Adana AİHM'de 9 Davası Olan Eğitimciye Destek Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Adana AİHM'de 9 Davası Olan Eğitimciye Destek Kampanyası

Adana AİHM\'de 9 Davası Olan Eğitimciye Destek Kampanyası

Adana'da 17- 25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yapılan yürüyüşte polis müdahalesiyle yaralanan eski öğretmen Güven Boğa hakkında, 'polise direndiği ve yasayı ihlal ettiği' iddiasıyla dava açılınca, ailesi ve yakınları sosyal medyada destek kampanyası başlattı.

22.04.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da 17- 25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yapılan yürüyüşte polis müdahalesiyle yaralanan eski öğretmen Güven Boğa hakkında, 'polise direndiği ve yasayı ihlal ettiği' iddiasıyla dava açılınca, ailesi ve yakınları sosyal medyada destek kampanyası başlattı. Eğitim-Sen üye ve şube başkanı olduğu yıllarda hakkında açılan davalarda aldığı cezaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyan ve bu mahkemede 9 dosyası bulunan Boğa, son olarak şikayet ettiği polisler hakkında verilen takipsizlik kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıması nedeniyle hakkında dava açıldığını söyledi.

İnönü Parkı'nda 26 Aralık 2013'te toplanan KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB üyesi yaklaşık bin kişi, hükümeti protesto etmek için Atatürk Parkı'na yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, eylemcilere biber gazı ve su sıkarak müdahale etti. Çıkan olaylarda o dönem Eğitim- Sen üyesi olan Güven Boğa yaralandığını belirterek Cumhuriyet Savcılığı'na başvurup polisler hakkında şikayetçi oldu. Vücudunda morluklar oluşan Boğa, polisler hakkında yaptığı şikayete takipsizlik verilmesi üzerine bireysel olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Bu tarihten sonra Boğa hakkında, 'Görevi yaptırmamak için direnme' ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme' suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI

30 Nisan'da Adana 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak olan, öğretmenlikten ayrılıp şimdi Seyhan Belediyesi'nde Kültür Müdürü olarak görev yapan Güven Boğa'ya destek vermek için ailesi ve yakınları, sosyal paylaşım sitesi ve bazı internet siteleri üzerinden, 'Hırsızlara karşı çık, Güven'ini kaybetme' başlıklı destek kampanyası başlattı. Güven Boğa'nın annesi, kız kardeşi ve avukatı ile röportaj yapan arkadaşları, bu görüntüleri Youtube'de yayınlamaya başladı. Daha önce hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet suçlaması nedeniyle açılan davalardan 10'unu AİHM'e taşıyan, birini de kazanan Güven Boğa, gerekirse bu davayı da AİHM'e götüreceğini söyledi.

'KEYFİ OLARAK 1 YIL SONRA DAVA AÇTILAR'

Kendisinin tüm eylemi tertiplemekten yargılanacağını belirten Boğa şöyle konuştu:

"Biz yürümek ve basın açıklaması yapmak istedik ama emniyet çok sert bir müdahalede bulundu. Gaz bombaları ve tazyikli suyla. Burada yaralanmam ve polisin sert müdahalesiyle ilgili yaptığım hukuksal girişimlere, yerel mahkemeler takipsizlik kararı verdi. Bu dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdım. İlginçtir, ben bu davayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdükten sonra 29 Ocak 2015'te bu eylemi organize etmekten hakkımda dava açıldı. Bu dava tek başıma benim davam değil. Adana'daki meslek örgütlerinin yaptığı bir çağrıydı. Ben de bu çağrının içinde yer aldım. En doğal şekilde örgütlenme, düşünce hakkımızla ilgili devletin bu keyfi davranışını kınıyorum. Bu dava keyfi olarak açılmış bir davadır. Bu davayı AİHM'e kadar götüreceğim. Türkiye bu konudaki ayıbından biran önce arınmak zorundadır."

DAHA ÖNCE 17 DAVA AÇILDI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana Şubesi'nde 6 yılı başkan olmak üzere toplam 11 yıl yöneticilik yapan Güven Boğa'ya katıldığı eylemler nedeniyle hakkında afiş asma, emre karşı davranış ve benzeri suçlardan toplamda bin 577 lira idari para cezası kesildi. Boğa, yasa gereği Kabahatler Kanunu ile ilgili tek yetkili mahkeme olan Sulh Ceza Mahkemeleri'ne başvurarak itirazda bulundu. İtirazlar reddedilince Boğa, toplam bin 577 liralık cezayı ödedi. Sulh Ceza Mahkemeleri'nde Kabahatler Kanunu ile ilgili konularda verilen kararlar Yargıtay aşaması olmayıp 'kesin' sayıldığı ve o dönemde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı henüz tanınmadığı için iç hukuk yolları tükenince, Güven Boğa AİHM'e cezaların iptali için 10 ayrı başvuruda bulundu. Davanın birini kazanan Boğa'nın 9 dosyasının süreci AİHM devam ediyor.

Sendikal faaliyetleri sırasında 1998'den bugüne kadar Adana'daki değişik Asliye Ceza Mahkemeleri'nde '2911 Sayılı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla hakkında 17 dava açılan Boğa, bu davaların 11'inden beraat etti, 6'sı devam ediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana AİHM'de 9 Davası Olan Eğitimciye Destek Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • apo: Ateist olduğunu Allah düşmanı olduğunu söylüyorlar 0 0 Yanıtla
  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:59 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı öncesi antrenmanlarını sürdürdü. Teknik direktör Ümit Şengül gözetiminde gerçekleştirilen idmanda futbolcular, pas oyunları ve sonuçlandırma çalışmalarıyla hazırlıklarını tamamladı.

  • Sivasspor, Fatih Karagümrük maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:59 Sivasspor, Fatih Karagümrük maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında evinde VavaCars Fatih Karagümrük ile karşılaşacakları maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Bülent Uygun yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular kondisyon çalışması yaptı. Uygun, zor bir maçın kendilerini beklediğini belirterek, taraftarın desteğinin önemine vurgu yaptı.

  • Silopi'de seçim görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi
    18:57 Silopi'de seçim görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca seçimde görev yapacaklara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya köy, belde ve ilçede görevli memur ve 281 sandık başkanı katıldı. İlçe Seçim Müdürü Beşir Ertaş ve Hakim Hüseyin Tuncay Türk tarafından katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

  • Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı
    18:55 Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı

    Trakya'da il seçim kurullarınca, il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görevli sandık kurulu başkanlarına seçim malzemeleri dağıtıldı. Malzeme torbaları içinde birleşik oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu ve sandık seçmen listeleri bulunuyor.

  • Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı
    18:55 Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı

    Tekirdağ Kapaklı ilçesinde gece saatinde işten çıkan gençler, ramazan davulcusuna denk gelmesiyle birlikte davul eşliğinde oynadı. Gençlerin oyununa katılan davulcuyla ortaya güzel görüntüler çıktı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız
    18:55 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ege veya Doğu Akdeniz'de husumet yaratma arayışında olmadıklarını, yaşamsal çıkarları korumaktan da geri durmayacaklarını belirtti. Fidan, terörün kökünü tamamen kurutma noktasında da kararlı olduklarını bildirdi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti
    18:55 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hamambaşı Meydanı'ndaki açık hava toplantısında Havran ilçesindeki vatandaşlara seslendi. Yılmaz, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin 31 Mart Pazar günü yapılacağını hatırlatarak, ilçe halkına teşekkür etti ve sandıkları patlatacaklarını belirtti. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy da Yılmaz'a BalBucks ile ilçeyi buluşturduğu için teşekkür etti ve 31 Mart'ta büyük bir coşkuyla yeni bir zafer için hazır olduklarını ifade etti.

  • Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi
    18:54 Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi

    İstanbul'un Fatih ilçesinde gerçekleştirilen geniş çaplı asayiş uygulamasında, 42 kişi askeri ceza kanununa muhalefet suçundan aranırken, 844 şüphelinin sorgusu yapıldı ve 9 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.

  • Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi
    18:53 Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi

    Adıyaman'da Demokrasi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail aleyhine slogan atan grup, insanlık dramının yaşandığı Gazze'deki saldırıları kınadı. Anadolu Gençlik Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Gezici, siyonist İsrail rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, Şifa Hastanesi'ne yönelik akıl almaz bir saldırıda bulunduklarını belirtti.


Advertisement