Adalet Bakanlığı, Atilla Sertel'in Başvrusunda Talebin Reddini İstemedi - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanlığı, Atilla Sertel'in Başvrusunda Talebin Reddini İstemedi

Adalet Bakanlığı, Atilla Sertel\'in Başvrusunda Talebin Reddini İstemedi

Chp İzmir 2. Bölge 6'ncı sıra milletvekili adaylığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düşürülen Atilla Sertel'in bireysel başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi'nin görüş istediği Adalet Bakanlığı'ndan, 20 sayfalık savunma geldi.

01.07.2015 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp İzmir 2. Bölge 6'ncı sıra milletvekili adaylığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düşürülen Atilla Sertel'in bireysel başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi'nin görüş istediği Adalet Bakanlığı'ndan, 20 sayfalık savunma geldi. Savunmayla ilgili açıklama yapan Sertel'in avukatı Murat Ergün, "Bakanlık çeşitli örnekler vermiş, hepsinde bizim haklılığımızı ortaya koyuyor. Sonuç bölümünde ise alışılmışın dışında başvurunun reddi yerine takdirin mahkemede olduğu görüşü açıklanmış ki bu da önemli biri tespit" dedi.

CHP İzmir 2. Bölge için ön seçime girip üçüncü olan ve ardından da kontenjan adaylarından dolayı 6'ncı sıra milletvekili adayı gösterilen Atilla Sertel için YSK'ya, Basın İlan Kurumu delegesi olduğu için itirazda bulunulmuştu. Bu itiraz sonrasında ise YSK bu durumu 'kamu görevi' olarak kabul ettiği için Sertel'in adaylığını düşürmüştü.

Bu şoke eden gelişme üzerine Atilla Sertel, YSK'nın karalarına itiraz edilemediği için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu ve başvuru talebi kabul edildi.

BAKANLIKTAN 20 SAYFA SAVUNMA GELDİ

Bu gelişme sonrasında Anayasa Mahkemesi'nin talebi üzerine Adalet Bakanlığı'nın da 20 sayfalık savunma görüş yazısını 23 Haziran'da tamamladığı öğrenildi. Bakanlık savunmasıyla ilgili olarak, Atilla Sertel'in avukatı Murat Ergün değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık yazısında kendilerini haklı gösteren önemli tespitlerin bulunduğunu söyleyen Murat Ergün, "Adalet Bakanlığı'nın yazısını bütün olarak ele aldığımız zaman sonuç kısmında Bakanlığın, Atilla Sertel'i haklı bulduğunu görüyoruz. Bunu açık açık 'Atilla Sertel haklıdır' dememiş ama hukukçular için anlamlı olan tespitler var. Adalet Bakanlığı, Atilla Sertel'in taleplerinde, takdirin Anayasa Mahkemesi'ne ait olduğunu söylüyor. Hukuk dilinde, alışılagelmiş olarak 'davanın reddi gerekir' gibi bir beyanda bulunmuyor. Reddedin demiyor, yani takdir mahkemeye ait diyor. Mahkeme kabul ederse de 'bir şey demiyoruz' diyor. Daha ayrıntılı açık biçimde de bakanlığın başvurumuzun kabul edilmesini ifade etmesini beklemek iyi niyetli düşünce tarzı olur" dedi.

Yazıda, başından beri savundukları düşüncelerin bulunduğuna anlatan Ergün, "Yazının ikinci sayfasındaki 'olaylar ve olgular' başlıklı kısmında, Atilla Sertel tarafından yapılan başvuru yazısında yer verilen olay ve olgulara ekleyecek bir hususun bulunulmadığı görüşüne yer verilmiş. Yani diyorlar ki, olaylar aynen gerçekleri yansıtmaktadır. Adalet Bakanlığı'nın, bizimle ihtilafa düşmediğini görüyoruz. Bizim de belirttiğimiz yasa maddelerinden bahsediyor. Seçilme hakkımızın ihlal edildiğine dair iddiamızdaki gibi bakanlıkta, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile AİHM içtihat kararları doğrultusunda, yorumlanmasının doğru olacağı kanaatindeyiz' diyor. Bu da bizim için anlamlı. Bu olayın çözümü için sadece iç hukuka bakamayız. Çünkü uluslararası hukukla çelişen durumlar var. Adalet Bakanlığı'nın bu görüşte olması son derece olumlu" diye konuştu.

'BU OLAĞAN BİR YARGI YOLU DEĞİLDİR'

Adalet Bakanlığı'nın yazısında hukuki değerlendirme bölümünün de bulunduğunu burada YSK'nın aldığı kararların itiraz edilmeye kapalı olduğunun da anlatıldığını ifade eden Murat Ergün, yaşanan sürecin olağan bir yargı yolu olmadığını söyledi. Bireysel başvuru hakkından sonuç çıkmaması durumunda yine AİHM'e gidecekleri bilgisini veren Murat Ergün şöyle devam etti:

"Zaten bireysel başvuru hakkı olmasaydı, biz şimdiye kadar dosyayı, zaten AİHM'e götürecektik. YSK kararlarının mahkemeye gidemez kararı AİHM'i bağlamaz. Anayasa Mahkemesi, AİHM'den önce bu işe el atmalıdır. Bu hukuka uygun bir görüştür. Anayasa Mahkemesi'nin kendi yetkisizliğini ilan edeceğini düşünmüyorum. Bakanlığın yazısında zaten önemli hukuki değerlendirmelerde bulunulmuş, yerinde açıklamalar var. Kamu görevlilerinin seçime girmesi konu değil. Bunu bizde kabul ediyoruz. Bizim burada dava konusu ettiğimizi husus Atilla Sertel'in seçilme hakkının elinden alınmasıdır. Atilla Sertel, Basın İlan Kurumu genel kurulunda bir gün İGC'yi temsil etti diye kamu görevlisi olur mu? Bizim davamız bu. İGC başkanı olduğu için YSK kendisine izin veren birisi. Anayasa Mahkemesi'nin gözeteceği konu, seçilme hakkı elinden alındı mı alınmadı mı konusu."

Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi'nin, kararını adli tatil başlamadan vermesini, olayı zamana yaymaması gerektiğini de dile getirdi. Sertel ayrıca, mahkemenin, hak ihlali kararı vermesi durumunda ise, YSK'nın bunu hemen uygulamasını, Atilla Sertel'in 6'ncı sıradan meclise girmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. YSK'nın böyle bir kararı uygulamaması durumunda ise, suç işlemiş olacağını, geç gelen adaletin de adalet olmayacağını söyledi.

MEMNUNİYET VERİCİ

CHP 2. Bölge 6. sıra milletvekili adaylığı YSK tarafından düşürülen İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atila Sertel, Adalet Bakanlığı'nın görüşünün kendisi için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Atilla Sertel, "Memnuniyet verici. Sonuçta ben memur değilim. Anayasa Mahkemesi karardan önce titizlikle araştırma yapıyor, çünkü bu dava Türkiye'de bir ilk. Yüksek Seçim Kurulu kararlarını tartışmaya açan bir dava. Adalet Bakanlığı'ndan benim durumumla ilgili görüş istiyor ve bakanlık da benim savunmam doğrultusunda bir görüş veriyor. Bu, memnuniyet verici" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanlığı, Atilla Sertel'in Başvrusunda Talebin Reddini İstemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.

  • Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirildi
    09:06 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda bir adreste tam 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin maddesi üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı
    09:03 Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, hırsızlık olaylarının önlenmesi ve faili meçhul olayların aydınlatılmasına yönelik çalışma yaparken, Nizip ilçesinde bir inşaat sahasından elektrik kablosu çalan A.G. isimli şüpheli suçüstü yakalandı. Şüpheli hakkında yasal işlem başlatılırken, çalınan malzemeler ise sahibine teslim edildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.


Advertisement