AK Parti 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın çıkması sonrasında kaynaklarla ilgili yaşanan sıkıntıları aşabilmek için çalışma başlattıklarını belirterek, “Bütün tedbirleri gözden geçireceğiz.

24.12.2014 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi Yasası'nın çıkması sonrasında kaynaklarla ilgili yaşanan sıkıntıları aşabilmek için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bütün tedbirleri gözden geçireceğiz. Ama bir anlamda bu tedbirler devreye girmeden önce özellikle Büyükşehir Yasası yeni kaynak düzenlemeleri sıkıntılarını hafifletmek ve bir güzel başlangıç yapmak için büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır. Genel bütçeden giden paydan kesinti yapılmayacak" dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen partisinin 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Bu sabah beni gerçekten duygulandıran merasime katıldım. Dışişleri Bakanı olarak geldiğimde de katılmıştım, akademisyen olarak birçok kere Edirne'ye geldiğimde de Edirne'yi her türlü takdirin ötesinde bir şekilde hayranlıkla takip ederek izlediğim güzel bir gelenek ahilik geleneğinin Arasta Çarşısı'nda ve Edirne Çarşısı'nda devam etmesiydi. Her sabah önce namaz, sonra dua ile açılan kapılar, çarşılar. Bu sabah da böyle bir dua merasiminde çarşıda Edirneli esnafla birlikteydik, Ahi Evran'a atıfla duada bulundular. Şimdi son 4 aylık dönemde ziyaretleri yaparken bir kez daha, daha önce derinden bir imanla bu ülkeye hizmet etme onurunu ve büyük bir gururunu yaşayan birisi olarak fark ettiğim bu güzellik, yani Kırşehir'de Ahi Evran Şenlikleri'ne katılmıştık. Edirne'de şimdi Ahi Evran geleneğinden gelen duayla açılan bir rızk kapısının merasimine katıldık. Allah Edirne'ye bu güzel gelenekleri korumayı nasip etsin. ve nasıl esnafımız böyle helal rızk için sabah duayla kapıları açıyorsa, her birimiz belediye başkanlık kapısını açarken belki de bu geleneği hepimiz kendi çevremizde yerleştirelim. Madem ki bu köklü olarak yaşayan bir gelenektir, bütün belediye başkanlarımıza çağrıda bulunuyorum. Bu gelenekleri kendi belediyelerinizde ihya edin. Ahi Evran duasıyla açılsın bütün çarşılar. Helal rızk duasıyla açılsın bütün kapılar. Hatta belediye başkanlarımızın bu çarşılardaki geleneği kurması yanında belediyelerimizde belli dönemlerde veya her gün olabilirse her gün, millete hizmet etmek ve helal bir şekilde bu hizmetleri bütün topluma yaymak için dualarla açalım belediyelerimizi. Hiçbir art niyet, rant veya başka bir kaygı belediyelerimize yaklaşmasın, yaklaşmaya cüret dahi edemesin. Kongrelerimizi yapıyoruz. Her bir kongremiz Ahi Evran geleneğini yaşatmak için. Bu kongrelerimiz de yine bir siyasi ahlak duasıyla açılsın. Her kongrelerimizle buluşan il başkanları, yönetimleri bu dualarla hizmete başlasınlar. Nasıl esnaf geleneği böyle sürüyorsa siyaset geleneğini de bu şekilde inşa edelim" dedi.

21 ilde parti kongrelerinin tamamlandığını belirten Davutoğlu, "Gerçekten büyük bir gururla söylüyorum 930 ilçemizde kongremizi tamamladık büyük bir heyecanla. Bütün il başkanlarımıza, ilçe başkanlarımıza, belde başkanlarımıza 34 beldede kongre yaptık. 21 ilimizde de kongreyi tamamladık. Yeni il başkanlarımıza, ilçe başkanlarımıza, belde başkanlarımıza başarılar diliyorum. Daha önce bu hizmetlere katkıda bulunmuş bütün eski başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Allah'ın rahmetine kavuşmuş olanlara rahmet diliyorum. ve bu dava bayrağını ilelebet sürdüreceğimiz inancını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu dönemde bütün il kongrelerimize katılmaya özen gösterdim. 1 Kasım'dan beri ilçe ve il kongrelerimizde bu 18'inci ilimiz ziyaret ettiğimiz. 5 ayrı ilçemizde de kongrelere katıldık. Bu iller arasında Ağrı da var, Patnos da var, Kars da var, Kırklareli de var, Balıkesir de var, Adana da var, Trabzon ve Rize de var, Adıyaman da var, Bolu var, Ankara var. Gördüğüm bir husus var. Türkiye'nin her köşesinde benim gördüğüm bir şey var. Bütün teşkilatlarımız, AK Parti kadroları dimdik. Daha ilk günkü gibi ayakta. Yorgunluk yok, bezginlik yok. Gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza teşekkür ediyorum. Bütün katmanlarıyla ayakta. Halkımız AK Parti davasını o kadar benimsemiş ki bazı illerimizde en az üç miting yapmak zorunda kaldık. Sokaklarda sponten bir şekilde bir araya gelen vatandaşlarımıza hitap etme onurunu yaşadım. Geçen hafta Trabzon'da aynısı oldu. Sokağa çıktığımızda doğal bir şekilde bir araya gelmiş vatandaşlarımıza otobüsten hitap ettim. Rize'de aynı şekilde. Sayın Cumhurbaşkanımızın doğduğu köyü ziyaret edip, dedesine dua etme onurunu da yaşadık. Orada da gördüğümüz her şey bize şunu söylüyor. Bu millet AK Parti davasını benimsemiştir ve AK Parti'nin neferleriyle birlikte yürümeye kararlıdır" diye konuştu.

"BELEDİYELERİMİZE GENEL BÜTÇEDEN GÖNDERİLEN PAYDAN 6 AY BOYUNCA KESİNTİ YAPILMAMASI KARARI ALINMIŞTIR"

Başbakan Davutoğlu, büyükşehir belediyelerine bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerine genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmayacağı müjdesini vererek, "Epeydir belediye başkanlarımızın beklediği müjdeyi burada verelim. Büyükşehir Belediyesi Yasası'nın uygulamasını da gözleyerek yasanın çıkması sonrasında söz konusu olan bazı sorunları aşabilmek, kaynaklarla ilgili yaşanan sıkıntıları aşabilmek için bazı tedbirler konusunda çalışmalar başlatmıştık. Amasya'da büyükşehir olmayan illerimizin belediye başkanlarıyla görüşmüştük. 7-8 Kasım'da da Bursa'da büyükşehir belediye başkanlarımızla ilgili bakanlarımızın katıldığı ve ilgili genel başkan yardımcımızın ve ekibinin katıldığı geniş istişareler yaptık. Bu istişarelerde bir komite oluşturduk. ve büyükşehir yasasının uygulamasından kaynaklanacak sorunları aşmak üzere alınacak tedbirleri çalışmaya başladık. Bu komite, çalışma hala sürüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde kapsamlı brifing alacağım. Bütün tedbirleri gözden geçireceğiz. Ama bir anlamda bu tedbirler devreye girmeden önce özellikle Büyükşehir Yasası yeni kaynak düzenlemeleri sıkıntılarını hafifletmek ve bir güzel başlangıç yapmak için büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır. Genel bütçeden giden paydan kesinti yapılmayacak. Dolayısıyla bu kaynak konusunda ciddi bir rahatlama getirecek. Ayrıca tedbirleri de düşünüyoruz. Bunu yaparken tüm belediyelere yapıyoruz. Parti ayrımı olmaksızın yapıyoruz. Ümit ederiz diğer partilerden bulunan belediyeler de bu imkanları AK Parti belediyelerinin kullandığı gibi verimli, etkin bir şekilde kullanırlar. Yine, yerel yönetime verdiğimiz önemi yansıtıyor, yüzde 40 oranında yapılan kesinti 6 ay boyunca yapılmayacak. Ayrıca alınacak tedbirleri de inşallah ele alacağız. Bu konudaki Bakanlar Kurulu kararı 23 Aralık'ta yayınlandı. ve ben bu müjdeyiz sizlerle paylaşmak için özellikle bugünü bekledim. Hayırlı olsun. Bütün belediye başkanlarımızın talebiydi, onlara müjdeler olsun. Bu uygulamanın alandaki yansımaları konusundaki belediye başkanlarımızın da bizleri bilgilendirmelerini rica ediyorum" şeklinde konuştu.

"6-7 EKİM OLAYLARI GEÇİCİ BİR DURAKLAMAYI BERABERİNDE GETİRDİ"

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Başbakan Davutoğlu, "Aslında biraz önce Edirne'nin öneminde, Rumeli-Anadolu bağlantılarından, kadim medeniyetimizden, Anadolu'dan Rumeli'ye geçişten bütün bunlardan bahsetmek suretiyle aslında çözüm sürecinin ruhunu anlatmaya çalışıyoruz. Bizim için çözüm süreci milli birlik ve beraberliğin tekrar ihya edilmesi için demokrasiyle taçlanan bir yeni bütünleşme sürecidir. Bu anlamda hükümetimiz göreve geldikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımın başbakanlığı döneminde başlatılan çalışmalar süreklilik gösterecek şekilde devam etti. Haziran ayında çıkan yasa Bakanlar Kurulu'yla uygulama planı haline dönüştürüldü. Bu konuda atılacak adımlar hususunda net bir tutum sergiledik. Ancak 6-7 Ekim olayları geçici bir duraklamayı beraberinde getirdi. Açıkçası 6-7 Ekim olaylarında biz iki önemli sonuç çıkardık. Bir hiçbir suretle kamu düzeninden taviz verilemez. Kamu düzeninden taviz verildiği zaman çözüm süreci de işlemez hale gelir. Onun için şu anda Meclisimizde olan iç güvenlik ve özgürlüklerin korunması paketini hazırladık. Buradan bir kez daha söylüyorum Edirne'den Hakkari'ye kadar Türkiye'nin her bir ilinde, ilçesinde, kasabasında, köyünde kamu düzeni tam anlamıyla tesis edilmiştir ve korunmaya devam edecektir. Vatandaşlarımız Edirne'de nasıl dükkanlarını güvenle, duayla açıyorlarsa, başlarına herhangi bir şey gelmeyeceğinden eminlerse bu emniyeti ve güveni Hakkari'de de, Van'da da, Bitlis'te de ülkenin her bir köşesinde sağlayacağız. Bu emniyeti tehdit edenlere karşı da hiçbir şekilde herhangi bir müsamaha gösterilmeyecek. Bu konuda hükümetimizin kararlılığı kesindir. Bunun yanında Balkan Harbi'nde omuz omuza savaşmış olanlar, İstiklal Savaşı'nda, Çanakkale Savaşı'nda, Allahuekber Dağları'nda omuz omuza savaşmış olanlar ve onların torunları nasıl geçmişte beraberlerse ebediyete kadar da beraber olacaklardır. Çözüm süreci böylesine et ve tırnak gibi birbirine geçmiş milletimizin değişik kesimleri arasına fitne sokmak isteyenlere verilen en doğrudan cevaptır. Demokrasiyi kökleştireceğiz. Herkesin kültürüne, diline, örfüne saygı duyacağız. Hiç kimseye, hiçbir şekilde kısıtlama getirilmeyecek. Ama nasıl eminim ve bundan hiçbir şüphem yok Üsküp'te nasıl bu albayrak vardır, ülkemizin bütün vatandaşları tarafından da aynı hasretle sevilmektedir, aynı hasretle korunacaktır. Onun için tek bayrak diyoruz. Nasıl Üsküp'tekiler, kardeşlerimiz, Arnavut, Türk bütün evladı fatiha bu topraklara dönüp bizi kendilerinden bir parça olarak görüyor ve bu aşkla sarılıyor, Irak'taki, Suriye'deki kardeşlerimiz için de aynı aşk geçerlidir. Semerkant'taki, Buhara'daki kardeşlerimiz için de hangi kökenden olursa olsun, hangi, kültürel geçmişe sahip olursa olsun aynı aşk onlarda da vardır. ve bu anlamda da biz tek millet diyoruz. Aynı ideale yürüyen, aynı kararlılıkla yürüyen, aşkla, sevdayla birbirine bağlı olan tek bir birleşmiş milletten bahsediyoruz" diuye konuştu.

"VATANSIZ KALANLARIN NE ÇEKMİŞ OLABİLECEKLERİNİ SURİYE'DEKİ MÜLTECİLERDEN GÖRÜYORUZ"

"Farklı etnik, kültürel özelliklerimiz olabilir. Farklı dilleri konuşuyor olabiliriz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama nihayette bu milletin özü milleti İbrahim olmak bakımından da Edirne müdafaasını birlikte yapan, aynı kaderi paylaşanların torunları olmak bakımında da tek ve parçalanamaz bir bütündür. Onun için bütün milletimizin fertleri için tek vatan diyoruz. Bakınız evladı fatihan dönüp buraya ana vatan diyor. Vatansız kalanların ne çekmiş olabileceklerini Suriye'deki mültecilerden görüyoruz. Bu vatan her bir köşesiyle bu vatanın üzerinde yaşayan herksin ortak mülküdür, ortak değeridir, ortak evidir, ortak yurdudur, ortak obasıdır. ve yine onun için tek devlet diyoruz. Devletin olmadığı durumlarda başa nelerin gelebileceğini göstermek için ayrıca bir delile ihtiyaç yok. Biz bu birlik ve beraberlik ruhu içinde vatanı, milleti, bayrağı, devleti, kıblesi, inancı aynı olan bu topluluğun birbirine düşman kılınmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha Edirne'den haykırıyoruz. Onun için Kuvay-i Milliye ruhu diyoruz. Onun için Erzurum'da Erzurum Kongresi'nin yapıldığı mukaddes Erzurum'da, Balıkesir'de 17 Mayıs 1919'da İzmir'in işgalinden 2 gün sonra Kuvay-i Milliye ruhunu başlatan zeybeklerle efelerle, dadaşları birbirine kardeş gördüğümüz için aynı gün Balıkesir'e geçtik ve Erzurum' da Dersimli Abbas Necati'yle Balıkesir'de Vehbi Efendi farklı mezhep ve kültürel geçmişe sahip olmuş olsalar dahi aynı ideali paylaşan bu büyük öncüleri birbirinden ayırt etmenin mümkün olamadığını söylüyoruz. Onun için Kuvay-i Milliye ruhu diyoruz. Bütün milli güçlerin bir araya gelmesi ve tekrar kadim medeniyete dayalı ortak kimliğimizi, kültürümüzü inşa etmesi diyoruz. AK Parti davasının özü ve esası budur. Çözüm sürecine bakışımız da budur. Evrensel ve çağdaş şartlardan herkesin, Türk, Kürt, Zaza, Alevi ayrımı olmadan bütün insan haklarından en geniş anlamda istifade etmesi, eşit vatandaşlık haklarını kullanmaları ortak tarih bilincini korumaları ve ortak gelecek bilinciyle gelecek nesillere sadece ve sadece kardeşlik tohumu ekmeleri için biz bu çabayı sürdürmeye devam edeceğiz. Olumlu yönde gelişmeler var. Hep beraber bunları takip ederek bu süreci, hayırlısıyla bir daha ülkemizin hiçbir köşesinde hiçbir annenin ağlamaması, hiçbir ocağa evlat acısı düşmemesi için kararlılıkla bu yolu sürdüreceğiz." - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement