Almanya Savunma Bakanı Leyen Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Almanya Savunma Bakanı Leyen Açıklaması

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Beşşar Esed'in Suriye'de uzun vadeli bir çözümün parçası olamayacağını belirtti.

28.09.2015 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Beşşar Esed'in Suriye'de uzun vadeli bir çözümün parçası olamayacağını belirtti.

Leyen, Berliner Morgenpost gazetesine yaptığı açıklamada, Suriye'de kalıcı çözümün bölgeye etkisi olan güçlerle sağlanabileceğini belirterek bunlara Türkiye ve Suudi Arabistan, Rusya ve İran'ın da dahil olduğunu söyledi.

Bu güçlerin farklı çıkarları bulunduğunu, onları birleştiren şeyin ise DEAŞ'e karşı mücadele etme iradesi olduğunu belirten Leyen, kiminle mücadele edilmesi ve kime destek verilmesi hususunda bu ülkeler, Avrupa Birliği ve ABD ile asgari mutabakat sağlaması gerektiğini kaydetti.

"Esed uzun vadeli bir çözümün parçası olamaz" diyen Leyen, bu acil durumda Irak'ta ve özellikle Suriye'de iç savaş bitirmek isteniyorsa o zaman uluslararası toplumun savaşı içeriden ateşleyen veya sakinleştiren farklı gruplarla oturması gerektiğini belirtti.

Leyen,  Rusya'nın Suriye'deki siyasetine ilişkin olarak da "Rusya'nın bu bölgedeki varlığı yeni değil. Moskova, yalnızca Esed rejimini kayıtsız şartsız desteklemekle çözüme ulaşılmayacağını biliyor. Rusya DEAŞ'e karşı savaşa katılmaya ve kalıcı bir çözüm bulmaya katkı sağlamak istiyorsa bunu olumlu görüyorum. Bölgede yeniden barışı sağlanmak için herkese ihtiyacımız var" diye konuştu.

Almanya'nın bu konuda Peşmergeleri desteklemeyi sürdüreceğini, Irak merkezi hükümetine destek verme hedefiyle de görüşmelerin yapıldığını belirten Leyen, ancak şimdi diplomatik sürecin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Leyen Türkiye'nin PKK'ya karşı yürüttüğü mücadeleye ilişkin olarak da, Türkiye'nin komşu ülkelerden gelen 2 milyon sığınmacıyı barındırması konusunda performansını takdir ettiklerini, ancak Ankara'nın PKK ile mücadelede orantılı olunmasını beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'de barış sürecinin kopmaması gerektiğini den ifade eden Leyen, Türkiye'nin, DEAŞ'in çok tehlikeli ve bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini bilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Savunma Bakanı Leyen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement