Abdullah Gül: Parlamenter Sistem Türkiye'ye Daha Uygun - Son Dakika
Güncel

Abdullah Gül: Parlamenter Sistem Türkiye'ye Daha Uygun

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Londra'da yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çok istediği başkanlık sistemine karşı olduğunu belirterek "Bunu herkes biliyor" dedi.

26.11.2014 09:36  Güncelleme: 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin başkenti Londra'nın dünyaca bilinen düşünce kuruluşu Chatham House'ta düzenlenen 'Türkiye ve Geniş Çevresi Üzerine Etkileri' adlı konferansa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmacı olarak katıldı. Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett'in sorularını yanıtlayan Gül, başkanlık sistemine karşı olduğunu belirtti.

"PARLAMENTER SİSTEM DAHA UYGUN"

Türkiye'de planlanan başkanlık sistemiyle ilgili ise daha önce Türkiye'de açıklamada bulunduğunu belirten Gül, moderatör Dr. Robin Niblett'in ısrarcı tavrına yanıt olarak, "Ben açıkça Türkiye'de söyledim, parlamenter sistemin daha uygun olduğunu düşündüğümü herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ANTİ DEMOKRATİK DEĞİL AMA..."

Başkanlık sisteminin anti-demokratik olmadığını vurgulayan Gül, Amerika Birleşik Devletleri'ni örnek göstererek, bir ülkenin demokratik ve hukuk ülkesi olduğu takdirde ve sistem sağlam kurulursa, başkanlık sisteminin gerçekleşebileceğini söyledi. Türkiye'nin bölgesinde son dönemde nasıl değişikliklerin yaşandığına dair soruya Gül, "Bölgedeki en büyük değişiklik özellikle bölgenin son yıllarda daha da istikrarsız olması." diye yanıt verdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde yaptığı bir açıklamada "Benim bu konudaki düşüncem Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir, arzum budur. Ama partimin o zamanki karar mekanizmaları böyle bir şeyi kabul ederler mi etmezler mi onu tabii ben kestiremem. Başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sistemi de bu konuda olabilir. Yani Türkiye'ye bunlar çok şey kazandırır diye düşünüyorum. Karar mercileri çok daha hızlanarak çalışır. Çok daha rahat adım atar. Yani bunları görmek, bunları Türkiye'ye kazandırmak asıl yani siyasette, yürütmede ve yasamada farklı bir reformun da adımı olacaktır. Bu yargıdaki reformu da farklı kılacaktır. Şu andaki durum gibi olmayacak inşallah." ifadelerini kullanmıştı.

Abdullah Gül: Parlamenter Sistem Türkiye\'ye Daha Uygun
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Abdullah Gül: Parlamenter Sistem Türkiye'ye Daha Uygun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • CEVHER: NEDENSE ABDULLAH GÜL BANA DAHA ILIMLI DAHA UYUMLU GELİYOR. . SANKJİ BİR ÇOK KESİME HİTAP EDİYOR GİBİ. EN AZINDAN ÇOK KESKİN ÇİZGİLERİ YOK. 26 7 Yanıtla

Advertisement