAHANE HEDEF YENİ ORTADOĞUDUR. 7 1 Yanıtla
  • asi: abd bunlarda adam olmiyacagini anldi teröre destek verenlerle itifakki kesti türkiye tam gaz destek veriyor is-te, tayyip sözde kurnazlik yapiyor baris süreci diye bir hikaye diline dolamis son 1 haftadir iyice ayuka cikardiler kürtleri oylamnin baska bir taktigi bu, tabi anladi abd orda büyük kürdistanin temelini attiyor, is-it i kürtleri yok ettmek icin kurdu ama kendi sonunu hazirladi 5 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, uluslararası organize suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement