Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması - Son Dakika
Politika

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinde 157 bin 640 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirterek, sayının çok olmasının hükümetin suç ve suçlu ile etkin mücadele ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

13.12.2014 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinde 157 bin 640 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirterek, sayının çok olmasının hükümetin suç ve suçlu ile etkin mücadele ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinin üçüncü turunda Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, HSYK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, DPB, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu bütçe ve kesin hesapları ele alındı.

Görüşmelerin sonunda hükümet adına söz alan ve cezaevlerinde yatan hükümlü ve tutuklu sayasının çok olması yönünde yapılan eleştirilere cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sayının çokluğunun sebebini hükümetin suç ve suçlu ile etkin mücadelesine bağladı.

Adalet hizmetlerinden memnuniyetin arttığına dikkat çeken Bakan Bozdağ, "2003 yılında adalet hizmetlerinden memnuniyet yüzde 45.7 iken, 2013'de bu oran yüzde 52.8 e yükseldi. Ama henüz hedeflediğimiz noktaya ulaşmış değiliz. Hedefimiz bu oranları daha da yukarıya çekmektir" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİNDE YENİ HAKİM VE SAVCILAR ALMAK SURETİYLE YÜKÜ AZALTMAYA GAYRET EDECEĞİZ"

"Hakimin tarafsızlığı, siyasi ve felsefi görüşleri ile davanın taraflarına olan uzaklığı ile yakınlığını adli işlerine karıştırmaması, kararlarını kanunu ve vicdani olarak vermesidir" açıklamasında bulunan ve yargıda görev yapan hakem ve savcı sayısının 2002'de 9 bin 49, 2014'de ise 14 bin 983 olduğunu kaydetti. Bakan Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız Avrupa Konseyinin 100 bin kişiye düşen hakim ve savcı sayısında geri durumdadır. Hakimler ve savcılarla ilgili bir takım eleştiriler yapılabilir, bu normaldir, yargı da eleştirilebilir. Toptancı bir yaklaşımla, özveri ile çalışan, adil karar vermek için çaba sarf eden hakim ve savcılarımızı töhmet altında bırakmamak lazım. Hakim ve savcılarımızın yetişmesi konusunda da önemli adımları atıyoruz. Bakanlığımız bir Bilim Komisyonu kurmak suretiyle Hukuk Fakültelerinin eğitimim daha iyi noktaya taşınması konusunda çok kapsamlı bir araştırma yaptı. Önümüzdeki zaman içinde bu konuda bir çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağız. Hakim ve savcılarımızın sayasını artırmak için yeni adımlar atacağız. Önümüzdeki yıl içinde parlamentonun verdiği yetki ile yeni hakim ve savcılar almak suretiyle yükü azaltmaya gayret edeceğiz. Adalet Akademisi, ismi ve kurumsal yapısıyla yeni. Ama bir geleneğin devamıdır. Sanki yeni bir şeymiş gibi, savcı ve hakim adayları gözetleniyormuş gibi bir algıyı büyük bir haksızlık sayarım" diye konuştu.

"AVUKATLIK KANUNU BAŞTAN SONA YENİLENECEK"

"Neden cezaevlerinde yatanların sayısı arttı' diyorlar ya, artan hakim sayısı, artan mahkeme sayısı, adli personel sayısı ile beraber bunu değerlendirmekte fayda var" açıklamasında bulunan Bakan Bozdağ, son dönemde karalama kampanyaları çerçevesinde hakimliklerin karalandığını kaydetti. Savunmayı temsil eden avukatlarla ilgili çalışma yapmanın Adalet Bakanlığının en önemli görevlerinden birisi olduğun ifade eden Bakan Bozdağ, "Avukatlık Kanunu baştan sona yenilenecek. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Sınavla geçişin olması gerektiğine inanıyoruz. Barolar Birliği'nin kanunu açıkça çiğnememesi lazım. Avukatların dosyaları incelemesi son derece önemli, biz bunu destekliyoruz. Son yaptığımız Şubat değişikliğinden sonra uygulamanın sağlıklı yürümediğini gördük. Dosyadaki savcının araştırma usulünü öğrendikten sonra deliller karartılırsa bizim suçla mücadelemiz gerçek faillere ulaşma imkanımız ortadan kalkar. Türkiye'de 2013 yılında devam eden soruşturma sayısı 6 milyon 679 bin 973'dür, bunlarla ilgili dosyadan örnek alınmasını yasaklayan mahkeme kararı sayısı bin 306'dır. Biz bu düzenleme ile bir katalog getirdik. Bütün suçlarla ilgili değil, çok ciddi suçlarla ilgili getirdik. Buradaki rakamın bu kadar yüksek çıkmayacağı bundan sonraki süreçte çok açıktır" şeklinde konuştu.

"SAYININ ÇOK OLMASI HÜKÜMETİMİZİN SUÇ VE SUÇLU İLE ETKİN MÜCADELE ETTİĞİNİN GÖSTERGESİDİR"

Cezaevlerinde yatan sayasının arttığına ilişkin muhalefetin eleştirilerine cevap veren Bakan Bozdağ, "Cezaevlerimizde 157 bin 640 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bunlardan 22 bin 551'i tutuklu, 11 658 hükümözlü, 123 bin 431'i ise hükümlü olarak bulunmaktadır. Cezaevlerimizde bu sayının yüksek olmasına ilişkin eleştiriler yapıldı. Sayının çok olması hükümetimizin suç ve suçlu ile etkin mücadele ettiğinin göstergesidir. Yeni ortaya çıkan teknolojiler, CMUK Kanununda getirilen yeni hukuk müesseseleri, artan hakim, mahkeme sayısı, Yargıtay'da artan hakim ve mahkeme sayısı davaların daha kısa sürede neticelenmesine yol açıyor. Suçluların yakalanmasına ve hesap vermesine yol açmaktadır. Ceza Kanununda yeni suçlar ihdas edildi, iletişim alanında, sosyal medya üzerinden dün işlenemeyen suç bu gün işlenebilmekte. Yeni suçlar ortaya çıktı. bunlara ilişkin düzenlemeler hukukumuzda yer aldı. Cezaları artırdık, infaza ilişkin değişiklikler yaptık. Bütün bunlar cezaevlerinde yatan sayısının artmasına sebep olmuştur. Cezaevlerinde bulunan, hasta tutuklu ve hükümlülere ilişkin soruna biz infaz açısından değil insani açıdan bakıyoruz. Biz onların hepsine emanet gözü ile bakıyoruz. Onlara hizmet için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şunda ortaya çıkan sorunların çözümü için yeni düzenlemeler yapmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı
    09:57 Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Didim, Efeler ve Germencik ilçelerinde terör örgütü propagandası yaptığı belirlenen 4 şüpheli yakalandı. Şüpheliler hakkında adli süreç devam etmektedir.

  • AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi
    09:38 AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi

    Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şubesi tarafından 'Gazze İftarı' düzenlendi. Programda hurma, çorba ve ekmek ile iftar yapıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin ve Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan da konuşma yaptı.

  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantıya ilgili kurumların yetkilileri katıldı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı
    09:30 Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, 'Piyon' operasyonu ile çökertildi. 9 şüpheli tutuklandı ve 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunan bir çete üyesi mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda ele geçirilen ziynet eşyaları sahiplerine teslim edildi.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.


Advertisement