Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatı 100 Milyon Doları Aştı - Son Dakika
Ekonomi

Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatı 100 Milyon Doları Aştı

Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatı 100 Milyon Doları Aştı

Batı Akdeniz bölgesinin ihracatta 100 milyon dolar sınırını aşan dördüncü sektörü ağaç ve orman ürünleri oldu.

21.11.2014 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Akdeniz bölgesinin ihracatta 100 milyon dolar sınırını aşan dördüncü sektörü ağaç ve orman ürünleri oldu. Son yıllarda önemli bir aşama kaydeden sektör ihracatını her yıl önemli ölçüde artırdığını bildiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez, Ekim ayı sonu itibariyle 100 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan sektörün ihracatını yıl sonuna kadar istikrarlı bir şekilde sürdürmesi beklendiğini bildirdi. Söylemez, sektörün 20 Kasım 2014 tarihi itibariyle ihracat rakamının bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 32.4 artışla 108 milyon 558 bin 390 dolara yükselttiğini kaydetti.

YILDIZI PARLAYAN SEKTÖR

Söylemez, Antalya İhracatçı Birliklerinin bünyesine Burdur ve Isparta illerini de alarak Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olduğu 2011 yılında Ağaç ve Orman Ürünleri sektörü 22 milyon 53 bin 540 dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Sektörün 2012 yılında ihracatını yüzde 110.8 artırdığını ve ihracat rakamlarını 46 milyon 478 bin 715 dolara yükselttiğini anlatan Söylemez, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

"Ağaç ve orman ürünleri sektörünün ihracatında yaşanan artış 2013 yılında da devam etti. 2013 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 109,2 artan ağaç ve orman ürünleri ihracatı 97 milyon 247 bin 885 dolara ulaştı."

RAKAMLAR YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Ekim ayı sonu itibariyle 100 milyon dolar ihracat rakamını geride bırakan sektörün 20 Kasım 2014 itibariyle de 108 milyon 558 bin 390 dolar ihracata ulaştığını ifade eden Söylemez açıklamasında şunları kaydetti:

"Geçen yılın aynı dönemine bakıldığında 20 Kasım 2013 tarihi itibariyle bölgenin ağaç ve orman ürünleri ihracatı 81 milyon 993 bin 314 dolar idi. 20 Kasım 2013 tarihinden 20 Kasım 2014 tarihine kadar sektörün ihracatı yüzde 32.4 arttı."

AĞAÇ MAMULLERİ İLK SIRADA

Batı Akdeniz'de ağaç ve orman ürünleri ihracatının ürünsel bazda dağılımına bakıldığında en fazla ihracatın ağaç ve ağaç mamullerinde gerçekleştiğini bildiren Söylemez, şu ifadelere yer verdi:

"Ağaç ve ağaç mamulleri ihracatı 20 Kasım tarihi itibariyle yüzde 65.3 oranında artarak, 76 milyon 325 bin 143 dolara ulaştı. Ağaç ve ağaç mamullerini mobilyalar takip etti. Yılın ilk gününden 20 Kasım tarihine kadar Batı Akdeniz'den 23 milyon 688 bin 538 dolar tutarında mobilya ihraç edildi. Bu ürün grubunda ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 14 azaldı. Sektörün en fazla ihracat yapan üçüncü sıradaki ürünü ise kekik ve defne yaprakları oldu. Aynı tarihler içerisinde bölgeden 1 milyon 207 bin 114 dolarlık kekik ve defne yaprağı ihraç edildi."

RUSYA EN BÜYÜK ALICI

Antalya, Burdur ve Isparta'dan ihraç edilen ağaç ve orman ürünlerinin ülkelere göre dağılımına bakıldığında en büyük alıcının Rusya Federasyonu olduğunu vurgulayan Söylemez, Rusya Federasyonu'na ihraç edilen ağaç ve orman ürünleri miktarının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 60.65 artışla 26 milyon 822 bin 954 dolar olduğunu açıkladı. Söylemez, Rusya Federasyonu'nu İran'ın takip ettiğini, İran'a bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 148,70 artışla 21 milyon 370 bin 326 dolar ağaç orman ürünü ihraç edildiğini, listenin üçüncü sırasında yüzde 13.58 oranında artış ve 10 milyon 339 bin 977 dolar ihracatla Kazakistan'ın yer aldığını bildirdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatı 100 Milyon Doları Aştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement