Ambulansa 12 Saniyede Yol Vermeyen Sürücüye Ceza Kesilecek - Son Dakika
Güncel

Ambulansa 12 Saniyede Yol Vermeyen Sürücüye Ceza Kesilecek

'Akıllı ambulans' dönemi başlıyor. Adres tarifi bitecek, olay yeri cep telefonundan belirlenecek. 12 saniye içinde ambulansa yol vermeyen sürücülere ceza kesilecek.

20.04.2015 07:49  Güncelleme: 08:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, hayat kurtaran 112 Acil Servis ambulanslarında yeni sisteme geçiyor. Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Türkiye'de akıllı ambulans dönemini başlatacak. 12 saniye içinde ambulansa yol vermeyen ve ambulansı arkadan takip eden araçlar ön ile arka kameralar sayesinde belirlenerek sürücülerine ceza kesilecek.

Ambulansın gittiği hastanın ve vakanın tıbbi özgeçmişi, olay yerine varmadan çıkarılacak. Ambulans çağrısı cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek, telefondan konum belirlenerek en yakındaki ambulans olay yerine sevk edilecek.

10 DAKİKADA OLAY YERİNDE

112 Acil Servis ambulanslarıyla ilgili yeni düzenlemeleri anlatan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, akıllı ambulans sistemini bu yıl sonunda uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

Ambulansların şehir içinde en geç 10 dakika, köylerde ise 30 dakikada vakaya ulaşmasını amaçladıklarını belirten Nacar, "Kaç ambulans görevde, kaç kilometre yapıldı, kaç vaka alındı, kaç vakaya ne kadar zamanda gidildi, bunların hepsi artık Acil Sağlık Otomasyon Sistemi'nde (ASOS) yer alacak" dedi.

"ADRES SİNYALDEN BELİRLENECEK"

Yeni sistemde her ambulansta tablet ve navigasyon cihazı bulunacağını vurgulayan Nacar, "Ambulanslarımızda navigasyon cihazı ve vakanın tıbbi geçmişini elektronik ortamda görebileceğimiz bir tablet olacak. Arama cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek, telefondan gelen sinyalle direkt konum alınacak. İstasyon, en yakın ambulansı sistemde bularak olay yerine sevk edecek. Sistem adres bilgilerini en yakın ambulanstaki navigasyon cihazına bildirecek. Cihaz, alternatif 4-5 yolu bularak trafiğin en düşük olduğu yolu zamanlamayla birlikte ambulans şoförüne sunacak. Daha önce adres istiyorduk, sokak adları değişmiş oluyordu, yolu bulmakta zorlanıyorduk ve adres tarifi alırken kazalar yaşanıyordu" diye konuştu.

"YOL VERMEYEN YANDI"

Trafikte ambulansa yol vermeyen araçlarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ile prokotol imzalama aşamasında olduklarını kaydeden Nacar, şunları söyledi:

"Ambulansın arkasında bulunan kameranın aynısını öne de yerleştireceğiz. Ambulansa yol vermeyen ve arkadan hızla takip eden sürücüler ön ve arka kamerayla tespit edilecek. Kamera sürekli kayıt yapacak. Bir kaza veya bir şikâyet olursa bu kameradan izleyebileceğiz. Yol vermeyen araçları tespit ettiğimizde 12 saniyelik bir görüntü alınacak ve Trafik Şube Müdürlüğü'ne gönderilecek.

12 saniye, bir aracın yolu açması için kısa bir süre olarak görülebilir. Ancak önce siren sesi açılacak, ardından uyarı ikazı yapılacak, 12 saniyelik süre bundan sonra başlayacak. Bu süre içinde yol vermeyen sürücüye 80 TL ceza kesilecek. Ayrıca ambulansa 2, 3 ve 4 şeritte nasıl yol verilir bunun standartlarını belirliyoruz. Bu standartlar okullarda da öğretilecek, ehliyet sınavlarında da sorulacak. Dizilere ve filmlere de, bu bilgilerin aktarılacağı kurgu sahneler eklenecek."

"HASTANIN TIBBİ ÖZ GEÇMİŞİ ÖNCEDEN BİLİNECEK"

Osman Nacar, vatandaşların tıbbi bilgilerinin yer aldığı e-nabız sisteminin ambulanslarda kullanılacağını da dile getirdi:

"Ambulans harekete geçtikten sonra gidilen hastanın ismi, e-nabız sistemine düşecek. Sistem birkaç dakika içinde o şahısla ilgili tıbbi özgeçmişi çıkaracak. Hastanın kan grubu, ameliyatları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve alerjik olduğu durumlar daha olay yerine varmadan öğrenilmiş olacak." (Kaynak: Habertürk)

Ambulansa 12 Saniyede Yol Vermeyen Sürücüye Ceza Kesilecek
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ambulansa 12 Saniyede Yol Vermeyen Sürücüye Ceza Kesilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • ........: adam 12 saniyede yer açacak durumda değilse ne olacak? 12 1 Yanıtla
  • 60 anka: yanlış bir uygulama, vatandaşı mağdur eder çoğu zaman trafik sıkışık olduğu için buna fırsatı olmayabilir. 7 3 Yanıtla
  • JOJO: ÇOK SAÇMA BİR UYGULAMA SEN ÖNCE AMBULANSA YOL VERECEK KADAR YOL KENARLARINI ARABALARDAN TEMİZLE. AMASYANIN İÇİNDE HERYER SAĞLI SOLLU ARABA BİDE BÜYÜK TIRLARDA MERKEZDEN GEÇİYO BU ADAM KOCA TIRI CEBİNE Mİ KOYACAK ??? 9 1 Yanıtla
  • kaan: Keyfi siren çalıp trafiğin içine eden ambulansa bişey varmı 7 2 Yanıtla
  • cotanak: Buradaki 12 saniyenin bilimsel bir aciklamasi varmi, niye 10 deyil, yada 15 deyil, 12 saniye 112 den esinlenerekmi belirlendi 6 2 Yanıtla
  • zeynep: Ne saçma yaa en öndeki araç yol vermeyecek ambulansın önündeki ceza yiyecek.birde ambulans gelirken kırmızı ışıkta geçmesi çok tehlikeli oluyor buna bir sistem bulunmalı ambulans içinde sensör olmalı güzergahdaki ışıklari yeşile cevirmeli.digerleri kırmızı yanmalı.. 7 0 Yanıtla
  • devrimcisol: Güle eglene araba suruyorlar bu nasil oluxak 3 2 Yanıtla
  • akin_deniz: Ceza çok az olmuş artarsa caydırıcılığı da artar kanaatindeyim. 1 2 Yanıtla
  • kemal karataş: bence süper o ambulansta senin benim anam bacım yada çocuğumuzda olabilir saniyenin bile önemi varken sorumsumsuz insanların yol vermeyip kendini düşünmesi o arada kaç insan ölüyor belkide biraz olsun düşünelim amaaaan demeden banane demeden en azından ALLAH rızası için yol verelim zor bişi deyil yani 2 0 Yanıtla
  • Amir: Bence uygulama kısmen doğru olsabile önce yetkililerin önlem alması gerek. . . önce kendilerine ceza kesmeli ( emniyet şeridi olmayan yollar için ) ardında emniyet şeridi olan yolları kullanan sürücülere ceza verilmeli halan kullanmaya devam eden olursa bunların araçlarını en azından 24 saat bağlamalı. . . 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı
    18:23 Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı

    Hatay'da polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda 25 göçmen yakalandı. Aracın bagaj kısmına saklanan 2 şahsın yakalanma anı kameraya yansıdı. Yakalanan göçmenlerin barınma ve nakillerini sağlayan 2 kişi tutuklandı.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı
    18:23 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2 Nisan'dan itibaren 5 gün süreyle kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Valilik, alınan kararın İl İdaresi Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayandığını belirtti. Yasak kapsamında tüm açık alan etkinlikleri, toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, miting gibi etkinlikler yasaklanmıştır.

  • Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı
    18:22 Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı

    Siirt-Şirvan karayolunda meydana gelen kazada, dolu tüplerin içinde olduğu kamyonet şarampole yuvarlandı. Kazada sürücü ve bir kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sürücü kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Gaz dolu tüplerin patlamaması faciayı önledi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu
    18:22 Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu

    Hatay'da 2 kardeş arasında meydana gelen kavga sonrası yapılan ev aramasında çeşitli tarihi eserler ele geçirildi. Polis ekipleri, evde bulunan heykel, yazılı tarihi eser, sikke ve kurusıkı fişeklerin yanı sıra uyuşturucu ticaretiyle ilgili not defteri ve cep telefonları da ele geçirdi. Şüpheliler adli mercilere teslim edildi.

  • Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada
    18:22 Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin, küçük bir çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmuyor.

  • AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı
    18:21 AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı

    Konya'da AK Parti Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediye başkanları, 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerde vatandaşlardan destek istedi. Cuma namazı sonrası düzenlenen basın açıklamasında, AK Parti yetkilileri saha çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü ve seçim sonuçlarının Konya'ya büyük hizmetler getireceğine inandıklarını belirtti. Belediye başkanları da Konya için canla başla çalıştıklarını ve destek istediklerini ifade etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul Bir Beş Sene Daha Kaybedemez"

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, her şeyi akıl ve vicdan terazisinde tartacaklarını, kırgınlık ve öfke yerine sağduyuyla meseleye yaklaşacaklarını belirtti. Erdoğan, kullanacakları bir oyun beş senelerini etkileyeceğini unutmayacaklarını vurgulayarak, İstanbul'un bir 5 sene daha kaybedemez olduğunu ifade etti.

  • İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu
    18:20 İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu

    Karabük'te düzenlenen İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonası'nda İstanbul Çekmeköy İESK, final maçında Denizli Yukatel İESK'yi yenerek şampiyon oldu. İstanbul temsilcisi, müsabakayı 3-0 kazandı.

  • Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu
    18:20 Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu

    Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Hatun Mahallesi'nin 5 dönemdir muhtarlığını yapan Cemal Korkmaz, mahallelilerin yoğun teveccühü üzerine 6'ncı kez muhtarlığa aday oldu.

  • Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısında Ali Koç'un İstifası Reddedildi
    18:19 Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısında Ali Koç'un İstifası Reddedildi

    İstanbul'da gerçekleştirilen Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı'nda, Ali Koç'un istifası ana gündem maddesi oldu. Toplantıya katılan 18 kulübün 15'i, Ali Koç'un istifasını reddederek başkanlık görevine devam etmesine karar verdi.

  • CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın iftar programı engellendi
    18:19 CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın iftar programı engellendi

    Balıkesir'de CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın kent meydanında yapacağı iftar programının, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz tarafından engellenmeye çalışıldığı iddia edildi. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı ve CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, iftar programının yapılacağı alana gelerek Yücel Yılmaz'a tepki gösterdi.


Advertisement