Selvi: Terörle Mücadelede 30 Yılda Bir İlk Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

Selvi: Terörle Mücadelede 30 Yılda Bir İlk Gerçekleşti

Hükümete yakınlığıyla bilinen yazar Abdülkadir Selvi, 30 yıldır PKK ile mücadele eden devletin, ilk kez örgüt liderlerinin kellesine para ödülü koyduğuna dikkat çekti.

02.09.2015 13:44  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran seçimlerinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da artışa geçen PKK saldırıları sonrası askıya alınan çözüm sürecine ilişkin, Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, Ankara kulislerinde en çok konuşulan konu olan 'Abdullah Öcalan'ın devreye sokulup sokulmayacağı'na ilişkin kritik bilgiler verdi.

30 YILLIK MÜCADELEDE BİR İLK

30 yıldır PKK ile mücadele eden devletin, ilk kez örgüt liderlerinin kellesine para ödülü koyduğuna dikkat çeken Selvi, bu adımın terörle mücadelede bir konsept değişikliğine işaret ettiğini ileri sürdü.

Çözüm sürecine ilişkin atılacak adımlar konusunda, PKK'ya operasyon yapılıp yapılmayacağı konusunda Selvi, "Ankara'nın yeni Kürt politikası operasyonlara dayanmıyor. Sorunun çözümü için yine diyalog kanalları açılacak. Belki bir aşamada Öcalan yeniden devreye sokulacak. Onun bir zamanlaması var. Ama çözüm süreci yeniden canlandırılsa da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

İşte Selvi'nin o yazısı:

ÖCALAN DEVREYE NE ZAMAN SOKULACAK?
(...)

Ama bildiğim bir şey var. 30 yıldır PKK ile mücadele eden Türkiye, ilk kez örgüt liderlerinin kellesine para ödülü koydu.

Bu terörle mücadelede bir konsept değişikliğine işaret ediyor. PKK'ya karşı operasyonların başladığı bir sırada, örgüt liderlerine yönelik bir operasyon hazırlığı olup olmadığı sorusunun peşine düşmüştüm. "Henüz o seviyeye yükseltilmedi" karşılığını almıştım.

(...)

Türkiye 30 yıldır PKK ile mücadele ediyor ama örgüt liderlerine yönelik bir stratejisi olmaması büyük bir zaaftı.

Şimdi bu eksiklik gideriliyor.

"PKK YÖNETİCİLERİNE OPERASYON"

İsrail'in kullandığı etkili bir yöntem. Cemil Bayık, Duran Kalkan ya da Mustafa Karasu'nun ele geçirilmesinin örgütte yol açacağı moral bozukluğu birkaç sınır ötesi operasyona bedel olabilir.

PKK yöneticilerine operasyon teklifi 4 yıl önce gündeme getiriliyor. Ancak karar yeni çıkıyor. Tabii bu süre zarfında çözüm süreci yürütülüyordu. Çözüm sürecinin büyük kazanımları oldu ama bir noktanın eksik bırakıldığı ortaya çıktı. O da devlet çözüm sürecinde bir gözünü kapatırken, PKK şehir yapılanmasını gerçekleştirdi.

Suruç katliamı ve PKK'nın Lice'de uykudayken iki polisimizi ensesinden vurarak şehit etmesiyle birlikte PKK ile mücadelede yeni bir konsepte geçildi. Çözüm süreci, "Buzdolabı"na alındı, etkili sınır ötesi operasyonlar başladı.

PKK'ya yönelik ilk operasyonlarda, öncelikli olarak üç hedef vuruldu.

1-Yeni silah sistemleri

2-Örgüt militanlarının yetiştirildiği akademiler

3-2012'den bu yana İran ve Suriye rejiminden alınan ağır silahların saklandığı depolar.

Yeni silah sistemleri için özel silah depoları yapıldığı için, bunların tespit edilerek vurulması, örgütte şok etkisi yaptı. Ayrıca akademilerin vurulmasıyla birlikte orta sevideki örgüt yöneticileri hedef alındı.

(...)

"İÇİMİZDEKİ KANDİLCİKLER"

PKK'ya yönelik operasyonlara gelince. Asıl sorun şehirlerdeki yapılanmaları ve içimizdeki Kandilcikler. Kapsamlı bir çalışmanın yürütüldüğünü söylemekle yetineceğim.

Bu arada operasyonlarla ilgili zaman zaman bölge halkının nabzı tutuluyor. PKK'ya yönelik operasyonların tahmin edilenin aksine çözüm sürecine olan desteği artırdığı gözleniyor. Operasyondan önce yüzde 88 olan destek, operasyondan sonra yüzde 93 seviyesine yükseldi.

Bir başka veri daha. Operasyonlardan önce bölge halkı, yerel yönetimler anlamında yüzde 65 oranında özerkliği destekliyordu. Selahattin Demirtaş'ın deyimiyle, "Silah yoluyla özerklik ilanı" gerçek niyeti ortaya çıkardı. Bu durum bölge halkının özerkliğe olan desteğinin yüzde 38'e kadar gerilemesine yol açtı.

"12 YAŞINDAKİ FIRAT'IN HESABININ VERİLMESİ LAZIM"

PKK, şehirlerde yaptığı saldırılarla, halkla, güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Güvenlik birimleri sivil halk konusunda uyarılıyor. Çıplak kadın cesedi gibi aymazlıkların üzerine gidiliyor. Sık sık "Serhildan" çağrısı yaptılar ama başarılı olamadılar. Her şeyden önce ekmek almaya giderken PKK'nın patlattığı bomba sonucunda hayatını kaybeden 12 yaşındaki Fırat'ın hesabının verilmesi lazım.

"YENİ KONSEPTE YENİ ÇÖZÜM, AMA..."

Çünkü gerçekten de iki millet etle tırnak gibi, Kürtlere, "Kiminle yaşamak istersiniz" diye sorulduğunda, yüzde 70'ten fazlası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını tercih ediyor.

ÖCALAN DEVREYE SOKULACAK MI?

Peki bu süreçte Öcalan devreye sokulacak mı? Bu aşamada Öcalan'ın devreye sokulması gibi bir seçenek üzerinde durulmuyor. Ankara'nın yeni Kürt politikası operasyonlara dayanmıyor. Sorunun çözümü için yine diyalog kanalları açılacak. Belki bir aşamada Öcalan yeniden devreye sokulacak. Onun bir zamanlaması var. Ama çözüm süreci yeniden canlandırılsa da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Yeni konsepte, yeni çözüm… Ama şimdi değil."

Selvi: Terörle Mücadelede 30 Yılda Bir İlk Gerçekleşti

Son Dakika Güncel Selvi: Terörle Mücadelede 30 Yılda Bir İlk Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (68)

  • ERBAA: YASIM 45 YEMİN OLSUN,HAYATIMDA GORDUGUM EN İYİ PARTİ ...AKP ..DİR..ÇÜNKÜ 80 YILDA YAPİLMİYANLARİ 10 YILDA YAPTI.. NELER YAPTI NELER ,SAYMAKLA BİTMEZ...SOL PARTİLERİN DİKİLİ BİR AĞACI BİLE YOK... SOLDAN UZAK DUR VATANDAŞ... SOL UĞURSUZDUR,CENABETDİR,BEYNAMAZDİR,HAİNDİR,SARAPCİDİR,ESRARCİDİR..İSLAM DÜŞMANIDIR.... HAİN SEVİCİDİR... 35 21 Yanıtla
  • ERBAA: UYANIK OL EY ANADOLU HALKI.... NEDEN HERKES AKP VE RECEP TAYİP ERDOĞAN A SALDİRİYOR..ÇÜNKÜ VATANİMİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPİYORDA ONDAN..KENDİ TANKİMİZ,HELİKOPTERİMİZ,SAVAŞ GEMİMİZ,İHA LAR,UYDULAR....HEP KENDİMİZ YAPIYORUZ...BAŞ ORTUSUNU UNUTMA,KORKMADAN CAMİYE GİDEBİLİYORUZ...İMF YE BORCU BU HÜKÜMET BİTİRDİ.DİK DURAN TÜRKİYE VAR ARTIK... BU İÇ VE DIŞ DUSMANLARİN ZORUNA GİDİYOR....İNADİNA AKP...VATANINI, BAYRAĞINI, DİNİ SEVEN ....AKP YE GELİR... 36 13 Yanıtla
  • selovan: Yani seçimden sonra biraz kan oy oranını arttırır mantığındalar. Hayret ediyorum da bunlar nasıl bu kadar iğrençleştiler. 37 2 Yanıtla
  • müslüman kürt: Terörist ihbar edene para ôdùlù veriliyormuş.İhbar ediyorum. Selahattin Demirtaş ve tayfası.Gereğini yapın PARA PUL ıstemem. 20 12 Yanıtla
  • mhp: ben sadece bu ödül konusunda külmek istiyorum bu hayatta gerçekleşmeyecek bişey türkler kadar geri zekalı görmedim yaşasın iSrail yaşasın ABD YOK OLSUN TÜRK YAMYAMLARI 5 25 Yanıtla
  • Karadenizli: Böyle giderse iç savaş kaçınılmaz para udulu koysalar onlar ödül koymadan yaparlar akp ve Erdoğan bokl arı ortaya çıkmasın diye ülke yanıyor 27 3 Yanıtla
  • SELFİEEE: örgütün lideri imralıda müsade edin alayım kellesini ödülde sizin olsun 13 16 Yanıtla
  • ELO: ZERDÜŞT İTLER 12 15 Yanıtla
  • Yuhhhh: AKIlI ol Senin gibiler,zaten bu savaşi yürütüyorlar beyefendi,Biraz para Erdogan dan alip hep kişkirtma yapip halklari birbirine kişkirtiyorsunuz .Roboski,Diyarbakir,Suruç katileri Kim niye söylemiyorsunuz. Dört sene den beri Daişe silah mühimat gönderen kim ve her gün onlarca Insanlari hapse atan kim bütün Güneydoğunun ormanlarini yakan köyleri yakan sivil Insanlari katledan Kim Mademki siz bir gazetesiniz doğrulari söyle me niz lazim.yaziklar Olsun.Size ve Sizin gibilere. 17 10 Yanıtla
  • tekin: nezaman başkanlık garantilenincemi ? bu adam müttiş hayal perest 19 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement