Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı - Son Dakika
Güncel

Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı programın eylem planına göre, bu yıl başlatılacak "Doğum Hediyesi" uygulamasına ilişkin çalışmalar, 2015 sonuna kadar bitirilecek Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri geliştirilecek "Bireysel Emeklilik Sigortası"na benzer şekilde "Çeyiz Hesabı" programı başlatılarak, ebeveynlerin birikimlerine devlet katkısı sağlanacak Şiddet mağdurlarına yönelik hizmet sunan kuruluşların kapasiteleri ve kuruluşlar arasında işbirliği güçlendirilecek.

08.01.2015 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Doğum Hediyesi" uygulamasına ilişkin çalışmalar, bu yıl sonuna kadar bitirilecek.

Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun basın toplantısıyla açıkladığı "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"na ilişkin eylem planında, uygulamalara ilişkin ayrıntılar yer alıyor.

Plana göre, aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların etkinliği artırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılacak çalışmaların, 2019 yılında uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor. Aile içi şiddetle mücadele için Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Diyanet Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,Türkiye Radyo ve Televizyon Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışılacak.

Şiddet mağdurlarına hizmet sunan kuruluşların kapasiteleri ve kuruluşlar arasında işbirliği güçlendirilecek. Belediyelerdeki "Kadın Danışma Merkezleri"nde görev yapan uzmanlar tarafından kadınlara yönelik farkındalık yaratacak bilgilendirme toplantıları ve etki analizi yapılacak.

Toplum destekli güvenlik hizmetleri kapsamında, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadelede görev yapan güvenlik ve asayiş personeline eğitim verilecek. Belediyeler tarafından açılan "Aile Okulları" yaygınlaştırılacak.

Çocuk Destek Merkezlerinin sayısı artırılacak

Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla, çocuğa yönelik ihmal ve istismarı önleyecek mekanizmaların hayata geçirilmesi için 3 yıllık bir süre planlanıyor.

Çalışmalara göre, okul dışındaki ortamlarda çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması için ailelere ve çocuklara yönelik eğitimler verilecek ve konferanslar düzenlenecek.

Çocuğa Yönelik Şiddet Eylem Planının etkin bir şekilde uygulanması sağlanacak. Çocuk Destek Merkezlerinin sayısı artırılacak.

Olası aile içi ihmal ve istismarın tespit edilmesine yönelik "Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi" tamamlanacak. Çocuğa yönelik ihmal ve istismar konularında rehber öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri verilecek ve rehber öğretmenlerin öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere ulaşması sağlanacak.

-Kreş imkanları yaygınlaştırılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sağlık Bakanlığı ortaklığında, bütün annelere "Doğum Hediyesi" programına ilişkin çalışmalar bu yıl içinde tamamlanacak. 657 Sayılı Kanun kapsamında sadece devlet memurlarına ve babalara verilen doğum yardım ödeneğinin miktarı ve kapsamı genişletilerek bütün annelere "Doğum Hediyesi" olarak verilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sorumluluğunda kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş imkanları yaygınlaştırılacak. Çalışmanın iki yıl içinde sonuçlandırılması öngörülüyor.

Aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi kapsamında, çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarının güçlendirilmesi için çalışmalar yapılacak. Çalışanların evlat edinme süreçlerinde ücretli ve ücretsiz doğum izinlerinden yararlanması, doğum sonrasında annenin vefatı halinde kalan izinlerden babanın faydalanması, prematüre doğumlarda annelik izin haklarının genişletilmesi öngörülüyor. Devlet memurlarının doğum izinlerinde oldukları dönemde kadro ve derece ilerlemesi, Asgari Geçim İndiriminde üçüncü çocuk için yüzde 5 yerine yüzde 10 indirim sağlanması gibi yenilikler için ilgili kurumlar 2016 sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak.

Bu kapsamda, ebeveynlere tanınan yarı zamanlı ücretli çalışma hakkı ve çocukların okul çağına kadar kısmi süreli çalışma hakkının getirilmesi için de iki yıllık bir süre öngörülüyor.

Bireysel Emeklilik Sigortası gibi "Çeyiz Hesabı"

Milli Eğitim Bakanlığı izni ile açılan okul öncesi eğitim kurumlarına tanınan vergi teşviklerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izniyle açılan kreşlerin de faydalanması sağlanacak. Ayrıca, özel sektörün sunacağı kreş hizmetleri de yaygınlaştırılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde bu sene başlatılacak çalışmalar kapsamında, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri geliştirilecek. Gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanan modelle, "Bireysel Emeklilik Sigortası" benzeri bir "Çeyiz Hesabı" programı başlatılarak, devlet tarafından belirlenecek oranda desteklenecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement