Altın Portakal’ın İlk Ödülleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Altın Portakal’ın İlk Ödülleri

Altın Portakal’ın İlk Ödülleri

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Onur Ödülleri', 'Yıldırım Önal Anı Ödülü

01.09.2010 00:08  Güncelleme: 00:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü"'nü alacak sanatçılar duygu ve görüşlerini açıkladı.

Bu yıl 15'incisi verilecek olan Yaşam Boyu Onur ödüllerine, Türk sinemasına yaptığı katkılarından dolayı Ertem Göreç (yönetmen), Safa Önal (senarist), Gülşen Bubikoğlu, Nur Sürer, Metin Akpınar ve Zeki Alasya, Yıldırım Önal Anı Ödülü'ne Yıldız Kenter, Sinemada Emek Ödülü'ne Necmettin Çobanoğlu ile Altın Portakal tarihinde ilk kez verilecek "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü"ne Müjdat Gezen layık görülmüştü.

Metin Akpınar: Sanat hayatında yarım asırlık serüven

"Bu güzel ülkenin güzel insanlarına, sinemaya hizmetim, 1973 yılında başladı.

Bu başlangıç, rahmetli Ertem Eğilmez ve Sadık Şendil ağabeylerimin tiyatromuza gelip Zeki Alasya ve beni davet etmeleriyle oldu. Sinemayı ve dramatik yapı gerçeğini onlardan öğrendim. Birlikte çok güzel yapıtlara emek verdik.

Bu çalışmalarım karşısında çok ödül aldım. Ancak en büyük ödül, sanat tüketicisinin bana gösterdiği sevgidir. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bizlere verilecek olan "Yaşam Boyu Onur Ödülü" bunu perçinleyen çok değerli bir ödül oldu. Saygıyla, sevgiyle taşıyacağım bu ödül için, emeği geçen herkese teşekkür ederim."

Mesleki başarının kazancı: Onur ödülleri…

Ödül alacak bir başka oyuncu Nur Sürer ise şöyle konuştu: "Herkesin mesleki başarısından ötürü ödüllendirilmesi çok güzel bir şey. Özellikle sinemacılar için çok önemli olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, emeklerimin sonucu olarak onur ödülü ile ödüllendirilmekten gurur duyuyorum."

"Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan bir diğer sanatçı Gülşen Bubikoğlu da ödüle dair görüşlerini açıkladı. Bubikoğlu, "Sinema benim için en büyük aşklardan birisidir. Koşullar ondan uzaklaşmama sebep olmuş olsa da gönlümde, aklımda yaşattığım bu aşkın yerini hiçbir şey dolduramadı. Layık görüldüğüm bu onur ödülü kalbimin yine eskisi gibi, aynı heyecanla atmasını sağladı. Beni bu ödüle layık görenlere teşekkür eder, şükranlarımı sunarım" diye konuştu.

Sanat ve Sosyal Sorumluluk

Sanatta sosyal sorumluluğu arttırmak ve duyarlılığı geliştirmek amacıyla bu yıl ilk kez verilecek "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü" sinemaya ve tiyatroya katkılarından dolayı 50. sanat yılını kutlayan Müjdat Gezen'e verilecek. Gezen, "50. sanat yılımda böylesine önemli bir festivalden ödül almak beni onurlandırıyor.

Bu ödülün, bu yıl ilk kez verilecek olması ve adının "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü" olması beni ayrıca gururlandırıyor. Ülkemizin en prestijli ve uzun ömürlü festivali olan Altın Portakal'ı geliştirmek ve yaşatmak tüm sinemacıların ve sinemaseverlerin görevidir. Ben de bu anlamda üstüme düşen tüm sorumlulukları severek yerine getireceğim. Bu yıl 47'ncisi düzenlenecek festivale başarılar diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Dünden bugüne Onur Ödülü

Altın Portakal'da, Onur Ödülleri'nin tarihi oldukça eskilere gidiyor. 20. Altın Portakal Film Festivali'nde Lütfi Ö. Akad'a, 21. Altın Portakal Film Festivali'nde Sezer Sezin'e, 24. Altın Portakal Film Festivali'nde Metin Erksan'a, 26. Altın Portakal Film Festivali'nde Ertem Eğilmez'e 'Onur Ödülü' verildi. 33'ncü yıldan itibaren bu ödül düzenli olarak verilmeye başlandı.

33. Altın Portakal Film Festivali'nde; Atıf Yılmaz, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan, Türkan Şoray

34. Altın Portakal Film Festivali'nde; Fikret Hakan, Müjde Ar, Nejat Saydam, Yılmaz Duru

35. Altın Portakal Film Festivali'nde; Fatma Girik, Memduh Ün, Kemal Sunal

36. Altın Portakal Film Festivali'nde; Şerif Gören, Nedim Otyam, Cahit Berkay, Göksel Arsoy, Cüneyt Arkın, Türker İnanoğlu, Osman Şahin, Hayati Hamzaoğlu

37. Altın Portakal Film Festivali'nde; Ekrem Bora, Orhan Günşiray, Sümer Tilmaç, Filiz Akın, Zülfü Livaneli, Orhan Aksoy

38. Altın Portakal Film Festivali'nde; Ediz Hun, Suna Pekuysal, Bülent Oran, Sırrı Gültekin

39. Altın Portakal Film Festivali'nde; Hulki Saner, İzzet Günay, Kartal Tibet, Selda Alkor ve Kenan Kurt

40. Altın Portakal Film Festivali'nde; Kadri Yurdatap, Tunç Başaran, Çolpan İlhan, Muhterem Nur, Tanju Gürsu, Süleyman Turan ve Rafet Şiriner

41. Altın Portakal Film Festivali'nde; Şener Şen, Hale Soygazi

42. Altın Portakal Film Festivali'nde; Seyfi Havaeri, Efgan Efekan, Nebahat Çehre

43. Altın Portakal Film Festivali'nde; Aytaç Arman, Yusuf Sezgin

44. Altın Portakal Film Festivali'nde; Yavuz Turgul, Halil Ergün

45. Altın Portakal Film Festivali'nde; Yılmaz Atadeniz

46. Altın Portakal Film festivali'nde; Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ Onur Ödülü alan sanatçılardı.

Yıldırım Önal'ın heykelciği emin ellerde

Üç Altın Portakallı, sayısız ödül sahibi usta oyuncu Yıldız Kenter, "Yıldırım Önal Anı Ödülü"'nün bu yılki sahibi olacak.

Yıldırım Önal Anı ödülü kimlere verildi?

1973 yılında "Dinmeyen Sızı" filmindeki rolüyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' seçilerek Altın Portakal Ödülü alan sinema ve tiyatro sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış; onu geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı'na teslim edilen ödül, 1999 yılından bu yana Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet edilmekte.

Oyuncu dernekleri ÇASOD ve SODER'in önerileri doğrultusunda ilk kez 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Münir Özkul'a verilen ödül;

37. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde İsmet Ay'a,

38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Kerim Afşar'a,

39. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Ahmet Mekin'e,

40. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Eşref Kolçak'a,

41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Haluk Kurtoğlu'na

42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Tuncer Necmioğlu'na

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Kartal Tibet'e

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Macide Tanır'a

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Müşfik Kenter'e

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ise Erol Gunaydın'a verildi.

Emek Ödülü Necmettin Çobanoğlu'nun

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği ile "Sinema Emek Ödülü" verme kararı aldı. Bu yılki Emek Ödülüne Necmettin Çobanoğlu değer görüldü.

Bugüne kadar verilen Emek Ödülü'ne,

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Recep Biçer,

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Turgut İnangiray,

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Aydın Mesut Yurteri

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Halil Dede sahip oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Altın Portakal’ın İlk Ödülleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement