Duhok'ta ABD ile PYD Arasında Gizli Zirve - Son Dakika
Güncel

Duhok'ta ABD ile PYD Arasında Gizli Zirve

Duhok\'ta ABD ile PYD Arasında Gizli Zirve

Paris'te ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ile görüşen Salih Müslim, Duhok'ta da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ile bir araya geldi.

18.10.2014 10:14  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD ile ilk kez 12 Ekim'de Paris'te doğrudan temas kurduklarını, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ve Dışişleri Bakanlığı heyeti ile görüştüklerini açıkladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Duhok'ta görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken'in Müslim ile de gizlice görüştüğü ortaya çıktı. Müslim, Paris'te Daniel Rubinstein ile ABD Dışişleri yetkilileri ile bir araya geldiğini, görüşmede gözlemci ülke ve Türkiye'nin bulunmadığını anlattı.

DUHOK'TA GİZLİ GÖRÜŞME

Cumhuriyet'in haberine göre; Blinken ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Mesud Barzani ile Duhok'ta önceki gün gizli bir görüşme yaptı. Görüşme, Kürt Yönetimi Başkanlığı'nın resmi sitesinde açıklandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Blinken, "IŞİD teröristleri, Kürdistan bölgesine saldırınca, Başkan Obama, 'Erbil'i korumalıyız' dedi. Müttefiklerimizle büyük başarılar elde edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KARARI TEK BAŞINA ALIRSA İŞGAL KABUL EDERİZ"

Rojavalı Kürtlerin arasındaki sorunların çözülmesi ve birlik sağlanması için Barzani'nin çağrısıyla Salı gününden beri Duhok'ta yapılan zirve sürerken, Rojava'da yönetimi elinde bulunduran PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'a açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani'nin de içinde bulunduğu alanda Suriye sınırının neredeyse tamamında güvenli bölge oluşturulması yönündeki açıklamasını değerlendiren Müslim, BM kararı olmadan böyle bir şey yapılmasını "işgal sayacaklarını" vurguladı. Müslim "Bu gerçekçi değil, tek taraflı hiçbir şey olamaz.BM kararı olursa saygı gösteririz. Bizim yönetimimiz karara katılmalıdır. Türkiye bu kararı tek başına alırsa biz bunu işgal olarak görürüz. Türkiye'den kuşkularımız var" dedi.

"TÜRKİYE SİLAHLARIN ULAŞMASINA ENGEL OLUYOR"

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu'nun birkaç gün önce aldığı "Rojava ile resmi ilişkilerin geliştirilmesi" kararını da olumlu bulduğunu ifade eden Müslim, "Keşke Türkiye de yapsa. Çok rahatlardık, hem Türkiye de rahatlardı. Ama yanlış anlaşılmasın, biz orada ayrıcalık ya da kantonlar Suriye'nin ayrı bir parçasıdır diye değil, Suriye'nin bir parçasıyız. Gelecek Suriye'yi düşünüyoruz, Suriye'ye örnek bir model olmak istiyoruz. Bir ilişkide bulunulacaksa bu temel üzerinden geliştirilmeli" dedi. Kürt Yönetimi tarafından yapılan "Kobani'ye silah gönderdik" açıklamalarını da değerlendiren Müslim, "Coğrafi engeller var oraya silahların ulaştırılmasında ve Türkiye de engel oluyor" dedi.

Müslim, Kobani'deki savaşa ilişkin de "Bizimkiler artık orayı IŞİD'den temizlemeye başladılar" diye konuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMAYI YALANLAMADI

Öte yandan, önceki gün PYD ile direk olarak görüşmeye başladıklarını bildiren ABD Dışişleri Bakanlığı, dün de PYD ile istihbarat bilgilerini paylaştıklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington'da düzenlenen günlük basın toplantısında, "PYD sözcüsünün, Kobani'de koalisyonla istihbarat paylaşımları yaptıkları ve hava saldırılarını koordine ettikleri" sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabi ki ama bu doğru" dedi.

Harf, PYD sözcüsünün, geçen hafta sonu Paris'te "ABD ile PYD arasında yapılan ilk görüşme değil, ancak ilk kez açıklanan görüşme" açıklamasına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçındı. PYD ile ABD'li yetkililer arasında yapılan görüşmenin geçtiğimiz hafta sonu Paris'te yapıldığı söylemlerini yalanlamayan Marie Harf, PYD ile IŞİD'e karşı koordinasyon içinde olmadıklarını, yalnızca direk görüşme başlattıkların belirtti.

ABD, İLK KEZ DİREK GÖRÜŞMÜŞTÜKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dünkü basın toplantısında, zaman zaman aracılar kullanarak görüştükleri PYD ile, geçen hafta sonu ilk kez direk olarak görüştüklerini açıklamıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Duhok'ta ABD ile PYD Arasında Gizli Zirve - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • SALİM: Amerika salie soruyor jandarmamız olacakmısın biz ne dersek yapacakmısınız? Salih Ne derseniz yapacağız namusum ve şerefim üzerşne and içerim diyor. Amerika tekrar soruyor:buraya uçak pisti yapacağız ve buraları amerikanın toprakları gibi kullanacağız ok mi salih emriniz başım üstüne tamam ozaman tak şu ipi boynuna. . . . . benimsin bundan böyle 12 11 Yanıtla gundi: Incirlike ucak indirip kaldirdiklarinda boynundaki tasmayi hissetmiyor musun?Basiniza gecirilen torbalardan bahsetmeye gerek bile yok. 0 0 SALİM: Gundi malı biz nato üyesiyiz. TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAĞIMSIZ BİR DEVLLETTİR İSTEDİĞİNDE ÜSLERİNİ AÇAR İSTEDİĞİNDE AÇMAZ, KALDIKİ SİZLER HEP KUKLA OLMA PEŞİNDESİNİZ, MERKEL NE DEDİ ACIYORUM BU KÜRTLERE BATININ KUKLASI OLDULAR DEMEDİMİ. . . HAYDAR SANA GELİNCE KEŞKE SEN ÖLSEN BİR PİSLİKTEN KUKLADAN KURTULUR BU MİLLET 0 0 kendal: SALİM. bunun yalan olduğunu cocuklarda biliyor sen ve senin gibiler anca bu şekilde bu tur yalanlara kendinizi autuyorsunuz hiçmı utanma kalmadı sizde 0 0 kendal: konuyla alakalı olmayan yorumlar ama bir gercek var kurtler kobanıde DESTAN YAZIYOR itiraz eden varsa kobene yanı başımızda gidelim görelim 0 0 SADULLAH: kENDAL ERKEKN ÖTME DAHA YENİ BAŞLIYOR. ERKEN ÖTENE NE OLUR BİLİRSİN, İŞİD HAFTAYA KOBANİDE, bugünleri iyi değerlendirin 0 0 kahkahaa kahkahaar: Senin ne namusun var ne şerefinnn 0 0
  • kahkahaa kahkahaa: Herbıjiii başkan başarılarr € 5 2 Yanıtla
  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.


Advertisement