ABD'li Öğrenciler Sahil Temizliği Yaptı - Son Dakika
Güncel

ABD'li Öğrenciler Sahil Temizliği Yaptı

ABD\'li Öğrenciler Sahil Temizliği Yaptı

Mersin'in Erdemli ilçesinde ABD'nin çeşitli eyaletlerinden gelen 20 lise öğrencisi deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında sahil temizliği yaptı.

12.07.2014 14:46  Güncelleme: 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehmet DOĞANER ERDEMLİ(Mersin), (DHA)-MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde ABD'nin çeşitli eyaletlerinden gelen 20 lise öğrencisi deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında sahil temizliği yaptı.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Türkiye'yi gezen ve bu kapsamda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu sahiline gelen ABD'li lise öğrencilerine deniz kaplumbağaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra ABD'li gençler, beraberlerinde getirdikleri çöp poşetlerini ellerine alarak deniz kaplumbağalarının üreme alanı gezerek buldukları tüm atıkları topladı. Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının üreme döneminin başladığını, Temmuz'un son haftası itibari ile yavruların yuvalarından çıkacağını söyledi. Ergene, geçen yıl Alata sahilinde 260 yuva belirlediklerini ve 5 bine yakın yavrunun sağlıklı bir şekilde denizle buluşturulduğunu kaydetti. Mersin Üniversitesi olarak 14 yıldır nesli tükenmekte olan Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının neslinin devam etmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu sahilinde çalışma yaptıklarını kaydeden Ergene, 'Deniz kaplumbağalarının üreme alanları olan kumsallarda temizlik yapmaktayız. Çünkü bu ayın sonu itibari ile yavrula çıkışları başlayacak. Yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmaları için sahilin temiz olması gerekir. Bugün ABD'nin çeşitli eyaletlerindeki liselerde okuyan 20 öğrenci ülkemize ve Mersin'e gelerek bizimle birlikte sahil temizliğine katıldı. Onlara kaplumbağalarla ilgili bilgiler verdik. Sahile yumurta bırakmak üzere gelen bir anaç kaplumbağanın çıkışını izlettik ve bilgilenmelerini sağladık. Bu hem konuk öğrenciler hem de ülkemiz adına güzel bir gelişme. Gece kaplumbağa çıkışını izleyen öğrenciler sabahın erken saatlerinde ise sahilde poşet, pet şişe ve yavrulara zarar verebilecek tüm atıkları topladık dedi

Geçen yıl 260 yuvanın belirlendiği sahilde yaklaşık 5 bine yakın yavrunun sağlıklı çıkışının yaptırıldığını vurgulayan Ergene, Anaç kaplumbağaların çıkışları yeni başlamasına rağmen şimdiye kadar aynı sahilde yuva sayısı 200'e yaklaştı. Alata yeşil kaplumbağalarının üreme alanlarının başında geliyor ve çok verimli ve iyi korunan bir alan. Kurum yönetimi ve çalışanlarının da bunda büyük etkisi var diye konuştu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD'li Öğrenciler Sahil Temizliği Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement