Adli Yıl Sorunlarla Açıldı - Son Dakika
Güncel

Adli Yıl Sorunlarla Açıldı

İzmir'de 2014-2015 Adli Yıl açılışı Bayraklı Adliye Sarayındaki törende Başsavcı Mustafa Doğru, adliyedeki iş yükünün fazlalığından ve odaların yetersizliğinden yakındı.

01.09.2014 15:56  Güncelleme: 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Daha önce İzmir Barosu Başkanlığı tarafından yeşil renkte olduğu için eleştirilen Atatürk heykeli'nin sarı renke boyanması dikkat çekti. İzmir'de yeni Adli Yıl açılışına Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Korkmaz, Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Koçabaş, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, İzmir Büşyükşehir Belediye Başkan vekili Sırrı Aydoğan, hakim, savcı, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından, Atatürk anıtına çelenkler kondu.

ADLİYEYEDE İŞ YÜKÜ ARTTI

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, ülkemiz genelinde adliyelerin yoğun bir iş yükü altında çalştığını her geçen gün dosya sayısının arttığını söyledi. Doğru, 'İzmir adliyesi 2004 yılında hizmete açılmış olmasına rağmen kısa zamanda fiziki yetersizlikle karşı karşıya kalmıştır. Artan hakim, mahkeme, personl sayısı binayı yetersiz hale getirmiştir. Son atama kararnamesiyle 52 mevcuta ilave olarak 52 hakim savcı ataması yapılmış 13 mahkeme kurulmuş, yeni duruşma salonu ihtiyacı doğmuştur. Yaz aylarında bu ihtiyacı gidermeye çalıştık. Mevcuda tadilatlar yaparak ilaveler yaparak yerleştirmemiz mümkün olmuş ise de istediğimiz gibi olmadı. Kısa vadede bu sorunun çözümünde adliyemiz yanında kiralık bina temini için çalışmaya başladık. Uzun vadede yeni bir ek bina güney adliyesi batı adliyesi gibi merkez adliyenin iş yükünü alacak ilave adliyelerin yapımı cihetine gidilmesinin uygun olacağı değerlendilimiştir. Yoğun bir yılı geride bıraktık. Önümüzde yoğun bir yıl daha var. Hep birlikte fedakarca çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

HAK ARAMADA YASAL OLMAYAN YOLLARA BAŞVURULUYOR

İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Korkmaz ise hak arama yasal olmayan yollara başvurmak şiddet ya da başka şeylerde hareket etmenin günümüzde hızla yayıldığına dikkat çekti. Korkmaz, "Bu nedenle hukukun kadim gücünü daha etkin kılmak, hoşgörüsüyle gerçeğe hizmet etmek bütün meslektaşlarımızın gayesi olmalıdır. Adalet herkese kendi hakkını verme konusnuda kesin ve sürekli büyük bir kuvettir. Bu büyük kuvetin unsurları olan bizler yaptığımız hizmetin büyüklüğünü ve önemini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadan çalışmalıyız" dedi

İDARİ YARGI ETKİNLEŞTİRİLMELİDİR

Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, 'Yargı her devletin ülkenin yargı teşkilatı vardır. Ancak idari yargı sadece demokratik ülkelerde olan yargı türüdür. Etkin idari yargı devleti güçlü kılar. İdari yargının etkinliğini azaltacak çalışmaların mümkün olduğunda yapılmamasını temenni ediyoruz. İdari istinaf çalışmalarıyla birlikte etkin bir idari yargının 2015 yılı ierisinde gerçekleşmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

SEÇİMDE BİRBİRİMİZİ KIRMAYALIM

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, 'Önümüzde bir seçim dönemi var. HSYK seçimi adil ve dürüst geçmesini diliyorum. Asıl olan adaletin bekası, asıl olan bizim bu devlete sahip çıkmamız . Birbirimizi kırmayalım, sırtımızı dönmeleyim. Birbirimizin yüzüne bakalım" dedi.

MEVZUAT YAMALI BİR BOÇA HALİNİ ALMIŞ

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, 'Adli yıl açılış törenlerinde savunmanın temsilcisi Türkiye Barolar Birliği Başkanının konuşma yapıp yapmamasının siyasi iktidarın müdahalesi ile tartışılması dahi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramları bakımından anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir. Biliyoruz ki teorik olarak yargı, Başbakan'a ya da Cumhurbaşkanı'na bağlı değildir. Ancak yine bilinmelidir ki, bağımsız savunma hiçbir güce hiçbir zaman bağlı olmamıştır ve olmayacaktır. Ümit ediyor ve inanıyoruz ki; önümüzdeki yargı yılı, siyasal iktidarın, onlarca yıllık yargısal birikimimize ve bir bütün olarak yargıya müdahalesinin, birlikte karşı duruş ile geriletileceği bir dönemin sembolü olacaktır. Hepimizin şahit olduğu üzere, yaklaşık son on yıllık süreçte, ülkemizdeki temel kanunların hemen hepsi tamamen değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra, 'torba yasa' adı altında yeni bir yasal düzenleme usulü sistemleştirilerek, birbirleri ile ilgisiz olan konular aynı Kanun içerisine toplanıp, tek seferde birçok Kanunda esaslı değişiklikler yapılmaktadır. Son dönemlerde yasal düzenlemelerin genellikle 'torba yasa' şeklinde yapılması sonucunda, mevzuat yamalı bir bohça halini almış, değil vatandaş tarafından biz hukukçular tarafından dahi takip edilmesi güç bir hale getirilmiştir. Bu süreç, yargıya ve adalete olan güveni yerle bir etmiştir. Bilime ve halkımıza olan inancımızla belirtmek isteriz ki, özgürlüğün ülkemiz topraklarında da kalıcı olarak yeşereceği günler mutlaka gelecektir" dedi. Konuşmaların ardından, İzmir Barosunun resim sergisi açıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adli Yıl Sorunlarla Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement