AK Parti'de Erdoğan'ın Koltuğuna Aday 5 Muhtemel İsim - Son Dakika
Politika

AK Parti'de Erdoğan'ın Koltuğuna Aday 5 Muhtemel İsim

AK Parti\'de Erdoğan\'ın Koltuğuna Aday 5 Muhtemel İsim

Kulislerde Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde başbakanlık için Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Numan Kurtulmuş isimleri tartışılıyor.

10.04.2014 15:31  Güncelleme: 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde kendisiyle uyum sorunu yaşamayacağı bir ismi tercih edebileceği iddia ediliyor. Kulislerde Başbakanlık için Abdullah Gül ile birlikte Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Numan Kurtulmuş'un adı geçiyor.

"PROTOKOL DEĞİL KOŞTURAN CUMHURBAŞKANI"

BBC Türkçe Servisi'nin " Erdoğan Gül'ün Başbakanlığını ister mi?" başlıklı haberinde cumhurbaşkanlığı süreci ele alındı. Erdoğan'ın "protokol değil koşturan Cumhurbaşkanı" tanımı, Çankaya Köşkü'nü yürütmenin tam başı olarak kullanacağı sinyalini veriyor. Anayasanın, Cumhurbaşkanın görev ve yetkilerini düzenleyen 104. maddesi, Cumhurbaşkanı'nın gerektiğinde Bakanlar Kurulu'nu toplayıp başkanlık etmesine ve kanun hükmünde kararnameler yayımlamasına olanak veriyor.

FİİLİ YARI-BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAK

Yani anayasal bir düzenleme yapılamayıp, idari sistemde bir değişiklik olmasa bile Erdoğan, Türkiye'yi fiili bir yarı-başkanlık sistemi içinde yönetebilecek. Bu, zaman zaman Başbakanla gerginlikleri beraberinde getirebilecek bir durum olarak görülüyor.

ERDOĞAN'IN TERCİHİ ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında sadece son bir yılda yaşanan görüş ayrılıkları bile, Erdoğan'ın neden Gül gibi deneyimli ve güçlü bir Başbakan yerine kendisine daha çok uyum sağlayacak birini tercih etmek isteyebileceğini gösteriyor. Mevcut adaylar arasında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yarımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gibi isimler yer alıyor.

GÜL VE ERDOĞAN'IN FARKLILIKLARI

Gezi olayları sırasında Erdoğan'ın aksine "Sandık her şey değildir" diyebilen Gül, hükümetin sokaklara taşan gençleri daha çok anlamaya çalışması telkininde bulunabilmişti. Twitter ve YouTube yasaklarına anında tepki veren, İnternet Yasası ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası'nın düzeltilmesi için baskı yapan Gül, temel insan hakları ve demokratik normlar konusunda Erdoğan'dan daha farklı bir tutum izleyebilmişti.

UYUM SORUNU YAŞANABİLİR

Dış politika konusunda son dönemlerde giderek daha çok uyarı ve tavsiyelerde bulunan Gül'ün özellikle Suriye politikasına muhalefet ettiği de biliniyor. Her ne kadar tüm AKP yöneticileri, sorulduğu zaman, partinin kurucularından Abdullah Gül'ün hem partinin hem de hükümetin başına geçmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetseler de, kulislerde yapılan değerlendirmeler, parti içerisinde henüz bu yönde bir iradenin oluşmadığı yönünde.

Bu dezavantaja karşın Abdullah Gül'ün en önemli avantajı, Erdoğan sonrasında AKP'de yaşanabilecek herhangi bir sarsıntıyı engelleyebilecek, partiyi yüzde 40'lar barajlarında tutabilecek tek isim olarak görülüyor olması.

HAZİRANA KADAR BEKLENECEK

Erdoğan'ın hem kendisi hem de kendisinin sonrasına ilişkin durumla ilgili kararını haziran ayına kadar yapılacak yoğun kamuoyu araştırmaları ve temayül yoklamaları sonucuna göre şekillendireceği kaydediliyor. Gül'ün Başbakan olarak seçilmesi durumunda hükümet programını kendi ilke ve görüşleri çerçevesinde oluşturmak isteyeceği, bunun da Erdoğan'la sıkıntı yaratabileceği öngörülüyor.

 

 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika AK Parti'de Erdoğan'ın Koltuğuna Aday 5 Muhtemel İsim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • Yakur Kaya: Uluslararası mason egemenliğine kafa tutacak sözünü esirgemeyen, atak bir lider olması gerek. Bu özelliklere en yakın Melih Gökçek ve Bülent Arınç ön plana çıkmaktadır. 45 3 Yanıtla
  • Ali Eraydın: Kesinlikle Numan Kurtulmuş aha burayada yazıyorum, 9 37 Yanıtla
  • osman: Baskanlik sistemi turkiyeyi boler 18 12 Yanıtla
  • ömer faruk ezber: Numan Hoca diyorum. 12 14 Yanıtla kanun adamı: sen hıc bırsey deme kopyala yapıstırcı 0 0 ÖMER FARUK EZBER: la yörü 0 0
  • kapitalizm artı sermaye: kapitalizm denen illet varken, hepsi sermayenin kölesi, 16 8 Yanıtla
  • dertyu: trabzonspor ne zaman şampiyon olacak (: 17 5 Yanıtla
  • kamuran çarboğa: siz giderseniz bizim halimiz ne olacak başkanım bizim size daha çok ihtiyacımız var bu milletin size daha çok ihtiyacı var eğer gidersenizde kalbimiz hep sizinle olacak hiçbir zaman unutulmuyacaksınız bu aşk sizi unuturmu başkanım 12 9 Yanıtla
  • İYİ UYKULAR VATANDAS: ükümetin yolsuzluk soruşturmasını bastırmak ve engellemek için ürettiği 'yargı ve emniyette paralel devlet' sloganları, delilsiz ve mesnetsiz poyrazlarla parti tabanına pompalanmaya devam ederken...Biz delillere bile ihtiyaç bırakmayan, alenen işleyen gerçek paralel devlet KCK'nın son faaliyetlerine bakalım.İdris Naim Şahin'in istifa beyanında 'çözüm sürecinin çözülme sürecine dönüşmesi' ifadesi de bir yana...Hukukun kasten askıya alındığı, PKK'nın bölgede serbest bırakıldığı süreçte son yaşananlara bakalım.Bölgeden gelen dehşet verici haberlere göre: Kış üstlenmesi için genellikle her yıl Irak-Suriye'ye geçen üst düzey PKK yetkilileri, bu yıl seçimler sebebiyle Türkiye'de kaldı.PKK teröristleri tüm şehir ve ilçelere yerleşimini tamamladı. KCK sistematiğinin kurulmadığı, PKK silahlı teröristlerinin yerleşmediği bir tek ilçe bile kalmadı. 13 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.


Advertisement