Adsız Narkotikler Diyarbakır'da - Son Dakika
Güncel

Adsız Narkotikler Diyarbakır'da

Adsız Narkotikler Diyarbakır\'da

Dünyada uyuşturucuya karşı mücadelesiyle ve 142 ülkede örgütlü olan Adsız Narkotikler Diyarbakır'da etkin bir çalışma başlatmak üzere madde bağımlılarıyla bir araya geldi

16.12.2014 20:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Amed Madde Bağımlıları ile Mücadele Platformu'nun davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Türkiye temsilcisinin içerisinde olduğu üç Adsız Narkotikler üyesi uyuşturucuya karşı mücadelele yöntemlerini anlattı. Adsız Narkotikler daha sonra toplantılarını sadece bağımlı kişiler ile gerçekleştirerek Diyarbakır'da Adsız Narkotikler grubu oluşturmanın ilk adımını attı.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris Resepsiyon salonunda düzenlenen toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Amed Madde Bağımlılığı ile Mücadele Platform bileşenleri ve bir grup üniversite öğrencisi genç katıldı.

Konukları ve katılımcıları Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, yönetim olarak madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele içerisinde olacaklarını söyledi. Konuşmasında, Diyarbakır'da kapsamlı bir alan araştırması için hazırlık çalışmalarının sonuna gelindiğini ifade eden Anlı, 10 bin 357 kişi ile yapılacak anketin sonunda hem merkez hem ilçelere dönük bilimsel sonuçlar elde edileceğini belirtti. Maddeye karşı mücadele kapsamında Adsız Narkotikler'in Diyarbakır'da başarılı olacaklarına inandıklarını belirten Anlı, Büyükşehir Belediyesi olarak kapılarının her türlü desteğe açık olduğunu söyledi.

Aktarımlarını sunumlar şeklinde yapan Adsız Narkotikler, 11. maddeleri gereği basın, radyo ve gazete gibi söyleşilerde adsızlıklarını korumak üzere görüntülerinin mozaiklenerek yayınlanmasına izin verdiklerini söyleyerek konuşmasına başladı.

Adsız Narkotikleri kar amacı gütmeyen uluslararası toplum tabanlı bir organizasyon olarak tanımlayan üyeler, 1953 yılından beri faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi. Türkiye dahil 142 ülkede gruplarının olduğunu ve "On iki Basamak" adlı program rehberliğinde düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden NA üyesi, programı iyileşmek isteyen uyuşturucu bağımlılarının birbirleri ile yardımlaşarak maddeden uzaklaşmayı sağlaması olarak değerlendirdi.

'Madde Bağımlılığı Sadece Bir Hastalıktır'

Adsız Narkotiklerin tamamının geçmişte uyuşturucu madde kullananlardan oluştuğunun dikkat çekildiği aktarımda, bağımlılığı salt bir hastalık olarak gördüklerini ve bunun için de birbirlerini destekleyerek maddeden uzak kalmayı başardıkları belirtildi.

Düzenli olarak belirlenen gün ve saatlerde yapılan toplantılarda üyelerin bir araya geldiğini ve oluşturulan samimi ortamlarda uyuşturucu olmadan yaşamayı ve iyileşmeyi birbirlerine öğrettiğini ifade edildi. Sadece uyuşturucuyu bırakmak isteyen kişilerin katıldığı bu toplantılarda iyileşme sürecinde bağımlılık sorununa odaklanıldığının belirtildiği aktarımda, "Adsızlık, toplantılarda eşitlik ortamın oluşmasını destekler. İyileşme mesajının daha önemli sayılması ve güvence altına alınmasını sağlar" denildi.

Tamamen bağımlı üyeler tarafından bağışlanan yardımlarla finans ihtiyaçlarının karşılandığı, üye olmayanların katkılarını etik olarak kabul etmediklerine dikkat çekilen aktarımda, kişisel bir iyileşme için güvenilir bir çevreyi böylece oluşturabildikleri vurgulandı. Türkiye'de şu anda 7 gruba sahip olduklarını ve İstanbul, Ankara, Muğla ve Antep illerinde toplantılar gerçekleştirdiklerini, diğer illerden kişilerinde skypee üzerinden kendilerine ulaştıklarını belirtti.

Adsız Narkotikler Nasıl Çalışır?

Adsız Narkotikler'in asla bir dini organizasyon olmadığını, hiçbir inanç sisteminin dayatmadıklarını, günlük yaşama uygulanabilecek ruhsal ilkeleri öğrettiklerinin belirtildiği aktarımda, "Bağımlılar birbirlerinin iyileşmesine yardım ederler. Daha deneyimli üyeler (rehberler) yeni katılan üyelerle bireysel olarak çalışırlar" şeklinde belirtildi.

"On iki Basamak" programını Adsız Narkotikler'in özü olarak değerlendirildiği aktarımda, "Bağımlılar bu talimatları izleyerek ve diğer üyelerle yakın bir çalışma yürüterek uyuşturucuyu bırakmayı ve günlük yaşamın zorluklarıyla baş etmeyi öğrenirler" denildi. Merkez'den hazırlanan materyalleri faaliyet yapılan ülkelerin dillerine çevrildiğini ve materyallerinin 65 dilde hazırlandığına dikkat çekilen aktarımda, ayrıca madde bağımlılığına ilişkin dünyadaki bazı istatistiklere yer verildi. Adsız Narkotikler olarak hazırladıkları sunumlarla konferanslar, toplumu bilinçlendirme toplantıları, telefon hizmetleri, hastane ve kurumlara dönük çalışmaların yanı sıra konu ile alakalı Devlet Kurumları, Yerel Yönetimler, Eğitim Kurumları, Sağlık Kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile temas kurmaya önem verdikleri belirtildi.

Bağımlılar İle İlk Toplantı

Diyarbakır'da olmaktan büyük bir heyecan duyduklarını ve çalışmalarının Diyarbakır'da kendileri açısından da büyük bir deneyim olacağını söyleyerek konuşmalarını tamamlayan üyeler, soru ve cevap bölümü ile toplantılarını tamamladı. Öğleden sonra sadece bağımlı olan kişiler ile bir araya gelen üyeler, toplantı sonrasında artık Diyarbakır'da mevcut grup ile çalışmalarını büyüterek sürdüreceklerini aktardı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Adsız Narkotikler Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de Gümrük Kaçağı Elektronik Eşyalar Ele Geçirildi
    12:01 Edirne'de Gümrük Kaçağı Elektronik Eşyalar Ele Geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, Kocasinan Mahallesi'nde durdurulan bir araçta gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement