AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Muhatabımız genç yaşlarında beyinleri şartlandırılarak barikat arkasına çıkarılan gençleri kurtarmak için bize yalvaran analardır.

09.02.2016 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Muhatabımız genç yaşlarında beyinleri şartlandırılarak barikat arkasına çıkarılan gençleri kurtarmak için bize yalvaran analardır. Muhatabımız bütün halktır, sivil toplumdur, kanaat önderlerimizdir. Elinde silah olan kim olursa olsun kesinlikle muhatap alınmayacaktır. Elinde silah olanın muhatabı milletin bileği, yüreğidir. O silahı alana kadar o bileği çalıştıracağız, kudretimizi göstereceğiz" dedi.

Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bütün bu süreçlerde 'muhatap tek bir taraftır' gibi bir algı oluşturulduğunu, muhatabın bütün bir millet, bölge halkı ve Ulu Cami'den çıktığında kendisine sarılarak, ellerini açıp dua eden yaşlı nine olduğunu belirtti.

Muhatabın Mardin sokaklarında yürürken "Aman ne olur durmayın bir daha, bu eşkıyaların buralara gelmesine izin vermeyin" diyen vatandaşlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Muhatabımız genç yaşlarında beyinleri şartlandırılarak barikat arkasına çıkarılan gençleri kurtarmak için bize yalvaran analardır. Muhatabımız bütün halktır, sivil toplumdur, kanaat önderlerimizdir. Elinde silah olan kim olursa olsun kesinlikle muhatap alınmayacaktır. Elinde silah olanın muhatabı milletin bileği, yüreğidir. O silahı alana kadar o bileği çalıştıracağız, kudretimizi göstereceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, valiler ve kaymakamlara il ve ilçelerde sivil toplum kuruluşlarından, kanaat önderlerinden herkesin saygı duyduğu isimlerden oluşan istişare meclisleri kurmaları talimatı verdiğini anımsattı.

Gittiği her yerde bizzat belirlenen bu kişilerle görüşeceğini anlatan Davutoğlu, bakanların da gittikleri yerlerde onlarla muhatap olacağını, onlarla birlikte bu ülkenin birliğini tahkim etmek, huzurunu pekiştirmek ve demokrasiyi tabana yaymak için çalışacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüğünde onlara, "Devlet sizi yönetmeyecek ama siz kendi aranızda örgütlenin, bir araya gelin, biz sizi muhatap almak istiyoruz" dediğine işaret ederek, "Biz onları yönlendirmeyeceğiz. Devlet onların benimsediği, ortak kamu düzenini yönetecek ama kesinlikle onlarla istişare ederek yönetecek. Herkesi muhatap alacağız" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, bu eylem planı boyunca çevre bölgelerdeki tarihdaşlara da sahip çıkacaklarını belirterek, iki kavrama çok önem verdiğini, bunlardan birinin vatandaş olmak, diğerinin de milleti bir araya getiren büyük bir harmanın oluşması esnasında yaşanan tarihdaşlık olduğunu vurguladı.

"Bayıbucak Türkmenlerini, Kobani Kürtlerini, İdlib Araplarını, Halep'ten gelen her ırktan kardeşimizi de aynı ölçüde tarihdaş görüyoruz. Birini diğerinden ayırt etmiyoruz, birini diğerinden üstün görmüyoruz" diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

" Arap Baharı'na kadar çok kapsamlı politikalarla vizeleri kaldırdık. Doğu Akdeniz'de serbest ticaret bölgeleri oluşturduk. Sykes-Picot'u, üst birlik ve ekonomik kültürel birlikle aşmaya çalıştık. Ama bizi engellediler. Mezhepçiliği, etnik bölücülüğü, Stalinist anlayışı yaymaya çalıştılar. Şimdi yeni bir dönem başlatıyoruz. Allah'ın izniyle bütün bu tuzaklara karşı, Türkiye'nin birliğini, Mezopotamya'nın, Balkanların, Kafkasya'nın, Anadolu'nun kardeşliğini tesis edeceğiz. Sadece Türkiye'de değil, bütün Ortadoğu'da yeni bir kardeşlik döneminin başlaması için kapsamlı birleştirici ruhu harekete geçireceğiz. Sykes-Picot'un o parçalayıcı anlayışı ve onun sömürgeci takipçilerinin bugünkü piyonları karşısında Türkiye her zaman birleştirici ruhu harekete geçirecek. Onun içim Mardin konuşmamda söyledim. ya Sykes-Picot kazanacak ya Kut'ül Amara. ya haçlılar kazanacak ya Selahaddin Eyyübi. ya modern Bizans zihniyeti kazanacak ya Alparslan. Emin olun ki Alparslan, Selahaddin, Kut'ül Amara kazanacak."

"Tekrar tekrar küllerimizden doğmaya devam edeceğiz"

Davutoğlu, Sykes-Picot ve Kut'ül Amara'nın yüzüncü yılında olduklarını, Kut'ül Amara'da, Bağdat yakınlarında Arap, Kürt, Sünni, Şii ve Hristiyan'ın hep beraber direndiğini ve büyük bir başarı kazandığını aktardı.

Aynı günlerde Sykes-Picot haritasının çizildiğini anımsatan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti'nin 14 yıldır dış politikada takip ettiği temel hedef, Sykes-Picot'un parçaladığı, cetvellerle çizdiği, Nusaybin'i Kamışlı'dan, Ceylanpınar'ı Re'sül Ayn'dan ayıran o suni çizgiyi, barışçı yöntemlerle, ekonomik ve kültürel birliktelikle aşmaktı. Bayırbucak'ı Yayladağı'ndan ayıran o çizgiyi aşmaktı. Rejimin halkına zulmetmediği dönemde Suriye ile bütün vizeleri kaldırdık. Irak ile ortak hükümetler kurduk, Musul ile Mardin'i, Erbil ile Diyarbakır'ı, Kerkük ile Konya'yı buluşturmak için. Hep bunları yaptık ama bir el bizim bu büyük planımızı, kardeşlik projemizi engellemek için harekete geçti ve bütün bu şehirler parçalandı. Biz azmimizi kaybetmedik. Kararlılığımızdan hiçbir şey eksilmedi. Çünkü biz bu toprakların çocuğuyuz. Biz buralarda harmanlanan kültürün, medeniyetin çocuklarıyız. Onun için her zorluğa karşı tekrar tekrar küllerimizden doğmaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, tasarlanan komplolar karşısında milletin direnen ruhunun hep hayatta kaldığını, AK Parti'nin bu direnen ruhun bugünkü siyasal adı olduğunu dile getirdi.

Türkiye üzerinden oyun oynayanların, AK Parti üzerinde de oyun oynamaya çalıştığına dikkati çeken Davutoğlu, "Gezi olaylarından bu yana ne badireler atlattık. Ne senaryolar kuruldu bu hareket üzerine. Bizim hepimizin en öncelikli vazifesi nefislerimizi aşarak, inandığımız davayı bütün nefis özelliklerimizin üstüne çıkararak, o dava için sadece başımızı değil önce nefsimizi kurban ederek yola devam etmektir" ifadesini kullandı.

"Her kuruşun hesabını ince ince yapan bir bütçe"

Davutoğlu, 2016 yılı bütçesinin ilgili komisyonda görüşülmeye devam edildiğini, ekonomik istikrarın en önemli hususlarından birinin de hiç şüphesiz mali disiplin olduğunu, daima bunun bilincinde olarak mali disipline büyük bir önem verdiklerini vurguladı.

Geride kalan 2 yılda 2'şer seçim yaşanmasına rağmen mali disiplinden asla taviz vermediklerini, bu disiplin sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkeleri arasında kamu maliyesi açısından başarılı bir performans sergilediklerini vurguladı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 bütçesinde de aynı disiplin anlayışını sürdürüyoruz. 2016 bütçesi AK Parti hükümetlerinin hazırladığı 14. bütçe olacak. Allah daha nice bütçeleri hayır duaları ve alın teriyle hazırlamayı bize nasip eylesin. Bu vesileyle, bu bütçeye vergileriyle katkıda bulunan vatandaşlara teşekkür ediyorum. Vergi bir vatandaşın devlete olan asli bir borcudur ama vergi nihayetinde her vatandaşın kendisine yaptığı bir yatırımdır. Çünkü devlet ne kadar kudretliyse, vatandaş o kadar emin olur. Devlet ne kadar zengin ise vatandaş o zenginlikten o kadar daha fazla istifade eder. Vergisini ödeyen her vatandaşımız nihayetinde kendisine dönecek bir hizmeti finanse etmektedir. Yine insanı odağına alan ve sadece 1 yılı değil 10 yılları hesaba katan güzel bir bütçe hazırlıyoruz. Kaynakları en iyi şekilde kullanan her kuruşun hesabını ince ince yapan bir bütçe ortaya koyuyoruz. Biz tutamayacağımız sözleri vermedik. Verdiğimiz bütün sözleri de tek tek yerine getirdik, getiriyoruz. Hep milletimiz geleceği için bunlar yaptık."

Davutoğlu, 2002 yılında 119,6 milyar lira olan merkezi yönetim bütçe giderlerinin 2016 yılında 570,5 milyar lira olduğunu, benzer şekilde 2002 yılında 79,4 milyar lira olan bütçe gelirlerinin 2016 yılında 540,8 milyar olacağını, artık daha geniş imkanları olan ve bu imkanları etkin kullanan, mali disiplini sağlam bir yönetimin olduğunu bildirdi.

Bütçe çalışmaları sürerken ekonomiden de iyi haberler almaya devam ettiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, "Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında önemli bir artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı" dedi.

Ekim ayı mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeksinin 2005 yılından bu yana en yüksek değerine ulaştığını hatırlatan Davutoğlu, aralık endeksinin ekim endeksinin de üzerine çıktığına işaret etti.

Sanayi yönetimindeki bu performansın 2016 yılında daha da iyileşerek devam edeceğine inandıklarına dikkati çeken Davutoğlu, "Milletimize vaat ettiğimiz icraat ve reformlarımızı birer birer hayata geçirdikçe inşallah iyileşme daha da görünür olacak ve reel ekonomideki canlanma daha da artacak" dedi.

"Hiç şüpheniz olmasın, Türkiye demokratik istikrarını sağlam temellere oturtacaktır" ifadesini kullanan Davutoğlu, anayasa ve eylem planlarının yegane gayesinin Türkiye'de demokrasiyi ve hukuku sağlam temeller üzerine oturtmak, milletin huzur ve refahını arttırmak olduğunu belirtti.

"Bütün ihtilaf alanlarını bertaraf etmeye kararlıyız"

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmaya başladığını anımsatan Davutoğlu, hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yeni, sivil, tamamıyla milletin mührünü taşıyan bir anayasayı yapmayı bu yüce Meclis'e nasip etmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Devlet ile millet arasında hiçbir ihtilaflı alanın kalmasını istemiyoruz. Bütün ihtilaf alanlarını bertaraf etmeye kararlıyız. Vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım yapmaksızın, hepsinin onurunu ve haysiyetini, kendi onurumuz ve kendi haysiyetimiz olarak görürüz. Hedeflerimiz belli, hızlı adımlarla o hedeflere doğru yürüyoruz. Türkiye bu sıkıntıları mutlaka aşacak, bu kara bulutlar dağılacak ve yine güneş açacak. Bütün vatandaşlarımızın huzur, emniyet ve refah özlemi gerçek olacak. Türkiye'yi her insanımızın yüzünün güldüğü, gelecek hayalleri kurduğu, huzurlu, mutlu, aydınlık bir ülke haline getireceğiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:49 Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ederek Ordu halkına teşekkür etti. Güler, önlerindeki 5 yıllık süre boyunca ayrım yapmaksızın Ordu'yu yaşanılabilir bir kent olma yolunda birlikte hazırlayacaklarını vurguladı. Ayrıca, şehir ekonomisini güçlendirmek, afete dirençli bir kent yapmak ve lojistik merkezi oluşturmak gibi hedeflerinin olduğunu belirtti.

  • İzmit Belediyesi, TÜGVA'ya tahsis edilen öğrenci yurdunun protokolünü iptal etti
    18:40 İzmit Belediyesi, TÜGVA'ya tahsis edilen öğrenci yurdunun protokolünü iptal etti

    İzmit Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantısında, önceki dönem AKP yönetimi tarafından TÜGVA'ya 25 yıllığına tahsis edilen Tepeköy Öğrenci Yurdu protokolünün iptaline karar verildi. Ensar Vakfının kullanımına verilen Nebi Güdük Gençlik Merkezi ile ilgili yapılan protokol de iptal edildi.

  • CHP Belediye Başkanları İlk Kez Bir Araya Geldi
    18:33 CHP Belediye Başkanları İlk Kez Bir Araya Geldi

    Ankara Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, CHP'nin düzenlediği 'İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı'na katıldı. Toplantıda, belediye başkanlarının görüşleri, önerileri ve önümüzdeki dönemle ilgili talepleri dinlendi.

  • Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı
    18:31 Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde DEM Partililerin Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren sözler söylediği iddialarına ilişkin U.G. adlı şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

  • Sur Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddialarını reddetti
    18:29 Sur Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddialarını reddetti

    Sur Belediyesi, mazbata töreninin ardından belediyede DEM Parti yöneticilerinin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren sözler söyledikleri iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlatması üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Parti Yönetimimiz ve Eş Başkanlarımız tarafından söylendiği iddia edilen sözler, bizlerden bağımsız bir yurttaşın söylemi olup, tarafımıza yöneltilen iddialar asılsızdır” denildi.

  • Başkan Doğan: 'İlk işimiz trafik'
    18:17 Başkan Doğan: 'İlk işimiz trafik'

    Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Halit Doğan, trafik sorununu çözmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Atakum Belediyesi 2024-2029 Dönemi İlk Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    18:10 Atakum Belediyesi 2024-2029 Dönemi İlk Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Atakum Belediyesi'nin 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni komisyonlar oluşturuldu ve meclis çalışmaları hızlandırıldı.

  • Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen: Borçlarımızı ödeyeceğiz
    18:08 Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen: Borçlarımızı ödeyeceğiz

    Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen, "Ayın birinde GAZDAŞ'ın doğal gaz tedarikçisinin Kilis Belediyespor'a ait 19 aylık doğal gaz faturası yüzünden daha mazbatamı almadan, doğal gazını kesmesi ve futbolcularımızın, çocukların, gençlerin soğuk suyla duş almak zorunda kalması bizi üzdü. Görüşme yaptık, borcun yarısını ödedik bütçemiz nezdinde doğal gazı geri açtırdık" dedi.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Şırnak'ta bir düğüne katıldı
    18:04 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Şırnak'ta bir düğüne katıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Siirt Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sabri Sidar'ın Şırnak'ta düzenlenen düğün törenine katıldı. Bakan Göktaş, çiftin nikah şahitliğini yaparak genç çifti tebrik etti. Konuşmasında ailenin önemine vurgu yapan Göktaş, evliliklerinin örnek olacağına inandığını belirtti.

  • Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL
    17:59 Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL

    Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyenin toplam borcunun 853 milyon olduğunu belirtti. Kaya, borç yükünün ağır olduğunu ancak şikayetçi olmanın bir hakkı olmadığını söyledi.


Advertisement