ABD Tarafından Dinlenen Almanya'da Türkiye Tartışması - Son Dakika
Güncel

ABD Tarafından Dinlenen Almanya'da Türkiye Tartışması

ABD Tarafından Dinlenen Almanya\'da Türkiye Tartışması

Almanya'nın NATO ülkesi Türkiye'yi dinlediğinin ortaya çıkması üzerine bu ülkede Almanya ile ABD arasındaki 'Dinleme krizi'ne ilişkin tartışmalar medyada ele alınmaya başlandı.

18.08.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın NATO ülkesi Türkiye'yi dinlediğinin ortaya çıkması üzerine bu ülkede Almanya ile ABD arasındaki 'Dinleme krizi'ne ilişkin tartışmalar medyada ele alınmaya başlandı.

Bu konuda Alman yayın kuruşu Deutsche Welle bir derleme yaptı. Halle'deki Mitteldeutsche Zeitung durumu Başbakan Angela Merkel'in Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlenmesiyle karşılaştırırken şunları yazdı:

"Kulağa biraz komedi gibi geliyor. Özellikle de ABD'nin daha önce Başbakan'ı dinlediği düşünülürse. O zaman kendisi bunu pek komik bulmamıştı ama çok büyük bir telaşa düştüğü de söylenemez. ABD istihbarat servislerinin enformasyon ilgisine yönelik Almanya'dan gelen şikayetlerden şimdiye kadar pek etkilenmiş görünmeyen Barack Obama, bir değişikliğe gitmeyecektir. Almanya sesini biraz daha az çıkaracaktır. Türkiye söz konusu olduğunda ise durum bundan farklı. Berlin, Türkiye'yi dinlemenin anlamlı olduğu kanaatinde. Her ne kadar Türkiye bir NATO müttefiki olsa da Berlin'e göre orada insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti yapılıyor, tam olarak güvenilemeyen bir hükümet ve terör şüphelisi Kürt partisi PKK var. Öte yandan Irak'taki Kürtlere silah sevk etmek isteniyor. BND silahların akıbetinin ne olacağını da dinler artık."

Berlin'den Die Welt gazetesi Almanya'nın Türkiye ile olan ilişkilerinin ABD ile olan ilişkilerinden farklı olduğuna dikkat çekti. Gazete, Hillary Clinton olayında büyük olasılıkla NSA'in Başbakan Angela Merkel'e yaptığı gibi sistematik ve hedefli bir dinlemenin söz konusu olmadığını savunurken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmak için mücadele eden bir NATO ortağı olduğunu ve 'Yakın bir dost olmak zorunda' bulunmadığı vurgulandı. Die Welt, yorumunda, "ABD ile dostluk farklı bir kategoride. Almanya gibi barışçıl bir ülkenin böyle bir harekette bulunmaya ihtiyacı yok mu acaba? Aslında tam tersi doğru. Barış bedava değil ve Almanya gibi barışçıl bir ülkenin de kendi gizli servisleriyle kişisel ahlak tasavvuruna her zaman denk düşmeyen bazı yollara başvurması gerek. Bizim istihbarat servisimizin günlük işi de zaten bu ve eğer bunu profesyonelce yapıyorsa bundan memnun olmamız gerekir" diye yazdı.

Bonn'da yayımlanan General Anzeiger gazetesi de, Türkiye'nin her ne kadar askeri pakt ortağı olsa da her zaman çok daha önemli bir ticaret ortağı, aynı zamanda buraya göç eden Türkler ve Kürtler üzerinden Almanya ile birçok bağlantı noktası olan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Gazete, Türk ve Alman hükümetlerinin 'dost' sayılamayacağını ifade ederken, "Merkel'in Ankara'daki mevkidaşına olması gerektiği bir mesafesi bulunuyor. Bunun nedenleri var: Güvenlik makamlarının ağır insan hakları ihlalleri, Erdoğan'ın şüphe uyandırıcı demokrasi anlayışı ve çok uzak olmayan bir geçmişte kayırıcılık suçlamasına karşı kendini savunmak zorunda kalmış olması" diye yazdı.

Stuttgarter Nachrichten gazetesi ise dostluk kavramının devletler arasında geçerli olmayacağını vurguladığı yorumunda şöyle devam etti:

"Güvenlik politikaları açısından NATO ortağı Türkiye'nin, içine girdiği mevcut istikrarsız durumda bu kadar yakından takibi anlaşılır. Ancak bu gerekçe, dış politikada alınan hasarı ortadan kaldırmıyor. Federal hükümet, ortaklarına ABD'den daha iyi bir davranış sergilemediği suçlamasıyla karşı karşıya kalacaktır. Eğer tüm olan bitenden bir ders çıkartmak istenirse, insanlar 'partner' ya da 'dost' olabilir, devletler değil. Onların en iyi durumda ortak çıkarlarından bahsedilebilir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD Tarafından Dinlenen Almanya'da Türkiye Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement