Alman İstihbaratının Türkiye'yi Dinlediği İddiası - Son Dakika
Güncel

Alman İstihbaratının Türkiye'yi Dinlediği İddiası

Yeşiller Partisi Milletvekili Ströbele: ''Türkiye NATO’da partner, müttefik ve dost olarak nitelenen bir ülke. Bu, Türkiye’nin BND’nin hedefi olmasıyla bağdaşmıyor'' "Güven içinde birlikte çalışılacaksa dostlar ve müttefikler arasında dinleme olmaz'' Yeşiller Partisi Milletvekili Mutlu: ''ABD Almanya'yı dinleyince 'Müttefikler birbirini dinlemez deniliyor' da Türkiye müttefik olarak dinlendiğinde niye ses yok" "Dinleme ayrı bir skandal, basın üzerinden bunu öğrenmek diğer bir skandaldır.

18.08.2014 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin siyasişer, değerlendirmede bulundu.

Federal Meclis'te istihbarat servislerini kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesi'nin (PKGr) üyesi olan Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele, Türkiye'nin Alman istihbaratının hedefinde olduğunun gazetede yer aldığını hatırlattı.

Bunun gerçekten doğru olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirten Ströbele, gelecek günlerde belgelere bakma fırsatı bulacaklarını ve o zaman nihai bir şey söyleyebileceklerini ifade etti.

Ströbele, "Ancak bu haber, Şansölye'nin her zaman vurguladığı gibi dostların dinlenmediği sözüyle bağdaşmıyor. Türkiye, NATO partneri, müttefik ve dost olarak nitelenen bir ülke. Bu, Türkiye'nin BND'nin hedefi olmasıyla bağdaşmıyor. Bunu ilk önce açıklığa kavuşturmamız lazım" diye konuştu.

"Dinlenme olayı PKGr'de ele alındı mı?" sorusu üzerine Ströbele, söz konusu kurulda görüşülenlerin gizli olduğunu ve bu konuda bir şey söylemeyeceğini ancak bu konuyla yoğun bir şekilde ilgileneceklerini kaydetti.

Ströbele, Alman hükümetinin bu konuda görüşünü ortaya koymasını isteyerek, "Bu suçlamalarda neyin doğru neyin yanlış olduğunu kamuoyunun bilme hakkı var" ifadesini kullandı.

Daha önce Türkiye ile Almanya'nın güvenlik birimleri arasında iyi bir ortak çalışmanın yapıldığını duyduğuna işaret eden Ströbele, "Ancak güven içinde birlikte çalışılacaksa dostlar ve müttefikler arasında dinleme olmaz" dedi.

"Budan tabii ki ilişki zarar görür"

"Bu olaydan sonra Türkiye ile Almanya arasında ilişkiler zarar görür mü?" sorusuna Ströbele, "Bu, daha çok Alman hükümetinin tutumuna bağlı. Açıklık getirir mi ve örneğin ABD ile NSA'nın davrandığından farklı davranır mı?  Kamuoyu önünde soruları cevaplar mı  yoksa açıklama yapmaz mı? Budan tabii ki ilişki zarar görür"  yanıtını verdi.

Ströbele, Türkiye dışında herhangi bir NATO ülkesinin dinlenip dinlenmediği sorusu üzerine, bunun sorgulanması gerektiğini kaydetti.

"İki yanlı politika olamaz bu kıstas olamaz"

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Özcan Mutlu da Başbakan Angela Merkel'in konuyu aydınlatmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Almanya'nın geçen yıldan bu yana ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yaptığı dinleme skandalıyla çalkalandığına işaret eden Mutlu, şöyle devam etti:

" Edward Snowden'ın açıklamalarıyla Merkel ve Alman nüfusunun büyük çoğunluğu dinlendiği ve elektronik postanın okunduğunu biliyoruz. Bu sebeple parlamentoda  NSA Araştırma Komisyonu kuruldu. O zaman Merkel altını çizerek 'Dostlar ve müttefikler birbirini dinlemez' dedi. Türkiye'de Avrupa Birliği (AB) adayı ve NATO üyesi bir ülke yani Batı'nın müttefikidir. ABD Almanya'yı dinleyince 'Müttefikler birbirini dinlemez deniliyor' da  Türkiye müttefik olarak dinlendiğinde niye ses yok. O nedenle böyle iki yanlı politika olamaz bu kıstas olamaz."

İddialar doğruysa bunun mazeretinin olamayacağını dile getiren Mutlu, Yeşiller Partisi olarak konunun aydınlatılması için hükümetten taleplerde bulunduklarını ve Federal Meclis tatili bitince bu konunun görüşüleceğini dile getirdi.

"Komitenin bundan nasıl haberi olmaz? "

BND'nin hükümet üzerinden PKGr'ye bilgi vermekle yükümlü olduğunu dile getiren  Mutlu, "Bir kere bu komitenin bundan nasıl haberi olmaz? Bir müttefikin dinlenildiğini basın üzerinden öğrenmek ayrı bir skandaldır. Dinleme ayrı bir skandal, basın üzerinden bunu öğrenmek diğer bir skandaldır. Angela Merkel bunu aydınlatmakla yükümlüdür" diye konuştu.

Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle dinleme skandallarının ortaya çıkarıldığını, kendilerinin de bunun araştırılmasını talep ettiklerini söyleyen Mutlu, "Almanya'nın NSA'nın dinlemelerine sessiz kalmasının sebebi ortaya yeni çıkan dinlemelerdir. NSA'dan sonra Almanya'nın sessiz kalması olayı fazla ciddiye almamasının sebebi demek buymuş" ifadelerini kullandı.

NSA skandalından sonra bugün ortaya çıkan dinleme iddialarıyla ilgili de Merkel hükümetinin temkinli ve mesafeli bir tutum sergilediğine dikkati çeken Mutlu, bu skandalın özürle kapanacak bir şey olmadığını söyledi.

Mutlu, "Batı dünyasında istihbarat örgütlerinin şekillenmesi kaçınılmazdır. Müttefiklik demek ki yok. Herkes birbirini karşılıklı dinliyor. Bu, demokrasi açısından kabul edilebilir değil" dedi.

"Siyasi açıdan değerlendireceğiz ve sonuçlar çıkaracağız"

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Rolf Mützenich ise "Alman hükümeti, olayın açıklığa kavuşturulması talebini yerine getirecek. Ardından olayı siyasi açıdan değerlendireceğiz ve sonuçlar çıkaracağız" ifadesini kullandı.

Türkiye ile yakın işbirliğinde bulunmanın siyasi hedef olduğunu kaydeden Mützenich, bunun sadece güven, şeffaflık ve doğrudan siyasi temasla mümkün olduğunu bildirdi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alman İstihbaratının Türkiye'yi Dinlediği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement