AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (9) - Son Dakika
Güncel

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (9)

AK Parti seçim beyannamesinde dış politikaya ayrılan bölümde, "12 yıllık iktidarımızın en büyük başarılarından birisi dış politikayı milletimize mal etmemizdir.

15.04.2015 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti seçim beyannamesinde dış politikaya ayrılan bölümde, "12 yıllık iktidarımızın en büyük başarılarından birisi dış politikayı milletimize mal etmemizdir. Etkin, kararlı ve stratejik yönetim anlayışımız ile artık bütün resmi kurumlarımız dış politikaya katkı vermektedir" denildi.

AK Parti'nin seçim beyannamesi açıklandı. Beyannamenin Türkiye'nin dış politikasına yer verilen "Vizyoner ve Öncü Ülke" bölümünde, Türk dış politikasının vizyona dayalı ve çok boyutlu olduğu ve olmaya devam edeceği belirtildi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hedefini stratejik bir hedef olarak gördüğü vurgulanan beyannamede, ancak AB ile ilişkilerin diğer ilişkilerin bir alternatifi değil, tamamlayıcısı olarak tanımlandığı ve bu açıdan Türkiye'nin ısrarla takip ettiği "değer odaklı dış politika"nın dünyada giderek yükselen uluslararası sistemin demokratikleştirilmesi, adalet ilkesinin hem siyasete, hem de ekonomiye hakim kılınması taleplerine önemli bir güç kattığının altı çizildi.

Türkiye'nin adaletsizliğe, her türlü önyargıya, İslam düşmanlığına karşı dimdik ayakta durması ve elini dünyanın dört bir köşesindeki mağdura, mazluma, muhtaca uzatması sonucunda adının bugün dünyanın pek çok coğrafyasında çok daha saygın bir konumda olduğuna işaret edilen beyannamede, "12 yıllık iktidarımızın en büyük başarılarından birisi dış politikayı milletimize mal etmemizdir. Etkin, kararlı ve stratejik yönetim anlayışımız ile artık bütün resmi kurumlarımız dış politikaya katkı vermektedir" ifadesi yer aldı.

Beyannamede, Türkiye'nin 2003 yılında 166 olan yurt dışındaki misyon sayısını geçen yıl itibarıyla 259'a ulaştırdığı, küresel ölçekte bir kültür merkezleri ağı oluşturarak kültürel sahadaki etkinliğin artırılması hedefiyle 30 ülkede 38 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurduğu aktarıldı.

Türk dış politikasındaki temel önceliklere de yer verilen beyannamede, Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplum içindeki haklı yerini alabilmesinin temel önceliklerden biri olduğu belirtilerek, "KKTC'nin ekonomik altyapısının güçlendirilmesi ve refahının arttırılması için bugüne kadar kararlılıkla attığımız adımlara devam edeceğiz" denildi.

Ortadoğu -

Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında birleştirici ve yapıcı bir rol oynamaya devam edileceği kaydedilen beyannamede, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, Ortadoğu'da halkın iradesine dayanan demokrasinin herkesin hakkı olduğunu savunmaya devam edecektir. Bölge ülkeleriyle karşılıklı faydaya dayalı çok boyutlu politikalar izlemek önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Ortadoğu'da etnik ve mezhebi ayrılıklara dayalı çatışmaların ve dışlayıcı yaklaşımların karşısında olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması, ülkede güvenlik ve istikrarın tesisi, demokrasinin güçlendirilmesi, iç barışının sağlanması Irak'a yönelik dış politikamızın temel ilkeleridir. Partimiz, Irak'ta kapsayıcı bir siyasi iktidar tesis edilmesine destek vermeye devam edecektir.

Ortadoğu'da kalıcı istikrarın sağlanmasının en önemli koşullarından birisi Filistin sorununun adil, kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüme ulaştırılmasıdır. Türkiye'nin Filistin ulusal birlik hükümetine yönelik güçlü desteği önümüzdeki dönemde de devam edecektir. İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak Mart 2013'te özür dilemesinin ardından başlayan normalleşme sürecinde ilerleme kaydedilmesi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve başta Gazze olmak üzere uyguladığı acımasız ambargo sona ermedikçe mümkün olamayacaktır."

Suriyeli sığınmacılar -

Seçim beyannamesinde AK Parti iktidarlarının Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yanında yer almaya devam edeceği vurgulandı.

Balkanlar'da temel hedefin bölgede barış ve istikrar ortamını tehdit etme potansiyeli barındıran etnik, dini ve siyasi gerginliklerin önlenmesine katkıda bulunmak olduğu belirtilen beyannamede, Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme perspektifine Türkiye'nin güçlü desteğini sürdüreceği ve AB kurumları ve üye ülkeleriyle iyi ilişkileri geliştirmeye devam edeceği kaydedildi.

Devletlerarası ilişkilerin ötesinde toplumdan topluma ve iş dünyaları arasında ilişkileri geliştirerek yeni bir süreç başlatılacağı kaydedilen beyannamede, "Vizelerin kaldırılması, gümrük birliğinin güncellenmesi, mali işbirliğinin derinleştirilmesi gibi yeni inisiyatiflerle Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif gündemin güçlendirilmesinin hedeflendiğinin" altı çizildi.

AK Parti seçim beyannamesinde, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası sorunlara karşı dayanışma içinde bulunduğu ABD ile ilişkilerini karşılıklı saygı ve güven temelinde geliştirmeye devam edeceği vurgulandı.

Rusya -

Beyannamede, Rusya ile enerji ve ticaret başta olmak üzere ilişkilerde yakalanan ivmeyi muhafaza etmeye ve daha da güçlendirmeye gayret gösterileceği, Ukrayna'daki krize, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde diplomatik yöntemlerle çözüm bulunması yönünde yürütülen çabaları desteklemeye devam edileceği mesajı verildi. Ayrıca, "Kırım'ın asli halkı olan soydaş Kırım Tatar Türkleri'nin güvenlik ve refahının temini, hak ve çıkarlarının genişletilerek güvenceye kavuşturulması bakımından Ukrayna ile Rusya arasındaki diyalog çabalarını desteklemeyi ve gerekli girişimlerde bulunmayı sürdüreceğiz" ifadesi kullanıldı.

Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi -

Türkiye'nin Azerbaycan toprakları ile Yukarı Karabağ'daki işgalin sona erdirilmesi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliklerin sonlanması için çaba göstermeye devam edeceği kaydedilen beyannamede, şunlar denildi:

"Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlarımız da sürecektir. Ermenistan'ın karşılıklı yarar ve işbirliğinin önünü açacak kapsayıcı, adil hafıza arayışı içine giren bir anlayışa yönelmesini ve açılımlarımıza ileri görüşle mukabelede bulunmasını bekliyoruz.

Kafkasya'da oluşturduğumuz Türkiye-Azerbaycan- Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan- İran ve Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan üçlü mekanizmaları Türk Konseyi'nin daha da güçlendirilmesi temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır."

Afrika -

Beyannamede son beş yıllık dönemde Afrika kıtasındaki büyükelçilik sayısının 12'den 39'a yükseltildiği ve daha da artırılacağı, 20 milyar dolar seviyesini aşan toplam ticaret hacminin daha da yukarılara taşınması için gayret gösterileceği ifade edildi.

Çin, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Endonezya ve Malezya ile stratejik seviyeye yükseltilen ilişkileri daha da ileri bir noktaya taşıma hedefinin belirtildiği AK Parti seçim beyannamesinde, "Tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz bulunan Afganistan ve Pakistan'ın istikrarı için katkıda bulunmayı sürdürecek, Güneydoğu Asya'nın önemli siyasi ve ekonomik güçleri arasında sayılan Hindistan'la ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışacağız" ifadesine yer verildi.

Kalkınma işbirliği için dönüşüm programı -

AK Parti'nin kalkınma işbirliği politikasını stratejik bir çerçeveye kavuşturacağı ifade edilen beyannamede, Türkiye'nin uluslararası kalkınma işbirliği kuruluşları için bölgesel merkez haline gelmesi amacıyla "Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı"nı hayata geçireceği ifade edildi. Program kapsamında yapılacak faaliyetlerin bazıları şöyle sıralandı:

"Kalkınma İşbirliği Temel Politika ve Strateji Belgesi ve Dış Yardım Kanunu'nu hazırlayacağız. Kalkınma işbirliği alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını akredite edecek, uluslararası merkez olabilmeleri amacıyla destekleyeceğiz. İlk ve ortaöğretimde küresel farkındalığı artırmaya dönük eğitimler vereceğiz. Kamu kurumlarında "Dış İlişkiler Uzmanlığı" kadrosu oluşturacağız."

Beyannamede, Türkiye'nin IMF'de kotasının arttığı ve ilk defa İcra Direktörlüğü görevinin Türkiye'ye verildiği hatırlatılarak, ülkenin IMF programları uygulayan bir ülke olma konumundan IMF'de karar alıcı bir ülke konumuna yükseldiği vurgulandı.

AK Parti'nin reform sürecini daha da ileri götürmek hususunda iradesini koruduğu ve bu çerçevede AB'ye katılım sürecinde siyasi nedenlerden kaynaklanan tıkanıklıkların aşılması ve katılım müzakerelerinin yeni fasıllar açılarak canlandırılması yönündeki çalışmalara devam edileceği ifade edilen beyannamede, "2013 yılında başlatılan Vize Muafiyeti Diyaloğu süreci tamamlanacaktır. AB katılım müzakereleri ve müktesebata uyum çalışmalarının sürdürülmesi, katılım öncesi mali yardımların etkin kullandırılması ve Türkiye'nin yeni AB iletişim stratejisinin uygulanması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alacaktır" denildi.

Seçim beyannamesinde, NATO'nun gerek askeri gerek siyasi etkinliğinin daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmaların bundan sonra da destekleneceği, gelecek dönemde bölge ülkeleriyle Türkiye arasında imzalanmış mevcut serbest ticaret anlaşmalarına "hizmet ticareti ve yatırım" bölümleri eklenmesine ilişkin çalışma ve müzakerelerin başlatılmasının hedeflendiği bildirildi.

Türkiye'nin başta Afrika kıtası olmak üzere dünya genelindeki diplomatik misyon sayısını artıracağı, Birleşmiş Milletler nezdinde başlatılmasında önemli rol aldığı "Medeniyetler İttifakı" ve "Barış İçin Arabuluculuk" gibi girişimlere öncülük etmeyi sürdüreceği kaydedilen beyannamede, "Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki (AKPM) Türk milletvekili sayısını 12'den 18'e çıkarma, Türkçe'nin AKPM'nin çalışma dilleri arasına girmesi ve Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan, başta temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren sözleşmelere taraf olma" hedeflerinin altı çizildi.

Yurt dışındaki vatandaşlar ve akraba toplulukların her daim yanında olma ve onlarla birlikte yeni kültürel ve ekonomik inisiyatifler geliştirme düşüncesinden hareketle "Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı"nın kurulduğu ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların sorunları ile daha yakından ilgilenmeye ve faaliyetlerine finansman desteği verilmeye başlandığı aktarılan beyannamede, şunlar belirtildi:

"Yaklaşık 750 bin mavi kartlı vatandaşımızın mağduriyetini giderdik, çifte vatandaşlık kabul etmeyen ülkelerdeki vatandaşlarımızın haklarını koruduk. Bütüncül bir strateji çerçevesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik farklı kurumlarımız tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunu sağlamayı, AK Parti olarak temel önceliklerimiz arasında görüyoruz.

Partimiz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın soydaş ve akraba toplulukların, içinde bulundukları topluma entegre olmalarını, ekonomik, sosyal ve siyasi yaşama aktif katılımlarını desteklemektedir. Bununla birlikte asimilasyon politikalarına karşı kültürel kimliklerinin korunmasına azami önem gösterecek ve gerekli desteği vermeye devam edeceğiz."

Gelecek dönemde bu kapsamda yurt dışında yaşayan vatandaşların kültürel aidiyetlerinin korunması, sivil toplum kurumlarının daha etkin hale getirilmesi, topluma aktif katılım kapasitelerinin geliştirilmesi ve vatandaşlık haklarının kullanımının güçlendirilmesinin destekleneceği kaydedilen beyannamede, yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin desteklenmesi ve yurt dışı Türkler'in dil ve kültürel varlıklarının muhafazası için proje destekleme bütçesinin artırılacağı ifade edildi.

Beyannamede, Türkiye kökenli azınlıkların bulunduğu ülkelerde Türk okullarının kreş ve orta öğretim seviyelerini de barındırır bir şekilde kurulmasının teşvik edileceği bildirilerek, ayrıca üniversiteler bünyesinde Diaspora Araştırma Enstitülerinin kurulması ve geliştirilmesinin destekleneceği, yaşadıkları ülkede kültürel alanda öne çıkacak seçkin kişilerin yetiştirilebilmesi için özellikle gençlere yönelik özel programlar geliştirileceği, "Yurt Dışı Eğitim Kurumları Merkezi" kurulmasının hedeflendiği bilgilerine yer verildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (9) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement