54 Yıldır Küs Olan ABD ve Küba Arasında Barış Rüzgarları Esiyor - Son Dakika
Güncel

54 Yıldır Küs Olan ABD ve Küba Arasında Barış Rüzgarları Esiyor

54 yıllık küslük bitiyor. ABD ve Küba diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlıyor. İki ülke tutuklu takası konusunda da anlaştı.

17.12.2014 19:13  Güncelleme: 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ile Küba, diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı aldı. Açıklama, beş yıldır tutuklu olan ABD'li iş adamı Alan Gross'un Küba tarafından serbest bırakılmasının ardından geldi. ABD de Küba ile varılan anlaşma çerçevesinde Miami'de tutuklu bulunan "Küba Beşlisi"nin kalan son üç üyesini serbest bıraktı.

OBAMA VE RAUL CASTRO AYNI ANDA KAMERA KARŞISINA GEÇTİ

ABD Başkanı Barack Obama Washington'da, Kübalı mevkidaşı Raul Castro ise Havana'da yaptıkları açıklamalarla Washington-Havana arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

"KÜBA'DA DİPLOMATİK TEMSİLCİLİK AÇACAĞIZ"

Obama, ABD-Küba ilişkilerinde artık yeni bir dönem açıldığını söyledi. ABD Başkanı, Küba'yla yakınlaşmada rol oynayan Papa Françesko'ya da teşekkür etti. Obama, Kübalılara "Hepimiz Amerikalıyız" diye seslendi. Raul Castro ise en önemli konu olarak tanımladığı ticaret ambargosu sorununun henüz çözülmediğini belirtti.

ABD Başkanı Obama'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Küba'ya karşı modası geçmiş politikamızı sona erdireceğiz ve normalleşme çalışmalarına başlayacağız.

-Kübalı Amerikalıların seyehat engelini kalıdırıyoruz.

-1961'den bu yana kesik olan diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda talimat verdim.

-Küba'da diplomatik temsilcilik açacağız.

-3 Küba ajanı serbest bırakılacak.

-Kerry'ye Küba'nın terör kategorisinden çıkarılması talimatı verdim."

ALAN GROSS SERBEST BIRAKILDI

İki ülke arasındaki ilişkilerin yönünü değiştiren tarihi kararın açıklaması bugün Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, ABD ve Küba'nın diplomatik ilişkileri tamamen normalleştirmek için görüşmelere başlayacağını bildirdi. Küba'nın bu anlaşmanın parçası olarak, Amerikan vatandaşı Alan Gross'u serbest bıraktığı belirtildi.

ABD'li Alan Gross

OBAMA VE CASTRO TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

CNN Türk'ün haberine göre, yetkili, ABD Başkanı Barack Obama'nın da Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile dün 45 dakika süren telefon görüşmesi yaptığını ve burada iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesini konuştuğunu söyledi. Küba'ya ambargonun işe yaramadığını ifade eden yetkili, ilişkilerin düzeltilmesi kararının Obama ve Castro tarafından birlikte alındığını dile getirdi.

PAPA FRANCİS DE İLK GÖRÜŞMELERE KATILDI

Yetkili, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda geçen bahar ayından itibaren iletişime geçilmeye başlandığını ve görüşmelerin Kanada ve Vakitan'da, Papa Francis'in de kişisel katılımıyla yapıldığını kaydetti. Beyaz Saray da yayınladığı açıklamada, Küba'ya uyguladığı politikanın "ABD'nin kendisini bölgesel ve uluslararası partnerlerden izole ettiğini, Batı Hemisfer'deki gelişmelere etkisini kısıtladığını ve Küba'da olumlu değişimi teşvik etmeye yönelik araçları kullanmasına zarar verdiğini" kaydetti.

YENİ DÖNEMDE ATILACAK ADIMLAR

ABD'nin Küba açılımının ana başlıkları şöyle:

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba ile 1961 yılında kesilen diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için görüşmelere en kısa zamanda başlayacak.

- ABD, gelecek aylarda Havana'da büyükelçilik açacak ve iki hükümet arasında ilişkilerin normalleşmesinin parçası olarak üst düzey ziyaretler ve değişimler başlayacak.

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Yarıküre'den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki ABD delegasyonu, gelecek ay Havana'da ABD-Küba göçmenlik görüşmelerinin gelecek turunu yapacak.

- Küba'daki insan hakları durumu ve demokratik reformlar ABD'nin Küba ile diyaloglarına eklenecek. ABD, Küba ile karşılıklı kaygılar ile göçmenlik, uyuşturucuyla mücadele, insan kaçakçılığı gibi ABD'nin ulusal çıkarlarının geliştirilmesi konularında çalışacak.

CUMHURİYETÇİLERDEN TEPKİ

Obama'nın hamlesi, Kongre'de Küba'ya sertlik yanlısı Cumhuriyetçiler arasında tepkiyle karşılandı. Bu nedenle ambargonun Kongre tarafından tamamen kaldırılması beklenmiyor. Ancak Beyaz Saray kaynakları, yönetimin bu konuda icra yetkisini kullanacağını ifade ediyor.

54 Yıldır Küs Olan ABD ve Küba Arasında Barış Rüzgarları Esiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 54 Yıldır Küs Olan ABD ve Küba Arasında Barış Rüzgarları Esiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • misafir: rusyaya karşı geliştirilen bir hamledir. 3 1 Yanıtla
  • tatar: rusya türkiye yakınlaşması küba ile abd yi yakınlaştırmak zorunda bıraktı abd karakolu olan tr yıkılırsa sovyet karakolu olan kübada yıkılır yani develer güreşir olan karıncalara olur karıncalar ne oldugunu anlamadan ezilir giderler 0 1 Yanıtla
  • HeRSeYYaLaN: Güzel birsey BARIŞ. . 0 0 Yanıtla
  • ıyı haber: ıyı haber 0 0 Yanıtla
  • Abdulhadi Kurtbaş: ABD kiminle yakınlık kuruyorsa o ülke sıkıntı yaşıyor. Ucu yine Müslümanlar'a dokunacak. 0 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement