AİHM Kararını Dikkate Alan Mahkeme, Ceza Verdiği Sanıkları Beraat Ettirdi - Son Dakika
Güncel

AİHM Kararını Dikkate Alan Mahkeme, Ceza Verdiği Sanıkları Beraat Ettirdi

Şırnak'ın Cizre İlçesi 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, 2005 yılında olaylı bir gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 1,5 yıl hapis cezası verdiği 9 sanığın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı davayı kazanmasından sonra yeniden yargılama talebini kabul etti.

02.03.2015 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Cizre İlçesi 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, 2005 yılında olaylı bir gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 1,5 yıl hapis cezası verdiği 9 sanığın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı davayı kazanmasından sonra yeniden yargılama talebini kabul etti. Mahkeme daha önce 9 ay hapis yatan 9 kişiye bu kez beraat kararı verdi.

Cizre'de, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümü olan 15 Şubat 2005 tarihinde yapılan ve olay çıkan protesto gösterisinde gözaltına alınan Seyfettin Didmen, Behice Tanrıverdi, Özlem Güven, Ali Güven, Abdurezak Tül, Hüseyin Avşar, Bahaettin Yağarcık, Sabri Dal ve Revşan Gün, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet' etmekten yargılandıkları Cizre 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1.5 yıl hapis ve 489 lira adli para cezası ile cezalandırıldı. Dosya Yargıtay'a giderken, Yargıtay'ın kararı onaması ile tutuksuz yargılanan 9 kişi cezaevine konuldu ve 9'ar ay hapis yattı.

AİHM TÜRKİYE'Yİ TAZMİNATA MAHKUM ETTİ

Sanıkların avukatı Tahir Elçi, davayı AİHM'e taşıdı. AİHM 18 Haziran 2013'te verdiği kararda Türkiye'yi mahkum etti. AİHM kararında, toplantı ve gösteri yasasının 11'inci maddesinin demokratik bir toplumda gerekli bir düzenleme olmadığını, söz konusu sanıkların hem soruşturma sürecinde, hem de yargılama sürecinde şiddet eylemlerine katıldığına dair somut bir delilin bulunmadığını, gösteride bir grup şiddete başvururken, şiddete başvurmayan kişilerin haklarının engellenemeyeceği gerekçesiyle Türkiye'ye mahkum etmişti. AİHM, kararında Türkiye'nin her bir sanığa 7 bin euro tazminat ödemesine de hükmetti.

YENİDEN YARGILAYAN MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

AİHM'in bu kararından sonra avukatlar Tahir Elçi ile Neşet Girasun, yeniden yargılama için geçen yılın Ocak ayında Cizre 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, 9 müvekillerinin yeniden yargılanmasını ve haklarında verilen mahkumiyet kararlarının kaldırılmasını talep etti. Yaniden yargılamayı kabul eden mahkeme, kararını bugün açıklayarak 9 sanığın beraatine karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararını henüz açıklamazken, avukatlar Elçi ve Girasun, 9 ay boşuna cezaevinde yatan ve işlerinden olarak mağdur edilen müvekilleri için maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi. Avukat Neşet Girasun, mahkemenin AİHM kararı üzerine yeniden yargılama kararı verip daha önce ceza verdiği sanıkları beraat ettirmesinin, iç güvenlik paketinin tartışıldığı bugünlerde toplanma özgürlü bağlamında çok önemli olduğunu söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AİHM Kararını Dikkate Alan Mahkeme, Ceza Verdiği Sanıkları Beraat Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement