AİHM'de Körfez Savaşı Davası - Son Dakika
Güncel

AİHM'de Körfez Savaşı Davası

AİHM’in temyiz niteliğindeki büyük dairesi, Hollanda’yı mahkum etti Karar, Avrupa ülkelerinin yurt dışındaki askeri operasyonlarda yaptıkları insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için emsal teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.

20.11.2014 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz niteliğindeki büyük dairesi, 2. Körfez Savaşı sırasında Hollanda ordusunun sivil bir Iraklının ölümüne yol açması ile ilgili açılan davada, "insan hakları ihlaline" karar verdi.

Hollanda'nın Irak vatandaşının ölümü ile ilgili "etkili soruşturma yapmadığına" hükmeden AİHM, mahkeme masrafları içinde olmak üzere yaklaşık 1 milyon 400 bin avro ödemesini kararlaştırdı.

AİHM'in kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf Avrupalı ülkelerin yurt dışındaki askeri operasyonlar veya savaşlarda yaptıkları insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için emsal niteliği taşıması bakımından büyük önem taşıyor

AİHM'e 2008 yılında başvuran Sabah Jalaoud isimli Irak vatandaşı, oğlu Azhar'ın, Hollandalı askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, Hollanda yargısına yaptıkları başvurunun etkili bir şekilde incelenmediğini bildirmişti.

Yapılan şikayet başvurusunda, sivil Irak vatandaşını öldüren Hollandalı asker veya askerler hakkında yapılan soruşturmanın Hollanda'da takipsizlik kararı ile sonuçlanması da eleştirilmişti.

AİHM gerekçeli kararında, başvuru ile ilgili olarak etkili soruşturma yapılmadığı için Hollanda'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) 2. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM'in söz konusu başvuruyu inceleyen ilgili dairesi, konunun karışık ve zor olması itibarıyla yargılama yetkisini 9 Temmuz 2013'de büyük daireye devretmişti.  Büyük daire, 19 Şubat 2014'de söz konusu başvuru ile ilgili dava düzenlemişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM'de Körfez Savaşı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement