ABD'li Gazeteci 'Türkiye' İddiasında Israrlı - Son Dakika
Dünya

ABD'li Gazeteci 'Türkiye' İddiasında Israrlı

ABD\'li Gazeteci \'Türkiye\' İddiasında Israrlı

Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Hersh, geçen yıl Ağustos'ta Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Türkiye'nin olduğu iddiasında ısrarlı.

08.04.2014 08:26  Güncelleme: 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Seymour Hersh, "The Red Line and The Rat Line" (Kırmızı Hat ve Gizli Hat) makalesinde yer verdiği, 'Türkiye Suriye'ye kimyasal saldırıda bulundu' iddiasının arkasında.2013 yılının Ağustos ayında Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Türkiye hükümetinin olduğu iddiasında oldukça ısrarlı ve iddiasının arkasında duruyor.

YAZI İSTİHBARAT BİLGİLERİNE DAYANIYOR

Hersh, yazısını Amerikalı istihbarat yetkililerinin ifadeleri ve istihbarat belgelerine dayandırıyor. Yazıda, saldırının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve jandarmanın bilgisi dahilinde El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

BEYAZ SARAY YALANLAMIŞTI

Hersh'ün haberinde paylaştığı iddialara Beyaz Saray'dan yalanlama geldi. Beyaz Saray açıklamasında, "Bu haber sadece isimsiz kaynaklara dayanıyor, Suriye'de meydana gelen kimyasal silah saldırısı hakkında tamamen yanlış sonuçlara ulaşmaktadır" ifadeleri yer alıyor.

ARINÇ: KÜLLİYEN YALAN VE İFTİRA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da kendisine yöneltilen bir soru üzerine Hersh'ün iddiaları için "Külliyen yalan ve iftiradır. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'mızın bize gönderdiği bir not var. Kesinlikle doğru değil" dedi. Arınç, Beyaz Saray'ın da yalanlamasına atıfta bulunup, "Hersh'ün daha evvelki yazılarını da biliyoruz. Tamamen kendi kanaatleri ve isimlerini açıklayamadığı kişilerden aldığı bilgi ve duyumlar olarak bunların kesinlikle bir bilgi ve fikir birikimi olmadığını herkes çok iyi biliyor" diye konuştu.

HERSH: ELBETTE 'HAYIR' DİYECEKLER

Hersh ise, 'kanıtların yetersiz olduğu ve kaynakların isimsiz olması nedeniyle makalenin güvenilirliğine dair soru işaretleri olduğu' yönündeki eleştirilerine yönelik şunları söyledi:

"Herkes zaten öyle der… Ben çok uzun zamandır bu işi yapıyorum. ABD'nin El Nusra gibi gruplar hakkında ne bilip ne bilmediğine dair sorular içeren ve 21 Ağustos'tan çok önce sarin gazı üretebilme kapasitelerine dair en az bir belgeye erişimim var."

"İSİM VERİRSEM HEPSİ İŞİNİ KAYBEDER"

"Bu iddialar çok meşru iddialar. İnsanlar için 'kaynakların isimsiz olması' yapılabilecek en basit eleştiri. İsimlerini verirsem hepsi işini kaybeder. Herkes istediğini söyleyebilir."

Hersh, Beyaz Saray'ın yalanlaması için de, "O zaman nasıl oluyor da ben makalemde onların ifadelerini kullanabiliyorum. Eğer benim elimde varsa ve ben onu kullanabiliyorsam, nasıl öyle bir belge olmadığını söyleyebilirler?" yanıtını veriyor.

"MİT VE JANDARMA'DAN EL NUSRA'YA EĞİTİM"

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Hersh, makalesinde referans verdiği belge dışında da belgeler olduğunu ve bu belgelerde 'El Nusra'nın eğitimine MİT ve jandarmanın dâhil olduğuna' ilişkin bilgiler yer aldığını da şu sözlerle ifade etti:

"Türkiye'de MİT ve jandarmanın, [El Nusra'nın] eğitilmesine, bu kimyasal silahları nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcısı olduklarından şüphelenmek için bazı sebepler olduğu belirtiliyor."

Seymour Hersh, "Makalede yer alan iddialar ABD yönetimindeki karar mercilerin görüşü mü, yoksa kaynakların bireysel görüşleri mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Ben, ABD Başkanı'na giden ve Guta'nın doğusunda elde edilen sarinle, Suriye ordusunun mühimmat deposundaki sarinin aynı olmadığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanlığı'ndaki isimler hakkında yazıyorum. Dolayısıyla bunların yalnızca 'dışarıdakiler mi' yoksa 'içeridekiler mi' olduğuna siz karar verin. Tabi ki bunun hakkında konuşmayacağım."

"SAVAŞI ESAD KAZANIR"

Hersh, savaşın 'uzun dönemde sonuçlarının ne olacağı' sorusuna ise "Savaşı Beşar Esad kazanır ve Türkiye dahil bölge büyük bir karmaşaya sürüklenir" cevabını verdi.

ABD'nin Suriye'ye askeri müdahaleye yanaşmaması üzerine, Ankara ve Washington arasında gerginlik yaşandığı algısı oluşmuştu. ABD'nin, Suriye'nin elindeki tüm kimyasal silahları uluslararası topluma devretmeyi kabul etmesini 'askeri operasyonu önleyecek bir gelişme' olarak nitelemesini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'kozmetik bir yöntem' olarak eleştirmiş ve şu yorumu yapmıştı:

DAVUTOĞLU: BU SUÇ, KOZMETİK BİR YÖNTEMLE GEÇİŞTİRİLİRSE...

"Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi bir konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa, Beşar Esad'ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya ABD'li Gazeteci 'Türkiye' İddiasında Israrlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • A K: sanane lan zorla bizi sokacaklar oraya bizde sarin gazı olsa esada atardık manyak gene kaşımaya başladılar valla gerçekten bunların osmanlı şamarına ihtiyacı var belliki içerdeki hainler olmasaydı 16 3 Yanıtla
  • HAMAL TAYFUR...: MALUMUN İLANI... 6 6 Yanıtla
  • hakkan: abd gazeteci değil silahşörü 10 1 Yanıtla
  • harun yiğit: Kim bu Seymour Hersh diye kısa bir araştırma yaptıktan sonra Suriye'deki Sarin Gazıyla ilgili haberin, Amerika tarafından da yalanlanmasına karşın neden Türkiye'nin aleyhine olduğunu anladım. Bu, Seymour Hersh Polonya dan Amerika'ya göç eden Yahudi bir anne-babanın çocuğu olduğunu öğrendim. Bu bilgiyle haberin Türkiye aleyhine olma nedeni de ortaya çıkmış oldu. 2. Dünya savaşı sırasında bir çok Yahudi'yi ölmekten kurtaran Osmanlı torunlarına, bunlardan başkası nankörlük etmezdi zaten. 9 0 Yanıtla
  • SİZLERSİNİZ.: BOSTON'A SALDIRI DÜZENLENİYOR VE SORUMLU OLARAK ZAN ALTINDA TUTULANLAR KİM YİNE MÜSLÜMANLAR VE KİMLER ÇEÇEN KARDEŞLER BU KARDEŞLERDEN BİRİ TAMERLAN TSAMAEV KONUŞMASINA FIRSAT BİLE VERİLMEDEN ÖLDÜRÜLÜYORYA KONUŞSAYDI BELKİ GERÇEK ÇIKARDI. BUNU ENGELLEYEN SİZ YAHUDİLERSİNİZ.VE DİĞERİ DİSİZ BIRAKILIYOR KONUŞMAMASI İÇİN BU KALLEŞLİKLERİNİZ'E DUR DİYEN KUKLA DEĞİL TÜRKİYE VAR VE YAPTIĞINIZ TÜM ÇİRKİNLİKLERİNİZ BİR BİR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI.VE SURİYE'DE MÜSLÜMANLAR'A ASIL KİMYASAL ATAN SİZLERSİNİZ VE CELLADINIZ ESAD BİZİM BU GİBİ ÇİRKİNLİKLERDE PARMAĞIMIZ OLMAZ. 7 1 Yanıtla
  • SİZLERSİNİZ.: İKİZ KULELERE SALDIRI DÜZENLENDİ.SUÇLUSU BİN LADİNMİŞ.GÜYA MÜSLÜMAN OLAN LADİN BU SALDIRIYI DÜZENLENDİ,VE MÜSLÜMANLAR HEDEF SEÇİLDİ ÖZELLİKLE BİN LADİN.DAHA SONRA BU KURGUYU KURANLAR YAHUDİLER ÇIKTI.VE ŞİMDİ SURİYE AYNI İTHAM VE AYNI PALAVRALAR GÜYA TÜRKİYE HÜKÜMETİ YAPMIŞMIŞ.SİZ BURDA DURUN ARTIK BU OYUNU KURGULAYANLAR SİZLERSİNİZ ARKANIZA ALDIĞINIZ YAHUDİ BARONLARI İLE YAHUDİ MEDYASI.HÜKÜMETİMİZ KİMYASAL İLE İLGİLİ İŞİ DÜŞMEZ SİZ ESADI DESTEKLEDİĞİNİZE GÖRE BU OYUNU ONUNLA BİRLİKTE KURGULADINIZ.ÇİRKİNLİKLERİNİZ İLELEBET SÜRMEYECEK 100 YILDIR UYUYAN TÜRKİYE UYANIYOR VE İMANIMIZ SAYESİNDE HERTÜRLÜ OYUNUZNUZU BOZACAĞIZ İNŞALLAH. 7 0 Yanıtla

Advertisement