AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu (1) : "Bütün şiddet ve vandalizmde hedef alınanlardan biri AK Parti.

14.10.2014 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bütün şiddet ve vandalizmde hedef alınanlardan birinin AK Parti olduğunu belirterek, "Bununla şu mesajı vermek istediler; bu coğrafyada bir tek biz oluruz, başkasına izin vermeyiz. Birileri çekinebilir, CHP oraya ancak izinle gidebilir. MHP çekinebilir ama bilsinler ki AK Parti'nin hiçbir ferdi, hiçbir şantajdan hiçbir tehditten korkmaz" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Partisinin ilk grup toplantısını, 1 Eylül'de Meclis'te hükümet programını okuduğu gün yaptıklarını anımsatan Davutoğlu, aradan 44 gün geçtiğini söyledi.

Davutoğlu, haftalık grup toplantılarının hem ortak akıl ve vicdanların harekete geçtiği hem de istişare imkanı sağlayan bir platform olarak çok önemli işlem gördüğünü kaydetti.

Aradan geçen 44 gün içinde yaşanılanlara değinen Davutoğlu, Türk siyasi ve demokrasi tarihinin, ileride onurla anılacak iki önemli görev değişikliğini ağustosta gerçekleştirdiklerini belirtti. Davutoğlu, "Siyasi tarihimizde ilk kez, aynı kadro içinden gelen iki devlet başkanı, iki cumhurbaşkanı, birbirine görevleri, iki dost, aynı siyasi hareketin iki ferdi olarak devir teslim ettiler. 95 ülkenin katılımcılarının, liderlerinin bulunduğu bir törenle" diye konuştu.

AK Parti Olağanüstü Kongresi'nin verdiği yetkiyle Genel Başkan olarak, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakanlık görevini devraldığına işaret eden Davutoğlu, kısa sürede yeni kabineyi kurduklarını anlattı.

Davutoğlu, vakit kaybetmeden, hiç ara vermeden, çok tempolu bir çalışma içine girdiklerini, 6 Eylül'de güvenoyu aldıklarını, Bakanlar Kurulu'ndaki görev devir teslimlerinden sonra çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

İş kazalarını önleme eylem planı -

Bu süre içinde Bakanlar Kurulu'nu özel gündemlerle topladıklarına işaret eden Davutoğlu, bütün bakanlıklarda brifing aldıklarını vurguladı.

Gündemde olan önemli konularla ilgili eylem planları hazırladıklarını, ilk olarak iş kazaları gündemde olduğu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ziyaret ettiklerini söyleyen Davutoğlu, iş kazalarını önleme konusunda bir eylem planı hazırladıklarını, önümüzdeki haftalarda da bir törenle kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

AB Eylem Planıyla ilgili özel bir Bakanlar Kurulu toplantısı yaptıklarına işaret eden Davutoğlu, AB Bakanı'nın, dün Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda eylem planının ilk aşamasını sunduğunu belirtti.

Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı ile uyuşturucuyla mücadeleyi ele aldıklarını, bir eylem planı hazırladıklarını, kasımda uyuşturucuyla mücadele şurası toplayacaklarını bildirdi.

"Yan yana eşit vatandaşlar olarak bulunma özgürlüğü" -

Milli Eğitim Bakanlığı'nı ziyaretinde de iki önemli karara imza attıklarını anımsatan Davutoğlu, "Birincisi meslek liselerinin yeniden yapılandırılması ve sanayi, piyasayla işbirliği halinde bu yapılandırmanın sürdürülmesi. İkincisi, bulunduğunuz il ve ilçelerde büyük bir coşkuyla kabul gören başörtüsüne ortaöğretimde de özgürlüğün kapısını açtık. Böylece başı açık, başı örtülü bütün vatandaşlarımız, toplumun her kesiminde yan yana eşit vatandaşlar olarak bulunma özgürlüğünü kazandılar. Bizim için dini inançlar, siyasi görüşler, vatandaşlık hukuku bakımından herhangi bir ayrımcılık da imtiyaz da getirmez. Bundan sonra her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, başı açık, başı örtülü toplumun her kesiminde ve kamunun her yerinde eşit vatandaşlar olarak omuz omuza bulunabilecekler" diye konuştu.

Akademisyenliği teşvik eden kararlar -

Davutoğlu, Maliye Bakanlığı'nı ziyarette kayıt dışı eylem planı hazırladıklarını, bu çerçevede gelecek günlerde adım atmaya devam edeceklerini bildirdi. Davutoğlu, devletin şans oyunlarından tümüyle çekilmesinde prensip kararı aldıklarını ifade etti.

YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı ile yaptıkları temaslarla uzun zamandır genç akademisyenlerin beklediği bir kararı hayata geçirdiklerini anımsatan Davutoğlu, "Akademisyenler de araştırma görevlileriyle muadilleri olan kamuda çalışan memurlar arasındaki özlük haklar farklarını giderdik. Bakanlar Kurulu'nda dün imzaya açarak, akademisyenliği teşvik eden önemli kararlar aldık. Akademisyenlik çok daha cazip hale getirilecek, yüzde 20'yi aşkın ücret zammı, teşvik primiyle akademisyenlerimizi ödüllendirmeye devam edeceğiz" dedi.

"Eylem planı bekleyen bir çok konuda ciddi adımlar attık" -

Başbakan Davutoğlu, daha yasama yılı başlamadan 1 ay içinde eylem planı bekleyen bir çok konuda ciddi adımlar attıklarını dile getirdi.

Göreve geldiğinden sonra kendisi için sembolik değeri çok yüksek olan Konya, İstanbul, Söğüt, Kırşehir, Samsun ve Malatya'yı ziyaret ettiğini anlatan Davutoğlu, irfanları, bu topraklardaki kültürlerin manevi bekçileri olan Hz. Mevlana, Ertuğrul Gazi, Ahi Evran gibi bütün yüce önderlerden göreve başlarken destur, izin aldığını, göreve onların manevi huzuruyla başladığını anlattı.

Davutoğlu, omuzlarındaki tarihi sorumluluğu bir kez daha derinlemesine duyarak, görevi yerine getirmenin onurunu taşıdığını kaydetti

Başbakan Davutoğlu, dün Ankara'nın başkent ilan edilişinin yıldönümü olduğuna işaret ederek, Ankara'nın ebediyen istiklallerinin başkenti olacağına inancını dile getirdi.

Bu ziyaretlerle halkla buluşurken diğer yandan iki kardeş ve dost ülke KKTC ve Azerbaycan'ı ziyaret ettiğini anlatan Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan'ın, bir millet, iki devlet anlayışı içinde hem ikili ilişkilerini geliştireceğini hem de Balkanlar ile Kafkaslar arasında Anadolu coğrafyasını, enerji üzerinden bir barış coğrafyası yapacağını söyledi.

-"Sabır sınavı" -

Çözüm bekleyen sorunlara bir anlamda çerçeve planlar hazırlamaya çalıştıklarını, diğer yandan yurt içi ve yurt dışında temaslarını sürdüklerini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"44 günü hepimizi bayram kılan en önemli gelişmesi, 101 günlük esaretten sonra rehinelerimizin kurtarılması oldu. 101 günün her bir saati, her saniyesi sadece o rehineler, sadece onların aileleri için değil, bizim içinde imtihan, metanet, sabır sınavı oldu. Her saniye onları düşündük. Onların ülkemize, vatanımıza geri döneceği günün, anın planlamasını yaptık. O gün geldiğinde, onlarla Şanlıurfa'da  kucaklaşıp, Ankara'ya indiğimizde Allah'a hamd ettik. Bu büyük milletin büyüklüğünü bir kez daha gördük. 77 milyon, o gün bir kez daha bayram yaptı. Nasıl 101 gün birlikte üzülmüşsek, o günde bir bayram havasında buluştuk. Bütün uluslararası toplumda, Suriye'de rehinelerle ilgili bir çok olumsuz görüntülerin yaşandığı bir dönemde 49 rehinenin burnu kanamadan, vatanlarına geri dönmesi büyük bir başarı hikayesi olarak tarihe geçmiş oldu. Başta MİT Müsteşarlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız, emniyet birimlerimiz olmak üzere bu bayramı bizlere yaşatanlara teşekkürü borç biliyorum. Sorumlu yayıncılık anlayışını sürdüren medyaya da teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle acıları, hiçbir ailemize, ülkemize yaşatmasın. Ama bu sınav da gösterdi ki eğer böyle bir acı yaşanması söz konusu olursa 77 milyon tek bir beden, tek bir ruh olarak bu acıları paylaşmaya hazırdır."

"Vandalizm, eşkıyalık" -

Davutoğlu, böyle bir bayramı yaşarken, bir takım kriz beklentileri ortadan kalkmış, Türkiye'de yeni hükümet, yeni Türkiye programını açıklamış, halkın seçtiği cumhurbaşkanı göreve başlamış, toplumda genel bir sükunet, son derece olumlu bir atmosfer oluşmuşken, Kurban Bayramı'nın 3. gününden başlamak üzere bir takım provokatörlerin, milletin sevincini kursaklarında bırakacak şekilde tam bir vandalizm, eşkıyalık ve terör faaliyetine giriştiklerini belirtti.

Bunu ilk kez görmediklerini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl mayısta, Türkiye'de 3. köprü, 3. havaalanı, İstanbul'da büyük projelere imza atılmış, Türkiye Cumhuriyeti devleti ilk kez devlet anlamında IMF'ye borcunu sıfırlamış, dış borç defterini kapatmış, büyük bir bayramı yaşarken birileri Gezi provokasyonu başlatmıştı. 30 Eylül'de en kapsamlı demokratikleşme paketlerinden biri açıklanıp, başörtülü milletvekillerimiz özgür şekilde parlamentoya girmenin hazzı ve onurunu yaşarken, 16 Aralık'ta Türkiye Cumhuriyeti AB ile Ankara'da vize muafiyet anlaşmasını imzalamışken, milletimiz tam da bayram yaşarken 17 Aralık'ta bir başka tuzak kurdular. Birileri bu millete bayramları zehir etmeye çalışıyor. Ahdimiz ve andımız olsun ki bu millete bayramları yaşatmaya devam edeceğiz, kim ne yaparsa yapsın. Şimdi de bir şölen havası içinde cumhurbaşkanlığı görev devir teslimi yapılmış, hükümet kurulmuş ve şevkle göreve başlamışken, rehinelerimizin kurtarılmasıyla bütün millet bayram havasını yaşarken bu kez de yine taşeronlar, provokatörler devreye girdiler, bu bayramı bize zehir etmeye çalıştılar. Biz bu sınavları çok gördük. Bu sınavlar karşısında direnmeyi de biliriz o provokatörlere gereken hesabı sormayı da biliriz.

Bu kez bahane Kobani bahanesiydi. Bu aslında 30 Mart seçimiyle, 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimiyle darbe yemiş vesayetçilerin perde gerisinde oldukları, 2015 seçimini ipotek altına alma çabasıdır. 2015 seçimlerine, bu ülkeyi huzur içinde götürmeye kararlıyız. Bu bahaneyle yapılan şiddet, terör ve vandalizm sonucunda 33 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2 polisimiz şehit oldu. 531 sivil araç,  631 resmi araç, önemli bir kısmı ambülans tahrip edildi, yakıldı. 214'ü okul olmak üzere, bin 122 bina yakıldı. Bunların arasında kütüphaneler, kuran kursları, müzeler, parti binaları, işyerleri var."

"Rahatsız oldular" -

Başbakan Davutoğlu, televizyonlarda, "Biz şiddete dönüşsün istemedik, sadece gösteri yapın demiştik" diye konuşanların bulunduğunu belirterek,  "Biz bunu görmüyor muyuz, nasıl bir planlama yapıldığını hissetmiyor muyuz zannediyorlar?" diye sordu.

Bütün şiddet ve vandalizmde üç şeyin hedef alındığını belirten Davutoğlu, bunlardan ilkinin kamu binaları ve kamu otoritesi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden işyerlerine biliyor musunuz, kendilerine yakın olmadığı düşünülen işyerlerine. Çünkü çözüm süreciyle bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya büyük bir yatırım dalgası başladı. Çarşı, pazarlar hareketlendi, oradaki vatandaşlarımız barışın, ekonomik kalkınmanın huzurunu ve semeresini görmeye başladılar. Gelecek perspektifi olmaya başladı, istihdam artmaya başladı, teşvik paketi içinde 6. bölgeye aldığımız bu illerimize milyarca dolar yatırımlar gitmeye başladı. Rahatsız oldular. Çünkü biliyorlar ki eğer bu bölgelerimiz ekonomik olarak kalkınırlarsa, onların terör çığlıklarına, çağrılarına cevap vermeyecektir. Üçüncü neden ise onurla aramızda bulunan il, ilçe belediye başkanlarımıza, bütün teşkilatlarımıza yönelik olarak sürdürülen saldırılardır. Yani AK Parti hedef alındı. Bununla şu mesajı vermek istediler:  Bu coğrafyada bir tek biz oluruz. Başkasına izin vermeyiz. Birileri çekinebilir, CHP oraya ancak izinle gidebilir. Bayrak taşımadan Hakkari mitingi yapmak gibi. MHP çekinebilir ama bilsinler ki AK Parti'nin hiçbir ferdi, hiçbir şantajdan hiçbir tehditten korkmaz."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement