AK Parti'de Ali Babacan Rekoru - Son Dakika
Ekonomi

AK Parti'de Ali Babacan Rekoru

AK Parti hükümetleri döneminde en uzun süre bakanlık yapan isim Ali Babacan oldu.

21.11.2015 11:29  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 Kasım seçimlerinde yüzde 49.5 oy alarak dördüncü kez tek başına iktidar olan AK Parti'de yeni hükümet çalışmaları sürüyor. 63. Hükümette yer alacak bakanlar tartışılırken en çok üzerinde durulan isim Ali Babacan. 2002 seçimlerinden itibaren tek başına iktidarda kalan AK Parti'nin beş hükümetinde vazgeçilmez isim olarak Ali Babacan öne çıktı. Piyasalar ekonominin patronunun kim olacağını merakla beklerken Ali Babacan'ın ismi diğer bakanlıklar için de geçiyor.

18 Kasım 2002 tarihinde ilk hükümetini kuran AK Parti, 2015 yılına kadar 5 farklı hükümet kurdu. AK Parti hükümetlerinde bakanlıkların birleşmesi dikkat çekerken kabine başına ortalama 25 bakan düştü.
Buna göre AK Parti iktidarlarında ortaya çıkan tablo şöyle oldu:

EN UZUN SÜRE BAKANLIK YAPAN İSİM OLDU

En uzun süre bakanlık yapan: AK Parti hükümetleri döneminde en uzun süre bakanlık yapan isim Ali Babacan oldu. 2002 yılında Devlet Bakanı olan Babacan, tüm hükümetlerde görev aldı.

Aynı bakanlıkta en uzun süre görev yapanlar: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ kırılması zor bir rekora imza attı. 61. hükümetle birlikte Binali Yıldırım ve Recep Akdağ, aynı göreve 4. kez getirilen bakanlar oldu.

Birleşen bakanlıklar: 58. Hükümet'te kültür, turizm, orman ve çevre bakanlıkları ayrıyken, 59. Hükümetle birlikte bu bakanlıklar Kültür ve Turizm, Orman ve Çevre Bakanlıkları olarak birleşti.

YENİ BAKANLIKLAR

61. Hükümet'te iki yeni bakanlık kabineye dahil oldu. Avrupa Birliği ile ilişkilerin yürütülmesi için Avrupa Birliği ile İlişkiler Bakanlığı kuruldu, Egemen Bağış bu bakanlığa getirilen ilk isim oldu. Maliye Bakanlığı'nın yanında Ekonomi Bakanlığı ilave edildi. İlk ekonomi bakanı da Ali Babacan oldu. Kalkınma Bakanlığı da AK Parti iktidarlarında kurulan bakanlıklar arasına girdi.

İsim değiştiren bakanlıklar: 61. Hükümet'le Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kuruldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan "Ticaret" alındı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kuruldu. Ulaştırma Bakanlığı genişletilerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı oldu.

AK Parti'nin kadın bakanları: AK Parti hükümetlerinde 4 farklı kadın bakanlık yaptı. Güldal Akşit, Nimet Baş (Çubukçu), Selma Aliye Kavaf ve Ayşenur İslam AK Parti hükümetlerinde görev aldı.

GEÇMİŞTEN BAKANLIKLAR

Atılım Üniversitesi'nce yapılan araştırmaya göre, Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan 63 hükümette ortalama 17 bakanlık bulunurken, sağ hükümetlerin tek parti iktidarında bu sayı ortalama 19'a yükseldi.

Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan 63 hükümette, bakanlık sayıları kimi zaman kentleşme ve sanayileşme gibi temel dönüşümlere kimi zaman da gündelik siyasal tercihlere göre değişirken, hükümetlerdeki ortalama bakan sayısı 17 oldu.

Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin tarafından yapılan, " Türkiye'de Hükümetlerin Kurdukları Bakanlıkların Genel Dinamikleri Araştırması" ile Cumhuriyet hükümetlerinin bakanlık sayısına ilişkin yaklaşımlar incelendi.

Bugüne kadar kurulan 63 hükümette, ortalama 17 bakanlık bulunurken, sağ hükümetlerin tek parti iktidarında bu sayı ortalama 19 oldu. (Kaynak: fortuneturkey.com)

AK Parti\'de Ali Babacan Rekoru

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • İstikrar: Dort donemde bes donemde olsa.Ali Babacan.Faruk Ccelik.Mehmet Simsek.Binali Yildirim.Mehdi Eker.Cevde Yimaz.ismet Yilmaz.gibi ak partili Vekiller.Cpk basarili calismislardir.Kabinede olmalari devam eden projelerin istikrari icin sarttir.Bu konuda Cumhurbaskanimizi ve Basbakinimizi tebrik ederiz 8 302 Yanıtla İstikrar: Yanli puanlama yapanlara. Asgari uctetin artmssi.emekliye maas ikramyesi vetilmesi.yerli savunma silahlarinin uretilmesi.tatimda coftciye hayvanciya hibe ve destrgin artmasi karpuzunkilosunu50 kurusa almaniz.oto yoarin demiryollarinin yapilmasinda ekonomiyi yoneten ve hiz.et veren bakanlarin cumhirbaskanimizin emriyle caliasnlar basatili hizmet verenler degilmi yai pylama yapmayiniz parelelcilerin bakan olmasina canak tutmayinix Ak partiye ihanet etmeyiniz. 1 208
  • Türk: Ali Babacan sonunda Başkan olacak ve refaha kavuşacak Türkiye 9 157 Yanıtla
  • Cahil: Herşeyin bir süresi vardır ama Türkiyede süresi bitmiş şeyleri kullanmaya hala devam ediyorlar 89 8 Yanıtla
  • tayfun: Allahım yar ve yardımcısı olsun 7 82 Yanıtla
  • Gelişmez böyle: Bir futbol takımı bile oyuncu değiştiriyor galibiyet için ama Türk siyasetti bozuk pilak gibi aynı kişilerlerle yıllardır devam ediyor 36 21 Yanıtla
  • .: Bu adam giderse ekonomi çöker birkaç yıla. Buda AKaP nin sonu olur. 22 15 Yanıtla
  • FATIH: Ali Babacan gb bir değer her zaman ekonomi yönetimde olmalı,bence. 19 1 Yanıtla
  • Kürt oglu kürt : demekki ali abim o kurumun basindayden daha iyi caliniyor serbest ce 8 9 Yanıtla
  • emili: Sizi cok seviyoruz sayin babacan 11 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi
    10:14 (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi

    Cumhurbaşkanı Kararı ile her bir yolcu için kıymeti 150 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi.

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:36 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde örtü altı sebze ürünlerinde önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden destek beklediğini ve pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.


Advertisement