Açıkta Üretim Yerini Seralara Bırakıyor - Son Dakika
Güncel

Açıkta Üretim Yerini Seralara Bırakıyor

Açıkta Üretim Yerini Seralara Bırakıyor

Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Antalyalı üreticiler fırtına, don ve dolu gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle, açıkta üretim yerine örtü altı üretime yöneldi.

16.04.2014 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Antalyalı üreticiler fırtına, don ve dolu gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle, açıkta üretim yerine örtü altı üretime yöneldi.

Narenciye üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden Antalya'da, açık alanda yapılan üretim olumsuz iklim koşulları nedeniyle yerini örtü altı üretime yani seracılığa bırakıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Alanya İlçe Müdürlüğü verilerine göre Antalya bölgesinde, 2010 yılında 268 bin dekar alanda örtü altı üretim yapılırken 2013'te bu rakam 18 bin 996 bin dekar artarak 286 bin 996 dekara yükseldi. Aynı süre zarfında örtü altında yetişen ürün miktarı da 3 milyon 53 bin 313 tondan 3 milyon 198 bin 910 tona ulaştı.

VERİM VE KALİTE DE ARTIYOR

Eskiden yılın belirli zamanlarında yetişen sebze ve meyvelerin çoğu, artık gelişen teknolojiyle seralarda daha erken hasat edilmeye başlandı. Seralarda ısıtma, sulama, havalandırma, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü bir şekilde yapılması tarımsal girdileri azalttığı kadar, verim yönünden de üreticiye avantaj sağlıyor. Son yıllarda bu avantajlarından dolayı Antalya'da örtü altı üretim giderek çoğalıyor.

NARENCİYEDE ÜRÜN FAZLALIĞI VAR

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Alanya, Demre ve Kumluca'da sera ürünlerinin yüksek gelir getirdiği için üreticilerin örtü altı yetiştiriciliğe yöneldiğini söyledi. Tuncer, " Manavgat, Serik ve Aksu civarında ise daha önce pamuk dikilen alanlara narenciye dikilmeye başlandı. Tüm olumsuzluklara rağmen Antalya'da narenciye üretimi devam edecektir" dedi.

ALANYA'DA ÜRETİM ÖRTÜ ALTINA KAYDI

Alanya'da da başta yapılaşma olmak üzere fırtına, don ve dolu, üreticileri son yıllarda örtü altı üretime yöneltti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü verilerine göre ilçede, 2012'de 15 bin 975 dekar açık alanda 33 bin 638 ton narenciye üretimi yapılırken, bir yıl sonra 2013'de açık alan üretimi 500 dekar düşerek 15 bin 457 dekara, rekolte ise 32 bin 493 tona indi.

İlçede, buna paralel olarak örtü altı yetiştiriciliğinde son 3 yılda önemli oranda artış görüldü. 2010 yılında Alanya'da 21 bin dekar örtü altı alanda 256 bin 625 ton üretim yapılırken, 2013 yılında 21 bin 430 dekar alanda 256 bin 968 ton üretim gerçekleşti.

YILDA İKİ KEZ HASAT YAPILABİLİYOR

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, bölgede olumsuz iklim koşullarından dolayı açık üretime sahip muz bahçelerinin de son zamanlarda örtü altına alınmaya başlandığını söyledi. Son yıllarda üretim alanlarının çoğunun örtü altına kayarak turfanda sebze yetiştiriciliği ve örtü altı muz üretiminin arttığını belirten Rüzgar, "Örtü altı sebzeciliğinde büyüme koşullarının daha iyi olmasından dolayı bölgemizde sezonda iki kez hasat yapılabiliyor. Örtü altında yetişen ürünlerin çoğu iç tüketimde kullanılırken, bir kısmı da başta Rusya olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor" dedi. Rüzgar, üreticiyi bilinçlendirmek amacıyla 'tarla okulu' eğitimlerinde, çiftçi ziyaretlerinde ve köy toplantılarında ürün kalitesinin ve verimin daha da artması için örtü altı üretimin önemini anlattıklarını söyledi.

KAPALI ALANDA BAKIM DAHA KOLAY

Örtü altı üreticilerden Alanyalı 43 yaşındaki Cemile Oğuz, açık alanda alamadıkları verimi serada daha kolay aldıklarını anlattı.

Bir diğer üretici 50 yaşındaki Muhammet Oğuz da iki üretim arasındaki farkı şöyle özetledi: "Ürünü muhafaza etmek kapalı alanda daha kolay. Serada ürünlerimizi yaz-kış hava şartlarından daha iyi koruyabiliyoruz. Ürün kalitesinde de belli bir standardı yakalayabiliyoruz. Bakımdan dolayı verim de artıyor." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Açıkta Üretim Yerini Seralara Bırakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk ve Afyonkarahisar Spor Lisesi büyük başarı elde etti
    09:27 Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk ve Afyonkarahisar Spor Lisesi büyük başarı elde etti

    Tekirdağ'da düzenlenen Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk Çok Programlı Lisesi ve Afyonkarahisar Spor Lisesi öğrencileri büyük bir başarı yakaladı. Saadet Yaşar, 43 kg kategorisinde Türkiye üçüncülüğü elde ederken, Taşoluk ÇPAL öğrencileri takım halinde ikinci olarak 2 altın bir bronz madalya kazandı. Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporcuları tebrik ederek daha büyük başarılar elde edeceklerine inandığını belirtti.

  • İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi
    09:25 İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın görev süresinin dolmasıyla boşalan üyelik için İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi
    09:13 Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde iç ve dış paydaşların destekleriyle ‘Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalıştayı düzenledi.

  • vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı
    09:09 vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı

    vivo, uygun fiyatlı akıllı telefon kataloğunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, yakında Y200i 5G adlı modeliyle karşımıza çıkacak. Uzun bir süredir merakla beklenen vivo Y200i 5G için tanıtım tarihi açıklandı. Cihazın özellikleri arasında Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 6.72 inç IPS LCD ekran, 8 GB veya 12 GB RAM seçenekleri, 50 MP + 2 MP arka kamera kurulumu ve 6.000 mAh batarya bulunuyor. vivo Y200i 5G, 20 Nisan'da Çin'de tanıtılacak.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.


Advertisement