AK Parti Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Grup Toplantısı

AK Parti Grup Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Meydan okuyorum, diğer siyasi liderler de bir gün içinde bu üç yere (Patnos, Erzincan ve Dersim) ziyarette bulunsunlar, görelim" dedi.

25.11.2014 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Meydan okuyorum, diğer siyasi liderler de bir gün içinde bu üç yere ( Patnos, Erzincan ve Dersim) ziyarette bulunsunlar, görelim" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı'nda partililere seslendi. Irak ziyaretinin ardından izlenimlerini aktararak Davutoğlu, "Irak bizim aynı zamanda en önemli ticari ortağımızdır. İş adamlarımıza sesleniyorum, Sayın Abadi'de bunu benden rica ettiği için bir kez daha sesleniyorum. Kaygıları, tereddütleri bir kenara bırakarak, lütfen seferber olunuz. Basra'dan Erbil'e, Musul'dan Kerkük'e, Diala'dan Anbar'a kadar Irak'ın her bir toprağında bizim şirketlerimizi, emekçilerimizin alın terini görmek istiyoruz. Eminim ki Irak'taki her şehir sizi kucaklayarak, dostça bağrına basacaktır. Türk ve Irak ekonomileri önümüzdeki dönemde artan hızla entegre olacaktır" diye konuştu.

Erbil ziyaretini aktaran Davutoğlu, Neçirvan Barzani ve Mesut Barzani ile hem Irak'taki siyasi gelişmeleri hem de IŞİD tehdidi sonrasında bölgesel konjonktürü ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, "Biz Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni, Irak'ın bir parçası olarak ve Türkiye'nin sınırdaşı, dostu ve akrabası olarak görüyoruz ve şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

"Bir gün Halep kurtulacak, bir gün Suriye ayağa kalkacak" diyen Davutoğlu, "İnşallah o gün geldiğinde biz aynen Irak'ta olduğu gibi ortak kabine toplantısını tekrar yapacağız. Ne Suriye'yi ne Irak'ı ne de diğer kardeş ülkeleri IŞİD benzeri teröre de Esad benzeri zalimlere terk etmeyeceğiz, elimizden gelen gayreti göstereceğiz, bu kardeşliği daim kılacağız" ifadesini kullandı.

"1990'LI YILLARDA PEŞMERGELERLE OMUZ OMUZA ÇARPIŞTIK"

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni de ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Anayasa'ya göre Irak'ın asli unsurudur, kimse bunu başka yere çekmesin. 1990'lı yıllarda bizim o zaman terör örgütüne karşı verdiğimiz mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri'yle (TSK) omuz omuza çarpışmıştık, Peşmergelerle. Şimdi de Irak Anayasası'nın, Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Yeni Irak Savunma Bakanı Sünni Arap'tır, yeni Irak Genelkurmay Başkanı da Kürt'tür, bu da güzel bir kompozisyon. Bu dostlarımıza Kuzey Irak'ın güvenliği ve IŞİD terörüne karşı da o güvenliği temin etmek için TSK'nın eğitim verdiği alanı kontrol ettim. Orada TSK mensuplarımızın gösterdiği disiplin, profesyonelce askerlik ve hemen Kuzey Irak sathını bütünüyle tanımaları dolayısıyla ve gördüğüm kararlı tutum dolayısıyla orada görev yapan bütün subaylarımızı, astsubaylarımızı, erlerimiz tebrik ediyor, alınlarından öpüyorum. O zor şartlarda hem bizim sınır güvenliğimizi, hem de Irak'ın birlik, beraberliğini ve Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin istikrarını temin etmek için çaba sarf ediyorlar. Çok büyük bir onur, gurur duydum. Helikopterlerimizle neredeyse Kuzey Irak sathını 4 saatte geçtik, her bir dalı, her bir tepeyi tanıyordu bizim subaylarımız çünkü bu bizim için önemli. Hiçbir kimsenin toprağında gözümüz yok, bizim aziz vatanımız bize yeter. Tek istediğimiz şey sınırlarımızın ötesinde barış ve huzurun olması. Ama oraları da kendi kaderine terk edemeyiz. Oraları kendi kaderine terk edersek biz de Anadolu topraklarında rahat oturamayız."

AFAD'ın IŞİD'in teröründen kaçan Türkmenler ve Ezidiler için açtığı kampları da gördüğünü anlatan Davutoğlu, "Havadan gördüğünüzde bile orada bizim devletimizin, milletimizin şefkatini görüyorsunuz, tertemiz kamplar. O dağların arasında beyaz melekler gibi yüzlerce kamp, binlerce insan" dedi.

"DUHOK VALİSİ FERHADİ BENİM ESKİ ÖĞRENCİM"

Kampa indiğinde güzel bir sürprizle karşılaştığını söyleyen Davutoğlu, "Yeni atanmıştı, DUHOK Valisi Ferhadi, benim eski öğrencim, bizi karşıladı. 20 sene öğrencimdi, şimdi DUHOK Valisi, onu da sarılarak gözlerinden öpüyorum. 20 sene önce Malezya'da onu ve onun gibileri okuturken, 'bir gün İnşallah sizler bizim makus talihimizi hangi etnik kökenden olursanız olun, Doğu'nun makus talihini yeneceksiniz' diye konuştuk. Gurur duydum, hocam diye sarıldı. Orada ne ben Türk'tüm ne o Kürt'tü, hepimiz insandık, ben hocaydım o talebeydi ve hepimiz bu toprakların çocuklarıydık. İşte görmek istediğimiz tablo bu" diye konuştu.

Cuma namazına Erbil'in büyük camisine gittiklerini hatırlatan Davutoğlu, "Cuma namazında İmam hutbeyi Kürtçe, Arapça ve Türkçe okudu. 3 dil birden. Kürtçe konuşurken de anlamaya çalıştım, Arapça'yı zaten anladım. Türkçe, bizim dilimize döndü ve Yunus Emre'yi okudu. 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz' dedi. İşte bizim istediğimiz bu. Horasan'ın Yunus Emre'sinin güzel Türkçesi'ni bir Kürt hoca Erbil'de okuyorsa bir Türk hoca buralarda Kürtçe bir deyişle Tekiye Teyran'dan Ahmedi Hani'den bir şeyler okuyorsa işte barışın yolu budur" dedi.

KIBRIS'TAKİ GELİŞMELER

Kıbrıs Rum Yönetimi'ne KKTC ile yürütülen müzakereleri nihai çözüm doğrultusunda hızlandırmaları çağrısında bulunan Davutoğlu, "Müzakere masasından çekilmek bir çözüm değil. Ayrıca şunu da zihinlerinden çıkarsınlar, müzakereyi iyi niyetli yürütürlerse iyi niyetli muhatap bulurlar ama müzakereleri uzatıp Kıbrıs'ın güneyinde Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğu alanlarda petrol, doğalgaz arayıp tekellerine almaya kalkarlarsa bilsinler ki buna izin vermeyiz. Onlar sismik araştırma yaparlarsa bizim Barbaros Hayrettin gemimiz orada durur, durur... Çünkü Doğu Akdeniz aynı zamanda bizim de denizimizdir, Akdeniz'i bize kimse kapatamaz. Gerekirse sondaj da yaparız. Ama eğer bu tür doğal kaynakları yeni bir barışın finansmanı için bir avantaj olarak görürlerse ki görmeleri gereken bu, biz gerginlik istemiyoruz, biran önce çözüm, barış istiyoruz. İki toplumlu bir barışı temin edecek yola girerlerse en kısa zamanda bu barışı sağlarız. 2004'te iyi niyetimizi gösterdik tekrar gösteririz ama kimse bizim emrivakilere vehmine kapılmasın" ifadelerini kullandı.

PATNOS, ERZİNCAN VE DERSİM ZİYARETLERİ

Patnos, Erzincan ve Dersim'e ziyaretlerde bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, Bu ziyaretleri planlarken 6-7 Ekim olaylarına ilişkin bir mesaj vermeyi de hedeflediklerini dile getirdi.

Davutoğlu, "Buradan çağrıda bulunuyorum hatta meydan okuyorum. Diğer siyasi liderler de bir içinde bu üç yere ziyarette bulunsunlar, görelim. Ama üçüne birden. Bu ziyaretin şöyle bir çizgisine bakın. Bağdat'ta Şii, Sünni, Kürt, Türkmen hepsiyle buluştum. Erbil'de ve Patnos'ta daha çok Sünni Kürt kardeşlerimle buluştum. Tunceli'de Kürt ve Alevi kardeşlerimle buluştum ve emin olun hani bunları kışkırtmak isteyenler, birini diğerine düşman etmek isteyen olduğu için söylüyorum, hiçbirinin gözünde nefret, hiçbirinin gözünde kin, husumet görmedim. Hepsinin gözü ışıl ışıldı. Şimdi ben bu toprakların çocuğu olarak, inancım, mezhebim, kökenim ne olursa olsun bu kardeşlerimizin hangisine başka bir gözle bakabilirim... Nasıl ayrımcılık yapabiliriz, nasıl birini diğerinin karşısına koyabiliriz, birinin acısını diğerinin acısıyla yarıştırabiliriz. Hepsi bizim kardeşimizdir. Cemevine yaptığım ziyarette orada beni kucaklayan Alevi kardeşlerime, Horasan erenlerine buradan selam ediyorum, Hak Muhammed Ali sofrasına bizi misafir edenlere selam ediyorum... Orada yaptığım konuşmada birçok hususu vurguladım. Dedim ki artık kimse sutre arkasından konuşma ihtiyacı hissetmesin, herkes neye inanıyorsa neyi düşünüyorsa açıkça konuşsun. Kimse kimseyi artık bu ülkede korkutamaz, 'Yeni Türkiye'nin felsefesi budur. Yeni Türkiye'nin felsefesi eşit vatandaşlık hakkıdır ve insan olmak bakımından herkesin aziz ve eşrefi mahlukat olduğu gerçeğidir"

"KİMSE DEVLETİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYECEK, DİZ ÇÖKECEK OLAN DEVLET"

"O sofrada gözü yaşlı olmayan tek kişi görmedim" diye konuşan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Çıktığımda bu ziyaret dolayısıyla elime kapandı, öpmek istedi. Ne haddimize, bizden yaşlı birisine, bir dedeye el öptürmek. Ben de ona mukabele ederek onun eline sarıldım. Doğal olarak gelmiş o resmin simgesi şudur: Bundan sonra 62. Hükümet'te, programında ve olağanüstü kongrede söylediğimiz gibi kimse bizim önümüzde diz çökmeyecek, kimse devletin önünde diz çökmeyecek, kimse devleti temsil eden kişilerin ellerini öpmeyecek. Çünkü bundan sonra amir olan millettir memur olan devlettir, el öpecek olan devlettir. Diz çökecek olan, milletle birlikte yürüyecek olan, devletin temsilcileridir, liderleridir. Daha sonra orada Alevi gençlerle sohbet ettim. Alevi, o nurlu yüzlü gençler Cemevinin bir kenarında bizimle görüşmek istediler, diz çöktük konuştuk. Dediler ki 'Biz Hz. Ali'nin, Ehli Beyt'in mektebindeniz. Ne olur bize şu imkanları tanıyın ve Aleviliği Hz. Ali çizgisinin dışına çıkarmak isteyenlere fırsat vermemiz için bize yardım edin.' İşte bu çağrı aslında çözüm süreciyle bütün Doğu Anadolu'da, demokratikleşmeyle bütün Türkiye'de olan çağrıdır. Kim bu topraklarda kardeşliği egemen kılmak için çaba sarf ederse Türkiye cumhuriyeti onun yanında olacaktır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:18 MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

  • MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor
    12:14 MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, sosyal medyada yer alan NATO görevi kapsamında İzmir Limanı'nı ziyaret eden Yunan gemisinin Türk bayrağı çekmemesine ilişkin, 'Mütekabiliyet esasları çerçevesinde bizim gemilerimiz de Yunanistan liman ziyareti gerçekleştirdiğinde Yunan bayrağı çekmiyor.' ifadesini kullandı. Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    12:13 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesinde kentteki seçmen sayısı, sandık sayısı ve kolluk gücü hakkında bilgi verdi. Şahin, seçim güvenliği toplantısında, seçim takviminin işlediğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Seçim yasaklarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tedbirlerin sıkı bir şekilde alındığını ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın emirleri doğrultusunda ilave tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:12 Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Irak'ın kuzeyinden kaçan bir PKK'lı teröristin teslim olduğu ve Suriye'de istikrarın sağlanması için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

  • Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu
    12:10 Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu

    Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar sofrasında bir araya geldi. Programda konuşan Vali Ünlü, Türk polisinin önemini vurgulayarak, görevlerini cesaret ve kararlılıkla yerine getirdiklerini belirtti.

  • CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız
    12:04 CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız

    Ellerindeki 11 büyükşehrin üstüne Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli ve Trabzon'u ekleyeceklerini ifade eden CHP lideri Özgür Özel, "Giresun'u Sinop'u kazanacağız. Afyon ve Uşak'ı yan yana kazanacağız. Kütahya'nın da çok büyük bir sürpriz potansiyeli var" dedi.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi
    12:03 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma devam ederken, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Şişli Belediye Başkanı şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Soruşturma, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla başlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu görüntülere ilişkin resen soruşturma başlatmış ve birçok kişinin ifadesini almıştı.


Advertisement