Adramytteion'da 4. Sezon Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Güncel

Adramytteion'da 4. Sezon Kazı Çalışmaları Başladı

Adramytteion\'da 4. Sezon Kazı Çalışmaları Başladı

Burhaniye'de Edremit körfezine adını veren Adramytteion kentinin ortaya çıkartılması için yürütülen kazı ve onarım çalışmaları dördüncü sezonunda tekrar başladı.

13.08.2015 11:36  Güncelleme: 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde Edremit körfezine adını veren Adramytteion Kenti'nin ortaya çıkartılması için yürütülen kazı ve onarım çalışmaları dördüncü sezonunda tekrar başladı.

Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Murat Özgen başkanlığında; 2012 yılından bu yana sürdürülen Adramytteion Kenti kazı ve onarım çalışmaları start aldı. Çalışmaların verimli geçtiğini kaydeden Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Murat Özgen, şöyle dedi:

"Bu yıl dördüncü dönem kazılarının öncesinde Burhaniye ve Körfez çevresindeki kültürel değerler üzerine yeni bir projeyi de başlattık. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle başlattığımız projede, bölgedeki arkeolojik ve epigrafik potansiyeli değerlendireceğimiz yeni bir yüzey araştırması yaptık. Üç hafta boyunca Burhaniye çevresinde birçok önemli tespit ve belgelemeler gerçekleştirdik. Tunç çağından günümüze uzanan bir zamansal çerçevede höyükler, Adramytteion'la ilişkili kaleler sistemi, suyolları, antik taş ocakları bu önemli tespitler arasında. Önümüzdeki yıllarda da her yıl kazı kampanyasının öncesinde ayrı bir çalışma olarak devam edeceğimiz bu yüzey araştırmaları ile bilimsel hedeflerimizin yanı sıra Havran'dan Ayvalık'a kadar tüm körfez bölgesindeki kültür değerlerin birçok farklı alan uzmanlarının katılımda güncel bir envanterini çıkarılması hedefleniyor. Bu durum, Ören'de olması gerektiği gibi, yereldeki turizm beklentisinin ancak kültür odaklı bir anlayışta gerçekleştirilebilir olduğu bilincinin yerleşmesine de fayda sağlayacaktır. Bugünlerde, yüzey araştırmasının bu ilk kampanyasının ardından Ören'deki bu sene planlanan kazı çalışmaları ve projelerimize başladık. Kazı çalışmalarının yanı sıra, kazısı biten alanların koruma ve çevre projelerini tamamlayıp onay için ilgili koruma kuruluna ilettik. Ardından, Ören'de kültürel çehre anlamındaki farkındalık için büyük önem taşıyan bu ilk projelerin fiziki uygulamalarının gerçekleştirilmeye başlandığını görmek için sabırsızlanıyoruz."

ÖĞRENCİLER MUTLU

Çalışmalara katılan öğrencilerden Mustafa Akçaöz, "Benim buradaki dördüncü senem. Burada geçirdiğimiz süre zarfında oldukça verimli ve bilgi sahibi olabileceğimiz dönemler geçirdik. Ören'de çalışmaktan oldukça mutluyuz. Umarım bundan sonra da bilimsel çalışmalarımıza devam ederiz" dedi. Bir diğer öğrenci Zuhal Eylül İçli, "Benim Ören'de ikinci yılım. Ekip çalışmamız var. Oldukça güzel geçiyor vaktimiz. Ören'i de çok seviyoruz. Herkes bize yardımcı oluyor" dedi. - Burhaniyebalıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adramytteion'da 4. Sezon Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement