AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik Açıklaması - Son Dakika
Güncel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik Açıklaması

"Ben açıkçası Kılıçdaroğlu'nun önceki hafta yaptığı, dün sürdürdüğü bu beyanlarını bütün CHP'lilere bir haksızlık ve hakaret olarak değerlendiriyorum.

02.07.2014 20:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Ben açıkçası Kılıçdaroğlu'nun beyanlarını bütün CHP'lilere bir haksızlık ve hakaret olarak değerlendiriyorum. O zaman insana sorarlar, yalancıdan cumhurbaşkanı adayı olmaz, demek ki siz yalancı olmayan birini bulamadınız partiniz içinde. Hırsızdan olmaz diyorsunuz Cumhuriyet Halk Partisinde bulamadınız mı böyle birilerini, şaibesi olmayan birilerini bulamadınız mı" diye konuştu

Çelik, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, partiyi doğrudan ilgilendiren meselelerin dışında daha çok Türkiye gündemiyle ilgili konuları ele aldıklarını söyledi.

Gündemde cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin bulunduğunu ifade eden Çelik, toplantıda gerek seçim takvimi gerekse bundan sonraki süreçle ilgili Seçim İşleri Başkanlığınca bilgilendirme yapıldığını, bunun dışında iç ve dış siyasi gelişmeler ile ekonomik ve sosyal gelişmelerin ayrı başlıklar halinde değerlendirildiğini aktardı.

Özellikle ülkedeki güvenlik meseleleri ve çözüm süreciyle ilgili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın heyete bilgi verdiğini söyleyen Hüseyin Çelik, son olarak TBMM'ye sevk edilen Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Yasa Tasarısıyla ilgili detaylı bilgi aldıklarını belirtti.

Hüseyin Çelik, ekonomiyle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmelerle ilgili olarak heyetin bilgilendirildiğini söyledi.

TBMM'nin çalışma takviminin temmuz sonuna kadar uzatıldığını anımsatan Çelik, TBMM'nin çalışma takvimiyle ilgili Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin heyete bilgi verdiğini ve AK Parti grubunun Meclis'teki çalışmalarının daha sağlıklı olabilmesi için kanaatlerin dile getirildiğini bildirdi.

ATO Kongre Merkezinde dün yapılan toplantıda AK Parti'nin kendi cumhurbaşkanı adayını açıkladığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıla yaklaşan başbakanlığından sonra 311 AK Parti milletvekilinin imzasıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini anımsatan Çelik, şöyle konuştu:

"Biz adayımızı gösterdik. Teşkilatımızda yapılan istişareler sonucunda ortaya çıkan ismi halkımıza takdim ediyoruz, halkımızın takdirine bırakıyoruz, halkımıza emanet ediyoruz. Bugüne kadar 8 sefer halkımızın önüne sandık gitti. Bunun altısı seçimdi. 3'ü genel, 3'ü yerel seçim olmak üzere 6 seçim ve 2 referandumda halkımız hiçbir zaman bizi mahçup etmedi, bizi yalnız bırakmadı. Hep bizimle beraber oldu, bizim tezlerimizi destekledi ve bize her seçimde daha büyük destekler verdi, elimizi güçlendirdi, kendi geleceğini güçlendirdi.

Bu seçimde de aynı şeyin olacağına inanıyoruz. Nitekim yapılan kamuoyu araştırmaları bunu gösteriyor. Başbakanımızın dün itibarıyla adaylığı artık herkes tarafından bilinmektedir. Ayın 4'üne kadar aday başvuruları var. 4 ile 8 arasında itiraz süresi bulunuyor. Ayın 10'unda cumhurbaşkanlığı adayları kesinleşecek. 11'inde Resmi Gazete'de yayınlanacak ve yine 11'inde propaganda dönemi başlamış olacak.

Bu seçimde ilk kez yurt dışında bulunan vatandaşlarımız da oy kullanacak. Bu seçimin önemli bir özelliği de budur. İlk kez yurt dışındaki vatandaşlarımız sınır kapılarının dışında kendi bulundukları ülkelerde oy kullanacak. Bununla ilgili olarak da her türlü tedbir alınmıştır. 21-25 Temmuz arasında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız sandığa giderek oylarını kullanacak. Ayın 26'sında da gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başlayacak ve 31 Temmuz itibarıyla seçim yasakları başlayacak. Seçim yasaklarının getirdiği neyse diğer seçimlerdeki yasaklar neyse bu seçimde de aşağı yukarı böyle olacaktır."

