Afganistan'da Uyuşturucu ile Mücadele - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Uyuşturucu ile Mücadele

Afganistan\'da Uyuşturucu ile Mücadele

Afganistan’ın İmarı için ABD’nin Özel Müfettişi: “ABD, uyuşturucu ile mücadele için 7,6 milyar dolar harcadı ancak uyuşturucu üretimi arttı” Afgan yetkililer, “ABD sadece 150 milyon dolar harcadı" Uzmanlar, Taliban’ın kendi döneminde uyuşturucu ekimi ve üretimine izin vermediğini, şimdi ise çiftçilere zorla uyuşturucu ektirdiğini bildiriyor.

22.10.2014 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın İmarı için ABD'nin Özel Müfettişi (SIGAR), ABD'nin Afganistan'da uyuşturucu üretimi ile mücadele için 7,6 milyar dolar harcadığı halde uyuşturucu üretiminin geçmişe göre artığını bildirdi.

SIGAR'ın, ABD'nin Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarına gönderdiği mektupta, "Afganistan'da uyuşturucu üretimi, devlet kurumlarında yolsuzluğa yol açarak terör şebekelerinin güçlenmesine ve Taliban gibi hükümet karşıtı gruplara mali kaynakların sağlanmasına sebep oluyor" ifadeleri yer aldı.

SİGAR'a göre, Afganistan'da ABD geçen yıllarda uyuşturucu ile mücadele için 7,6 milyar dolar harcadı ancak Afganistan, hala dünyanın en fazla uyuşturucu üreten ülkesi.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2013 yılında ekim için 209 bin hektar arazi kullanılması, Afganistan'daki uyuşturucu üretiminin yeni bir rekora ulaştığını gösteriyor. 2007 yıllında 193 bin hektar arazide uyuşturucu ekilmişti. BM, 2013 yılında Afganistan'da üretilen uyuşturucunun değerinin 3 milyar dolar olduğunu, 2012 yılında ise bu rakamın iki milyar dolar olduğunu bildirmişti.

Uyuşturucu üretiminin artmasının, bu konuda yapılan mücadelenin yetersiz olduğunu gösterdiğini aktaran SIGAR, yıllardan beri Afganistan'da ABD tarafından yapılan yardımların doğru şekilde harcanamadığı ile ilgili raporlar yayımlıyor.

SIGAR, ABD'nin, 7,6 milyar doları, Afgan devlet kurumlarının geliştirilmesi, uyuşturucu ile mücadele güçlerinin operasyonları, Afgan çiftçiler için alternatif geçim kaynakları ve uyuşturucu ile mücadele kanununun tatbiki için harcadığını bildirdi.

Afganistan'da uyuşturucu fiyatının artmasını, iş gücü ve güneydeki verimli topraklar ile üretimin artmasına bağlayan SIGAR, "Daha önce uyuşturucu üretimine son veren kentlerde de fiyatların artmasının ardından uyuşturucu üretimi yeniden başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'ın Uyuşturucu ile Mücadele Bakan Yardımcısı Harun Raşit ise AA'ya yaptığı açıklamada, ABD'nin uyuşturucu ile mücadelede sadece 150 milyon dolar harcadığını belirterek, "ABD, iddia ettiği 7,6 milyar doların hangi alanlarda kullandığı ile ilgili bilgi vermeli" dedi.

BM'nin verdiği rakamlara göre, Taliban döneminde Afganistan genelinde yaklaşık 50 bin hektar arazide uyuşturucu ekiliyordu. 2013 yılında ise bu rakam 4 kat artış gösterdi.

Uzmanlar, Taliban'ın, kendi döneminde uyuşturucu ekimi ve üretimine izin vermediğini, şimdi ise çiftçilere zorla uyuşturucu ektirdiğini bildiriyor.

Uyuşturucu konusunda araştırmacı gazeteci Samiullah Musazay, AA'ya yaptığı açıklamada, Taliban döneminde uyuşturucu ekimi ve üretiminin yasaklandığını söyledi. Musazay, "Şimdi ise Taliban çiftçileri uyuşturucunun ekimi ve üretimi için teşvik ediyor, bazı bölgelerde onlara zorla uyuşturucu üretiyor, uyuşturucudan kendileri pay alıyor. Taliban'ın gelir kaynaklarının en önemlisi uyuşturucu" dedi.

Uyuşturucu ve terörün iç içe olduğunu vurgulayan Musazay, Afganistan'da uyuşturucu ekimi ve üretiminin olmaması durumunda, Taliban'ın yürüttüğü savaşın daha fazla devam edemeyeceğinin altını çizdi. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Uyuşturucu ile Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement