Afyonkarahisar'da İshal Vakalarında Artış - Son Dakika
Yerel

Afyonkarahisar'da İshal Vakalarında Artış

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, birkaç gün içinde bazı belde, kasaba ve köylerde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal vakalarının arttığını bildirdi.

19.07.2014 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, birkaç gün içinde bazı belde, kasaba ve köylerde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal vakalarının arttığını bildirdi.

Akgün, yaptığı açıklamada, artan vakalara ilişkin inceleme ve araştırmalarda Haydarlı beldesi, Yıprak, Doğanlı, Tatarlı, Çiçektepe, Kızıklar, Göçerli, Okçular, Karataş, Ergenli köylerinde son 3 günde 58 vakanın tespit edildiğini ve hepsinin hastanelerdeki tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

Haydarlı İlçe Entegre Hastanesi dışında başvuru olmamasının ishal vakalarının bu bölgede sınırlı kaldığını gösterdiğine dikkati çeken Akgün, şunları kaydetti:

"Nedenine yönelik inceleme ve araştırmalarımızda tüm bölgelerden alınan su numunelerinin mikrobiyolojik analizleri ve ekimleri yapılmış, su depolarındaki içme sularının klor bakiyelerine bakılmış, klorlama cihazlarının çalışıp çalışmadığı teker teker kontrol edilmiştir. Mevcut olan vakaların su kaynaklı olmadığı düşünülmekle beraber ekim sonuçları çıktığında netlik kazanacaktır."

Yaz dönemi, hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle özellikle bakteriyel enfeksiyon ajanlarının besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürediğine işaret eden Akgün, besinler aracılığıyla insan vücuduna geçen bu organizmaların ishal ve kusma şikayetlerine yol açacağını aktardı.

Yaz aylarında, diğer mevsimlere oranla ishal şikayetlerinin daha sık görüldüğünü vurgulayan Akgün, şu ifadelere yer verdi:

"Uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra, kaynağı belli olmayan içme suları da mikropları barındırarak ishale neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ishallere yol açmaktadır. İshal vakalarında bol su ve ayran, meyve suyu gibi içecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınmasının sağlanması ve sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal vakası olursa anne sütü kesilmemeli, bebek emzirilmeye devam edilmelidir. Açıkta gıda bırakılmaması, temiz gıda ve su tüketimi, el yıkama kişisel alınacak en basit tedbirlerdir." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Afyonkarahisar'da İshal Vakalarında Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement