Aylan Kurdi'nin Amcası: Türkiye'de Kürtlere İyi Davranmıyorlar - Son Dakika
Güncel

Aylan Kurdi'nin Amcası: Türkiye'de Kürtlere İyi Davranmıyorlar

Ölümüyle dünyada Suriyeli göçmenlerin sembolü haline gelen Aylan Kurdi'nin amcası, İtalyan gazetesine verdiği röportajda "Türkiye'de kalamazdık, çünkü Kürtlere iyi davranmıyorlar" dedi.

05.09.2015 09:28  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da yayımlanan La Repubblica gazetesi, Türkiye üzerinden Yunanistan'a gitmek isterken botlarının batması sonucu hayatlarını kaybeden Aylan ve Galip Kurdi kardeşlerin amcasıyla konuştu.

Almanya'da bir mülteci kampında kalan amca Muhammed Kurdi, 3 yaşındaki Aylan'ın sahile vurmuş cesedinin fotoğraflarının yayımlanmasıyla ilgili olarak "Tüm dünya o fotoğrafa bakmalı ve utanmalı" dedi.

"HER ŞEY MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÖSTERİLMELİ"

La Repubblica muhabiri Fabio Tonacci'nin İngilizce olarak internet üzerinden yazıştığı Muhammed Kurdi, "Medyada 3 yaşındaki bir çocuğun cesedinin fotoğrafının yayınlanmasıyla ilgili büyük bir tartışma var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: "Savaştan ve baskıdan kaçanlarla ilgili her şey, mültecilerin son yıllarda maruz kaldıklarını göstermeye yarayan her şey insanlara mümkün olduğunca gösterilmeli. Kardeşimin ailesinin trajik hikayesinde olduğu gibi bu acı verse bile. Herkes Aylan'ın fotoğrafını görmeli, tüm dünya o fotoğrafa bakmalı ve utanmalı. Biliyorum, şok edici. Ama yeğenlerimin ölümü boşa gitmesin diye o fotoğrafa tekrar tekrar bakmanız önemli. Öfkelenin ve onu her zaman hatırlayın."

"ACI ÇEKİYORUM"

Aylan ve Galip Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi'yle henüz konuşamadığını da söyleyen Muhammed Kurdi, "Acı çekiyorum, bu zor anında kardeşimin yanında olmak isterdim ama aramızda binlerce kilometre var. Benim eşim ve çocuklarım İstanbul'da ve ona ulaşmaya çalışıyorlar" dedi.

"20 GÜN ARALIKSIZ YÜRÜDÜM"

Kardeşinin ölen karısı ve iki çocuğuyla birlikte Almanya'ya gitmeyi amaçladığını anlatan Muhammed Kurdi, " Kanada'ya gitmek için izin almaya çalışmıştı ama başarılı olamadı çünkü ona izin vermediler. Sebebini bilmiyorum. O da bu yüzden benim gibi Avrupa'ya gelmeye karar vermişti" diye devam etti.

Almanya'da Heidelberg'deki bir mülteci kampında kaldığını anlatan 47 yaşındaki Muhammed Kurdi, buraya varabilmek için kendisinin de Bodrum'dan tekneye bindiğini ve Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan üzerinden Almanya'ya ulaştığını anlattı. "20 gün aralıksız yürüdüm. Çok tehlikeli bir yolculuktu, hala hayatta olmam bir mucize" dedi.

Suriye'deki hayatlarından bahsederken ise, Şam'dan Kobani'ye taşındıklarını ve Kobani'de kardeşi Abdullah'la birlikte berberlik yaptıklarını aktardı. "(Kardeşim) Hep çocukları için daha iyi bir hayat istediğini söylerdi, bunu hak ediyorlardı. Biz müşterilerin saçını keserken Aylan ve Galip'in yakınımızda, kaldırımda oynadığını hatırlıyorum. Abdullah'ı çok seviyorlardı. Onun başına gelenler beni mahvetti" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE KÜRTLERE İYİ DAVRANMIYORLAR"

Kobani'ye IŞİD'in girmesiyle ise Türkiye'ye kaçtıklarını anlatan Muhammed Kurdi, "Ama orada (Türkiye'de) kalamazdık, çünkü Türk kurumları Kürtlere iyi davranmıyor" dedi.

Türkiye'yi, Kurdi ailesinin de içinde yer aldığı batan botun içindekileri zamanında kurtarmadığı için eleştiren Muhammed Kurdi, "Ayrıca Türk makamları Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya gidişini zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Muhammed Kurdi, Avrupa'nın da göçmenler konusunda daha fazla şey yapması gerektiğini belirterek, "Hükümetleriniz neden Türk sahillerini dolduran ve insan kaçakçılarının eline düşen binlerce göçmeni almak için güvenli tekneler göndermiyor?" diye sordu. (Kaynak: BBC Türkçe)



Aylan Kurdi\'nin Amcası: Türkiye\'de Kürtlere İyi Davranmıyorlar

Son Dakika Güncel Aylan Kurdi'nin Amcası: Türkiye'de Kürtlere İyi Davranmıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (292)

  • ANTEPLİ: ALLAH KİMSEYİ NANKÖR ETMESİN. BU KADAR NANKÖRLÜK OLUNMAZ. 74 30 Yanıtla
  • Ulan: Bu kürt ler kadar nankör adi bi millet görmedim arkadaş ya 72 29 Yanıtla ali.: aynen dünyada baska bu kadar nankör bi millet yoktur. 4 0 Kıyı çocukları: Adi sensin lanet olasi pislik faşist 1 1
  • osmanlı: nankörlüğün bu kadarına pes doğrusu.türkiye 2.5 milyon suriyeli kardeşlerimize 6.5 milyar para harcadı.helal olsun.ama nankörlük yapanlara zehir zıkkım olsun 54 30 Yanıtla valla: kardeşim nankörlük genlerinde var. sorsan türkiye ye bile gelmemiştir. 22 16
  • cem : TÜRKİYE DE AZINLIK OLMAK ZOR 26 44 Yanıtla
  • h.d: AVRUPADA OLANLARI GÖRDÜĞÜNÜZ HALDE HALA TÜRKİYEYE LAF SÖYLÜYORSUNUZYA ALLAH SİZİ İSLAH ETSİN..... 51 16 Yanıtla
  • Paşa: Vatan hainliği işte böyle bişey 55 10 Yanıtla
  • Çanakkale: Ne ektilerde ne biçmeyi umuyorlar acaba 56 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement