Aihm, Bulgaristan'ı Mahkum Etti - Son Dakika
Güncel

Aihm, Bulgaristan'ı Mahkum Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), başkent Sofya'da cami önünde cemaate saldıran aşırı sağcı parti ATAKA militanlarına müdahale etmeyen ve gerekli yasal işlemleri yapmayan Bulgaristan'ı mahkum etti.

24.02.2015 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), başkent Sofya'da cami önünde cemaate saldıran aşırı sağcı parti ATAKA militanlarına müdahale etmeyen ve gerekli yasal işlemleri yapmayan Bulgaristan'ı mahkum etti.

Bulgaristan'da yaşanan olayın mağdurlarından 1976 doğumlu Veli Karaahmed'in 2013 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğünün korunmasıyla ilgili 9. maddesini Bulgaristan'ın ihlal ettiğine" hükmetti.

AİHM'in kararı gereği Bulgaristan, Karaahmed'e mahkeme masrafları dahil 7 bin 668 avro maddi tazminat ödeyecek.

Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı ATAKA partisi militanı yaklaşık 150 kişi, 2011 yılı mayıs ayında Sofya'daki Banya Başı (Molla) camisi önünde cuma namazının ardından gösteri yapmıştı. Cami hoparlörlerinden fazla ses çıktığı gerekçesiyle gösteri yapan militanlar ile cuma namazından çıkan cemaat arasında arbede yaşanmış, polis olaylara seyirci kalmıştı. Müslüman düşmanı söylemleriyle dikkati çeken ATAKA yandaşlarının, cuma namazını kılan cemaate saldırmasının ardından çıkan olaylarda 10 kişi yaralanmıştı.

Diğer yandan ülkede, saldırıyla ilgili açılan iki dava takipsizlikle sonuçlanmıştı. Açılan üçüncü davanın hala sürdüğü, 7 kişi hakkında soruşturma açıldığı, ancak Bulgar yargısının bu konuda hala net bir açıklama yapmadığı bildirildi.

Olay, ülkedeki siyasi liderler ve vatandaşlar tarafından "toplumsal huzura karşı provokasyon" olarak şiddetle kınanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aihm, Bulgaristan'ı Mahkum Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi İran-İsrail Gerilimini Görüşecek
    08:57 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi İran-İsrail Gerilimini Görüşecek

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, İran-İsrail gerilimi ve Orta Doğu'daki gelişmeleri ele almak üzere toplanacak. Toplantıda ayrıca Gazze'deki durum, terör operasyonları, ekonomi gündemi ve öğretmen atamaları da görüşülecek.

  • Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi başkan yardımcısı olarak atadı
    08:52 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi başkan yardımcısı olarak atadı

    Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirdi. Cebeci, Ertaş'ın seçim sürecinde yakın çalışma ekibinden olan bir isimdir.

  • Mersin'in Mut ilçesinde İki Kadın Muhtar Adayı Seçimleri Kazandı
    08:49 Mersin'in Mut ilçesinde İki Kadın Muhtar Adayı Seçimleri Kazandı

    Mersin'in Mut ilçesinde gerçekleşen mahalli idareler genel seçimlerinde, Fatma Ayan ve Fatma Dorla isimli iki kadın muhtar adayı seçimleri kazanarak muhtar seçildi. Ayan, Tuğrul Mahallesi'nde 63 oy alarak muhtar seçilirken, Dorla ise Çömelek Mahallesi'nde 125 oy alarak muhtar seçildi. İki kadın muhtar da görevlerine başlamak için mazbatalarını aldı ve mahallelerinde hizmet etmek için çalışacaklarını ifade etti.

  • Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi
    08:41 Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi

    Balıkesir'in Havran ilçesinde Havran Belediyesi tarafından yapılan Millet Bahçesi, bölgede piknikçilerin yeni gözdesi oldu. Kazdağı eteklerinde geniş bir alanda Havran Belediyesi tarafından hayata geçirilen Havran Millet Bahçesi baharın gelişiyle birlikte büyük ilgi görüyor. Sıcak bahar havalarının yaşandığı şu günlerde temiz sıcak havanın keyfini çıkartanlar piknik için bu mekanı tercih ediyorlar. Oyun parkları, piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları ve sosyal alanları ile vatandaşlara hizmet veren Havran Millet Bahçesi peyzaj çalışmaları ile de dikkatleri çekiyor. Millet Bahçesi'nin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy 'Belediyemiz tarafından ilçemize kazandırılan, Havran Millet bahçesinde, piknik yapan binlerce vatandaşlarımızla birlikte olduk. Samimiyetlerinden ve misafirperverliklerinden dolayı sonsuz teşekkür ederiz. Tüm körfez halkını bu güzel Havran Millet Bahçesinde zaman geçirmeye davet ediyoruz' dedi.


Advertisement