-En büyük siyasi makam-

AK Parti'nin her zaman olduğu gibi disiplinli, son derece organize ve kararlı şekilde bu seçime hazırlandığını belirten Çelik, "Dün çok güzel, çok düzenli bir başlangıç yapıldı. Salondaki basın mensupları salonun tertibi, disiplini, bütün olup bitenlerden etkilendiklerini söylediler. Onlara da söyledim, hiçbir başarı tesadüfi değil. AK Parti çok iyi organize olan bir kadroya sahiptir, kurumsallaşmış bir partidir ve bugüne kadar bütün seçimlerde bu performansı ortaya koymuştur. İnşallah bu seçimde de aynı şey devam edecek" diye konuştu.

CHP Gelen Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısındaki açıklamalarına da değinen Çelik, şunları söyledi:

"Kılıçdaroğlu dün yine malum tavrıyla malum üslubuyla bazı açıklamalarda bulundu. Kendince 10 maddede kimin cumhurbaşkanı adayı olamayacağını açıkladı. Mesela diyor ki hırsızdan cumhurbaşkanı adayı olmaz, yalancıdan cumhurbaşkanı adayı olmaz, şaibeliden cumhurbaşkanı adayı olmaz ve bu devam ediyor. Tabii ki yola çıktıklarında siyasetçiden cumhurbaşkanı adayı olmaz diye başladılar. Çünkü siyasetçi olmamalı. Siyaset o kadar kötü bir şey ki bu arkadaşların gözünde. Kendi yaptığı işi bu kadar bu kadar küçük gören, bu kadar tahkir eden bu kadar tezyif eden bir anlayışı ben anlamakta güçlük çekiyorum.

Ben açıkçası Kılıçdaroğlu'nun önceki hafta yaptığı, dün sürdürdüğü bu beyanlarını bütün CHP'lilere bir haksızlık ve hakaret olarak değerlendiriyorum. O zaman insana sorarlar, yalancıdan cumhurbaşkanı adayı olmaz, demek ki siz yalancı olmayan birini bulamadınız partiniz içinde. Hırsızdan olmaz diyorsunuz Cumhuriyet Halk Partisinde bulamadınız mı böyle birilerini, şaibesi olmayan birilerini bulamadınız mı?

Türkiye'de en büyük siyasi makam cumhurbaşkanlığı makamıdır. Siyaset toplumu ve devleti idare etme sanatıysa siyaset halkın mutluluğu ve refahını en üst düzeye çıkarmak için yapılması gereken her şeyse bunun ilmiyse siz siyaseti nasıl bu kadar tahkir ve tezyif edebilirsiniz. Parti politikalarının oraya taşınmaması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Buna hepimiz şapka çıkarırız. Ancak 'Siyasetçi olmasın, siyaset buraya yaklaşmasın' dediğimiz zaman bizatihi kendinizi ve siyaset kurumunu küçümsediğinizi, siyasetçileri ve siyaset kurumunu tezyif ettiğinizi bilmeniz gerekiyor. Bunu yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. En önce CHP'li milletvekillerinin buna tepki göstermesi gerekiyor."

-Dünya lideri

Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye ve dünyada saygınlığı olmayan biri cumhurbaşkanı adayı olamaz" dediğini anımsatan Çelik, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüm Türkiye'de ve dünyada saygınlığı zaten tavan yapmış. Buna kim güler arkadaşlar, buna kim ağlar Allah aşkına" diye konuştu.

CHP'ye oy veren kitle üzerinde yapılan anketlerde, 'Kılıçdaroğlu eğer cumhurbaşkanı adayı olursa oy verir misiniz?' sorusuna ancak yüzde evet 20'nin oy verdiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Kendi partiniz içinde bile sizin saygınlığınız bu düzeydeyse babadan, atadan gelen  geleneksel Cumhuriyet Halk Partilidir, oyunu veriyor ona saygı duyarım, kendi partiniz üzerindeki saygınlığınız bile bu derecedeyse siz başbakanın yurt içinde ve yurt dışındaki saygınlığından bahsediyorsunuz. Başbakan bir dünya lideri olarak bilinmektedir. Bizzat Doğan Grubunun sahibi Aydın Doğan'a Merkel'in söylediği bir söz var:  'Avrupa'da iki lider vardır, Tony Blair ve Recep Tayyip Erdoğan' demiştir. Tony Blair ayrıldı gitti. Bunu bizatihi Aydın Doğan bize anlattı. Doğan'ın yanında olan gazeteciler var bunu kendilerine sorun.

Böyleyken siz saygınlığı dünyada ve Türkiye'de saygınlığı olmayan insanlardan bahsediyorsunuz. Ortadoğu'nun sokaklarına gittiğiniz zaman, Avrupa'ya, Amerika'ya, Karayipler'e, Pasifik'e gittiğiniz zaman Kemal Kılıçdaroğlu'nu bir Allah'ın kulu tanımaz. Kılıçdaroğlu, Avrupa'da, Ortadoğu'da dünyanın dört bir yanında dolaşsın orada Türk televizyonlarını seyreden bizim vatandaşlarımız dışında kaç kişi tanır Kılıçdaroğlu'nu? Dolayısıyla öyle bir şey söyleyin ki sizin insanlar nezdinde inandırıcılığınız olsun."

-Ortak deklarasyon-

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin ortak deklarasyona da değinen Hüseyin Çelik, "Beş siyasi parti genel başkanı yan yana gelmiş ve çatı adaya destek olmak üzere bir bildiri yayınlayıp altına imza koymuşlar buna da büyük uzlaşma demişler. Önce kendiniz büyük olmalısınız ki bir büyük uzlaşma yapasınız" ifadesini kullandı.

"Deklarasyona imza koyan genel başkanları yan yana sıraladığımız zaman şöyle bir değerlendirme yapılabilir" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3+1+0+0+0 eşittir kaç? Dört. Hepsi o kadar. Hemen hemen hiçbir şey. Türkiye'de 70 küsur parti var biliyorsunuz. Bunları getirip yan yana koyun bir bildiri yayınlayın. 60 parti üzerinde uzlaştı da diyebilirsiniz. Ben size daha ilginç bir örnek vereyim. Buna da Kılıçdaroğlu grup toplantısında büyük uzlaşma ortaya koyduk diyor. Türkiye'de bir uzlaşma kültürü olması gerektiğini söylüyor, bunu uzun boylu anlatıyor. Demokraside uzlaşma kültürün esas olduğunu ve MHP ile yaptıkları uzlaşmadan söz ediyor.

Hatırlayın Ahmet Necdet Sezer seçildiği zaman, ben de TBMM'de 21. dönem milletvekiliydim. Meclis'te grubu bulunan 5 siyasi parti yan yana dizildi ve uzlaştılar. DSP merhum Ecevit, MHP Devlet Bahçeli, sonra ANAP Mesut Yılmaz, DYP Tansu Çiller ve Fazilet Partisi Recai Kutan. Beşi bir araya geldi, Anayasa Mahkemesinin o dönemki başkanı Ahmet Necdet Sezer'i cumhurbaşkanlığına aday gösterdiler ve destekleyeceklerini söylediler.

Nitekim Ahmet Necdet Sezer birkaç tur sonucunda seçildi. Peki bu uzlaşmadan Türkiye için büyük bir talih mi çıktı? Büyük bir baht mı çıktı? Türkiye'nin yurt dışında ve yurt içinde itibarı mı büyüdü. Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı Türkiye'ye en az Moğol istilası kadar zarar vermiştir. O dönemi hatırlamaya çalışın. Vesayetçi dönemlerin 1960'ta Cemal Gürsel ile başlayan, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ile devam eden, Kenan Evren ile şekillenen bu halkanın bir sivil parçasıydı. Sözüm ona sivil parçasıydı. Militarist bir anlayışa sahip olmak üniformayla ilgili bir mesele değil, kafanın içiyle ilgili bir meseledir. Cumhurbaşkanlığı makamı milli irade ve siyasete ayar çekilen bir makam olarak işlem görüyordu, Ahmet Necdet Sezer de bunun en önemli temsilcilerinden biri olarak görev yaptı. Üstelik bu 5 siyasi parti TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerdi öyle tabela partiler de değildi."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement