AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (3) "Gençlerin seçme hakkına, seçme hakkı sadece seçimlerdeki hakkı değil, kıyafetlerini seçme özgürlüğü, düşüncelerini, okuyacakları kitapları seçme özgürlüğüne herkesin saygı duyması lazım" "Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyorlar.

26.09.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlerin kıyafetlerini, düşüncelerini, okuyacakları kitapları seçme özgürlüğüne herkesin saygı duyması gerektiğini belirterek, "Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyorlar. Sizin gibi 'tıpış tıpış gidip oy kullanacaksınız' demiyor lise öğrencisi" dedi.

Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından AK Parti'nin bir siyaset dersi verdiğini söyledi.

Muhtemel kriz senaryoları yazılan, 'bu geçiş nasıl olacak' diye birçok ihtilaflı senaryo sahneye konulmaya çalışılan bir dönemde, 42 günde son derece suhuletli, sağlam bir geçiş süreci, yeniden yapılanma süreci yaşadıklarını belirten Davutoğlu, "Türk siyasi tarihinde çok az örnektir" diye konuştu.

Hükümetin, partinin ve grubun yeniden yapılanma sürecinin 3 gün içinde tamamlandığını anlatan Davutoğlu, parti kongresinden 2 gün sonra yeni hükümetin kurulduğunu, partide yeni görevlendirmelerin tamamlandığını ifade etti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada ahlak ve erdem sınavı veren bütün arkadaşlarıma, dava arkadaşlarıma, kardeşlerime teşekkürü borç biliyorum. Görev değişimi esnasında hiçbir arkadaşımız, herhangi bir gönül kırıklığı içinde ya da sitemle yüzüme bakmadı, herhangi bir söz sarfetmedi. Aksine 'Biz, bu yolun, bu davanın neferleriyiz, ne görev verilse gereğini yaparız' dediler ve 3 gün sonra partide sadece genel başkan değişimi olmamış oldu, yeni bir başbakan göreve başlamamış oldu, aynı zamanda hükümet yeniden yapılandı. MYK yeniden yapılandı. grupbaşkanvekillikleri de yeniden yapılandı."

-"Biz Türkiye partisiyiz. Biz kongre partisi değiliz"

Vakit kaybetmeye tahammüllerinin bulunmadığını vurgulayan Davutoğlu, uzun uzun kulisler ve lobiler yapmaya, siyaset kültürlerinde yer olmadığını dile getirdi.

Davutoğlu, "Aynı dönemde başka bir partide olmuş olsaydı, hele hele kongre partisi niteliğindeki ana muhalefet partisinde, eminim ne kutuplaşmalar ne mücadeleler yaşanırdı. Çünkü biz iktidar partisiyiz, biz Türkiye partisiyiz. Biz kongre partisi değiliz" ifadelerini kullandı.

Kongreden kongreye güç mücadelelerinin yapıldığı ve enerjisini içeride tüketen bir parti olmadıklarına işaret eden Davutoğlu, bütün enerjisini Türkiye için harcayan bir kadro hareketi bilinciyle bunun da gereğini her zaman yaptıklarını belirtti.

Üç gün içerisinde yapılanmanın tamamlandığını anımsatan Davutoğlu, 5 gün içinde de hükümetin hem programını sunduğunu hem de güvenoyu aldığını bildirdi.

Davutoğlu, 5 gün beklemenin de Anayasa'nın bir zorunluluğu olarak 2 gün beklemekten kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yoksa aynı gün içerisinde hepsini bitirmiştik. Çünkü olağanüstü kongrede bana emanet tevdi edildiğinde daha o gün akşam biz hükümet programını yazmaya başladık arkadaşlarımızla. Hükümet programını hepiniz gördünüz. Bütün 12 yıllık birikim üzerine 2023 vizyonu üreten bir programdır. Hükümet programını 1 Eylül'de okuduk. Aynı gün 1 Eylül'de hem ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'nı yaptık, ilk grup toplantısını ve ilk MYK toplantısını yaptık. Hükümet programını üzerinde beklentiler farklıydı. Hep acaba 8 aylık bir program mı çıkacak gibi beklentiler vardı. Hükümet programını yazan arkadaşlara şu talimatı vererek yazdık. Hep beraber bunu şekillendirdik. Bu hükümet programı, 2023 hükümet programı olacak. Biz yeni bir iktidar değiliz, yeni bir parti değiliz, nevzuhur parti hiç değiliz. Nevzuhur olmayan birinin de ufku 8 aylık olmaz. 12 yıllık birikime dayanan bir partinin ufku en azından bir 12 yılı daha şekillendirir. Onun için 2023 hedefleri doğrultusunda kapsamlı bir hükümet programı yaptık. 6 Eylül'de de bu hükümet programıyla güvenoyu aldık. Bütün o süreç, belki başka bir dönemde değişik gönül kırıklıklarıyla geçebilecek bir süreç, bizim partimizin ve arkadaşlarımızın olgunluğu, vakarı, çalışkanlığı sayesinde çok kısa bir sürede aşıldı."

-Yeni işgüvenliği eylem planı hazırlandı

İlk Bakanlar Kurulunda bazı kararlar aldıklarını hatırlatan Davutoğlu, hükümet programı güvenoyu almasının ertesi günü de asansör kazasının yaşandığını söyledi.

Davutoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısındaki kararlardan birinin, bizzat bütün bakanlıkları tek tek gezerek brifing almak ve 12 yıllık birikimle birlikte resim çizmek olduğunu anlattı.

İlk çalışmasını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığını aktaran Davutoğlu, orada bütün işveren ve işçi sendikalarıyla da buluştuklarını ve yeni işgüvenliği eylem planını hazırladıklarını belirtti.

Davutoğlu, Bakanlar Kurulunda da ilk sunuşun yapıldığını ifade ederek, ilerleyen dönemde de hiçbir emekçinin bu şekilde kazalara muhatap olmaması için çok kapsamlı eylem planını hazırlayarak, kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) sürecini de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, "AB süreciyle birlikte Türkiye'deki reformları kapsamlı bir şekilde masaya yatırdık. AB süreci bağlamında 2014 sonuna kadar 2015 seçimleri ve 2015-2019 yıllarına sari 3 aşamalı yeni eylem planını ve bunun adımlarını tartıştık" dedi.

-"Kimse kimseye baskı yapmaz"

İkinci bakanlık ziyaretini eğitim yılı başlaması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığına gerçekleştirdiklerini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdaki çalışmaya mütemmim bir cüz olarak bu kez mesleki eğitimi ve mesleki eğitimde yeni bir yapılanma, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında daha organik bir ilişki çerçevesinde önemli yeniden yapılandırma programlarını işledik.

Bu hafta aldığınız güzel müjdeyi de orada ilk olarak tartıştık. Ortaöğretimde ve lisede de başörtüsü artık tamamen özgürdür. Aslında bazıları bunu bir gençlere baskı mı vesaire gibi. Bunu özgürlükleri, gençlerin seçme hakkına, seçme hakkı sadece seçimlerdeki hakkı değil, kıyafetlerini seçme özgürlüğü, düşüncelerini, okuyacakları kitapları seçme özgürlüğüne herkesin saygı duyması lazım."

Bu yolla bütün gençlere saygılarını gösterdiklerini belirten Davutoğlu, "İsteyen başını örter, isteyen açar. İsteyen şu kitabı okur, isteyen bu kitabı okur. Kimse kimseye baskı yapmaz" dedi.

"Başörtüsüne özgürlük verilirse üniversitelerde bir baskı aracı oluşur" diyenlerin üniversitelere bakmalarını isteyen Davutoğlu, başı örtülü ve başı açık gençlerin yan yana çok güzel bir tablo oluşturduklarını söyledi.

-"Öğretim üyesi olarak hicap duymuştum"

Bir öğretim üyesi olarak 28 Şubat döneminde hicap duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Öğrencisine baktığında sadece öğrenci gören biri olarak bir grup öğrencimizin nasıl mağdur edildiğinin, nasıl onurlarıyla oynandığını görmekten hicap duymuştum" diye konuştu.

"Kamuya bu girerse kamuda ihtilaf çıkar" diyenlere seslenen Davutoğlu, başı açık, başı örtülü artık memurların yan yana çalıştığını ancak hiçbir ihtilaf da çıkmadığını söyledi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis'e girerse olay olur' diyenler, 'dışarı dışarı' diye bağıran zihniyetin bugünkü uzantıları Meclis'te de başı örtülü kardeşlerimiz başı açık kardeşlerimiz onurlu bir şeklide milleti temsil etmeye devam ediyorlar. Neden biliyor musunuz? İhtilaf bizim milletimizin arasında değil, fitne bizim milletimizin arasında değil, ihtilaf ve fitne bu zihniyetin kafasında. Öyle aileler var ki başı açık, başı örtülü kardeşler yan yana."

-"Gençlere güvendiğimizin bir işaretidir"

"Sokaklarda ayrılmayanlar, pazarda yan yana dolaşanlar, niçin okullarda yan yana okumasınlar" diye soran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biraz da şuradan güvensizlik, lise öğrencisi kendi kararını veremez. Hayır. Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyorlar. Sizin gibi 'tıpış tıpış gidip oy kullanacaksınız' demiyor lise öğrencisi. Ben o için lise öğrencilerine güveniyorum. Gerçek şahsiyet, özgürlük fikri orta eğitimde oluşur. Eğitimci olarak söylüyorum. En kritik dönem ortaöğretim dönemidir. İnsanların biyolojik ve psikolojik olarak gençlerimizin değişim yaşadığı o dönemdir. O dönemde gençlere kendi kıyafetini, kendi düşüncesini seçme hakkı vermezseniz daha sonraki dönemlerde hep başkalarından talimat bekleyen nesiller yetiştirirsiniz.

Aslında bu bizim kendimize güvendiğimizin bir işaretidir. Gençlere güvendiğimizin bir işaretidir. Biz o gençlere güveniyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kürsüden giderken de söylediği gibi 18 yaşında da onlara seçme ve seçilme hakkını tanıyacağız."

-"Erken karar almanın sorumluluğunu hissedecekler"

Davutoğlu, gelecek nesilleri çok daha büyük sorumluluklara hazırlamak için AK Parti'yi kurduklarını söyledi.

"Yoksa yanına, sağına, soluna, o da bir profesör, bir eğitimcidir ama gençleri alıp da 'bunlar mı ülkeyi idare edecek' diyenlerin zihniyetiyle Türkiye 2023'e, 2053'e, 2071'e yürüyemez. Gençlerimiz daha erken olgunlaşacaklar. Daha erken karar almanın sorumluluğunu hissedecekler" ifadelerini kullanan Davutoğlu, bu kararın da millet nezdinde büyük bir coşku oluşturduğunu hafta içinde aldıkları tebrik ve teşekkürlerden anladıklarını anlattı.

Davutoğlu, "İnşallah gençlerimiz de yan yana, kardeşçe, omuz omuza, farklı siyasi görüşlere sahip olsalar bile aynı ülke vatandaşı olmanın bilinciyle ve gelecekte bu ülkenin sorumluluğunu birlikte üstlenecek olmanın bilinciyle okullarımızda, Meclisimizde, kamuda hep beraber çalışacaklar" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement