Afganistan'da Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı

Eski Dışişleri Bakanı ve bir dönem NATO'nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini yürüten Hikmet Çetin, Kabil'de Türk askerlerinin bulunduğu araca yapılan bombalı saldırıya ilişkin, Türk askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olmayacağı düşüncesini taşıdığını söyledi.

26.02.2015 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Dışişleri Bakanı ve bir dönem NATO'nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini yürüten Hikmet Çetin, Kabil'de Türk askerlerinin bulunduğu araca yapılan bombalı saldırıya ilişkin, Türk askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olmayacağı düşüncesini taşıdığını söyledi.

Çetin, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, saldırının doğrudan Türk askerlerini hedef aldığını düşünmediğini söyledi. Olayın oldukça üzücü olduğunu dile getiren Çetin, şehit olan Adem Şengül'e Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, arkadaşlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi.

Çetin, Türkiye'nin 2001'den beri Afganistan'da ekonomik ve askeri anlamda varlığının bulunduğunu hatırlatarak, şimdiye kadar Türkiye'ye veya Türk askerlerine yönelik bir saldırının yaşanmadığına dikkat çekti.

-"Araçlarda herhangi bir işaret bulunmuyordu"

"Bu olay olduğunda da temaslar yapmaya, tahminler yürütmeye çalıştım. Bilerek veya isteyerek Türk araçlarına, Türk askerlerine yönelik bir saldırı olmayacağı düşüncesindeyim" diyen Çetin, araçların "corps diplomatique" plaka taşıdığını ve üzerinde Türk bayrağı ya da arma gibi herhangi bir işaret bulunmadığını ifade etti.

Çetin, "Çok üzücü bir olay ama Türkiye'ye, Türk askerine, Türk aracına yönelik bir saldırı olduğunu tahmin etmiyorum" ifadesini kullanarak şunları söyledi:

"NATO karargahından çıkıp orada görevli büyükelçimizi, İsmail Aramaz'ı almaya geliyorlar. Alıp karargaha götürecekler. Eğer Sayın Aramaz hedef olmuş olsaydı, izlemiş veya takip etmiş olsalardı o zaman beklerlerdi, gelip Aramaz'ı alsınlar. Karargaha giderken yolda yaparlardı."

Taliban'ın "Araçların ABD'ye ait olduğu" yönündeki açıklamasına işaret eden Çetin, NATO karargahıyla ABD elçiliğinin aynı yolu kullandığını söyledi.

Çetin, Büyükelçi İsmail Aramaz'ın NATO'nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini yürüttüğünü, dolayısıyla NATO'yu temsil ettiğini, bu nedenle araçların Türk bayrağı gibi işaretler taşımadığını dile getirdi.

-"Afganistan'da her Türk'ün çok iyi bir imajı var"-

"Afganistan'da sadece Türk askerinin değil her Türkün, her vatandaşın çok iyi bir imajı var" diyen Çetin, Türkiye'nin Cumhuriyet Dönemi'nde başlayarak Afganistan'a önemli katkılarda bulunduğunu ve bunun Afgan halkınca unutulmadığını belirtti.

Çetin şunları söyledi:

"Harp okullarını, onların deyimiyle Milli Savunma Bakanlığı'nı Türkiye kurmuş. İlk müsteşarı bir Türk subay. Mülkiye ve hukuk fakültesi açılmış. Açanlar Türkler. Afgan öğrencileri yıllarca Türkiye'de askeri ve sivil, eğitim görmüşler. Böylesine bir yakınlık var. Bunlara ek olarak Türk soylu Özbekler, Türkmenler var. Bunlara baktığınız zaman ilişkiler çok yakın. O nedenle ben orada görevdeyken rahat ettim. Çok yakın ilişkiler kurduk."

NATO'nun Afganistan'da görevli ISAF misyonunun 2014 yılı sonunda görevini tamamladığını hatırlatan Çetin, Türkiye'nin de parçası olduğu geride kalan NATO unsurlarının ise muharip görevlerinin olmadığını sözlerine ekledi.

Kabil'de sabah saatlerinde NATO'nun Afganistan'daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz'ı almak üzere Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığından Türk Büyükelçiliği'ne gelen iki zırhlı araca, yol kenarında duran bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmişti. Araçlardan birindeki uzman çavuşlardan Adem Şengül şehit olmuş, bir uzman çavuş yaralanmıştı. Yaralı uzman çavuşun sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştı. Saldırıyı üstlenen Taliban örgütü, Türklerin değil Amerikalıların hedef alındığını iddia etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı
    17:49 AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı

    AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin'in Ardanuç ilçesinde düzenlenen mitingde Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı. Bir yurttaşın hatırlatması üzerine Çelik, yolun sağlıklı bir şekilde bağlanacağını söyledi.

  • ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı
    17:49 ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, eğitim, sertifika programları, öğretim, akademik ve kültürel iş birliği usul ve esaslarını kapsamaktadır. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TÜZDEV Genel Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden ile birlikte protokolü imzaladı. Altun, üstün zekalı ve dahi çocukların eğitimine dikkat çekerek, bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirtti.

  • Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti
    17:49 Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti

    Muş Valisi Avni Çakır, Üçevler grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret etti. Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu bölgede, İl Özel İdaresi ekipleri yolun açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Vali Çakır, ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı ve iş makinesi operatörlerine kolaylıklar diledi. Çakır, Muş'ta 368 köy ve 217 mezra bulunduğunu belirterek, kar yağışının azalmasına rağmen ekiplerin üstün çalışmasıyla vatandaşlara mağduriyet yaşatılmadığını ifade etti.

  • Yeniden Refah Partisi 1 Milyon Üyeye Doğru İlerliyor
    17:48 Yeniden Refah Partisi 1 Milyon Üyeye Doğru İlerliyor

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Konya'da düzenlediği mitingde, Konya'da üye sayısının 32 bine ulaştığını ve Türkiye genelinde ise adım adım 1 milyon üyeye doğru yürüdüklerini açıkladı.


Advertisement