ABD: Sahada Ne Türk Ne de ABD Askeri Yer Alacak - Son Dakika
Güncel

ABD: Sahada Ne Türk Ne de ABD Askeri Yer Alacak

ABD: Sahada Ne Türk Ne de ABD Askeri Yer Alacak

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, sahada Türk veya ABD askerlerinin yer almayacağını ılımlı muhaliflerin de karşılıklı mutabakatıyla belirleneceğini söyledi.

29.07.2015 05:23  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ'in kontrolündeki alanın temizlenmesi için Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu, ancak bu alanda sahada Türk veya ABD askerlerinin yer almayacağını ve burada faaliyet gösterecek ılımlı muhaliflerin de Türkiye ve ABD'nin karşılıklı mutabakatıyla belirleneceğini söyledi.

Bakanlık yetkilisi, DAEŞ'e karşı mücadele kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarına ilişkin tele-konferans yoluyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Türkiye ile bu konudaki görüşmelerinin 9-10 ay öncesine kadar uzandığını ve bu sürenin gayet yapıcı geçtiğini kaydetti.

Türkiye ile önce Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğit-donat programı verilmesi üzerinde anlaştıklarını hatırlatan yetkili, Türkiye ile DAEŞ'in Suriye'deki ağlarını gerçek anlamda ele almaya yardımcı olması için Suriye'de çeşitli izleme formları oluşturulması noktasında da Ankara ile anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Yetkili, geçen hafta da Türk üslerinin ABD'nin insanlı ve insansız hava araçlarına açılmasında mutabık kaldıklarını anımsattı.

"TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR"

Türkiye ve ılımlı muhaliflerle, Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'in kontrolündeki sınırın son uzantısını da örgütten temizlemeye başlamak için koordinasyon içinde çalışma ihtimallerini ele aldıklarını dile getiren yetkili, "Bu alan 98 km civarındaki bir alan. Türkiye ile bu konuda çok yakından çalışmak istiyoruz ve sınırın bu uzantısını da gerçekten kapatabilmek için Türkiye'ye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Yetkili, anlaşmanın bir parçası olarak Ankara ile oturup ılımlı muhalif güçlerin organizasyonunun sağlanabilmesi yollarına bakacaklarını aktararak, "Bunun mekanizmasını, yöntemini nasıl yapacağımız noktasında onlarla (Türklerle) oturup konuşmalıyız ve önümüzdeki gün ve haftalarda bunu yapacağız" ifadesini kullandı.

"ALANDAKİ GRUPLAR, ABD VE TÜRKİYE'NİN MUTABAKATIYLA BELİRLENECEK"

Bu 98 km'lik alanın uçuşa yasak bölge olmayacağına işaret eden yetkili, "Buranın nasıl görüneceği, derinliği ve bu noktada yöntemin ne olacağını Türkiye ile istişare edecekleri, bunun DAEŞ'in alandan çıkarılması ve hayatın normale dönmesine imkan tanınması amacı doğrultusunda yapılacağını" bildirdi.

Yetkili, "Türkiye'nin de belirttiği gibi (bu bölgeye) Türk askerlerinin bir dahiliyeti olmayacak. Bu konuda bazı dedikodular var ama bu, söz konusu değil. Kesinlikle ABD askerinin de angajmanı olmayacak. Burada sahada ılımlı muhalif gruplar yer alacak" yorumunda bulundu.

Bir soru üzerine, sahada yer alabilecek ılımlı muhalif güçlerin üzerinde de çalıştıklarını ve bunun Türkiye ile ortaklaşa kararla yapılacağını belirten yetkili, "Bunların hangi gruplar olacağı noktası, bizimle Türkiye arasında karşılıklı mutabakatıyla belirlenecek" dedi.

"İNCİRLİK ÜSSÜNÜN KULLANIMI PLANLAMA AŞAMASINDA"

Türkiye'nin üslerini ABD ve koalisyon güçlerine açmasını çok teşvik edici bulduklarını belirten yetkili, İncirlik üssünün kendilerine açılmasının DAEŞ ile mücadele çalışmalarının artması ve geliştirmesine imkan sağlayacağını söyledi.

"Bunu nasıl yapacağımız, oluşturacağımız noktasında Türklerle yakın işbirliği içinde çalışıyoruz" diye konuşan yetkili, İncirlik üssünün kullanılmasında bazı kısıtlamaların olup olmayacağına yönelik soru üzerine de bütün bunların "planlama aşamasında" olduğunu kaydetti.

Yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taktiksel olarak hava güçlerinin, hava saldırılarının nasıl yapılacağı, nerede konuşlanabileceği, birlikte nasıl hareket edileceğini çözmeye çalışırken, hem Türk hem ABD ordusunun dikkate alması gereken birçok şey var. Biz şu anda konuşurken bile bu konular değerlendirilmeye devam ediliyor. Önümüzdeki günlerde bu konularda daha fazla konuşabileceğiz ama şu anda planlama aşamasındayız."

"EĞER PKK SALDIRILARDA BULUNMASAYDI..."

DAEŞ ile mücadele kapsamında Türkiye'deki üslerin ABD ve koalisyon güçlerine açılması konusunda anlaşmaya iki hafta önce varıldığını ve ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anlaşmayı ele aldığı görüşmeden hemen önce PKK'nın Türkiye içinde bir dizi terör saldırıları düzenlediğini dile getiren yetkili, "Bu saldırılar, Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava saldırıları düzenlemesini tetikledi. Biz de Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyledik ve PKK'ya karşı çabaları noktasında onları tamamen destekliyoruz. PKK konusunun bizim DAEŞ'e karşı mücadeleye yönelik Türkiye ile yaptığımız görüşmelerle bir bağlantısı yok" dedi.

Yetkili ayrıca, "Eğer PKK Türkiye'de bir dizi saldırılarda bulunmasaydı Türkiye'de Kandil Dağı'ndaki PKK'ya hava saldırısı düzenlemezdi. Dolayısıyla buradaki tetikleyici faktör, örgütün, Türk polis ve askerlerinin ölmesine neden olan saldırılarıdır. Eğer PKK Türklerle yeni bir cephe açmak istiyorsa bu hiçte yapılacak akıllıca bir şey değil" ifadesini kullandı.

"PKK'NIN TÜRKİYE İÇİNDEKİ SALDIRILARINI KINIYORUZ"

ABD'nin PKK'yı terörist organizasyon olarak gördüğüne işaret eden yetkili, "Şu noktada her zaman açık olduk ki PKK'nın Türkiye içerisindeki saldırılarını kınıyoruz, Türkiye'nin kendini savunma hakkına saygı duyuyoruz. PKK'nın, Türkiye'yi misilleme yapmaya kışkırtan bu saldırılarına devam etmemesini istiyoruz. Türklerin de bu operasyonları makul bir şekilde yürütmesi çağrısında bulunuyoruz" yorumunu yaptı.

"Terör örgütü PKK'nın DAEŞ'e karşı mücadele ettiğine" dair soruları yanıtlamayan yetkili, kuzey Irak'ta yıllardır Kürt peşmergelerle yakından çalıştıklarını, Suriye'de de Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden Suriyeli Kürtlerin DAEŞ'e karşı çok etkili olduklarını kaydetti.

"PYD İLE PKK'YI BİRBİRİNDEN AYIRMAK ÖNEMLİ"

PKK ile PYD arasındaki bağlantıya ilişkin bir soru üzerine, bu iki örgütü birbirinden ayırmak gerektiğini anlatan yetkili, "PKK birr terör organizasyonu ve son günlerde Türkiye'nin kendini savunma hakkı bağlamında misilleme yapmasına yol açan, Türk askeri ve polislerine yönelik saldırılarda bulundu. PYD ise Suriye içinde faaliyet gösteren bir grup. Türk hükümeti de PYD'ye karşı bir eylemlerinin açıkça bulunmadığı belirtti. Türkiye'nin eylemleri, doğrudan misilleme amaçlı Kandil'deki PKK'ya yönelik. Bu iki grubu birbirinden ayırmak önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkili, ayrıca, PYD'nin ABD ve Türkiye'nin temel prensibi olan "birlik içindeki Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve yine birlik içindeki bir Suriye'nin federal varlığını desteklediğini" ve bunun da önemli bir şey olduğunu kaydetti.

KOBANİ'NİN KURTARILMASINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Kobani'nin kurtarılmasında Türkiye'nin rolünü de hatırlatan yetkili, "Bence Kobani örneği gayet yapıcı bir örnek. Çünkü Türkler Kobani'den gelen binlerce sığınmacıya yardım ettiler. Kobani'yi savunanlara biz havadan destek verdik ve daha önemlisi Türk toprakları üzerinden Kürt peşmergelerden Kobani'ye tedarik yolunun açılmasında Türklerle birlikte çalıştık. Eğer bu olmasaydı, Kobani'yi elde tutmak gerçekten çok zor olacaktı" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD: Sahada Ne Türk Ne de ABD Askeri Yer Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • VATANDAŞ : ESADA UŞAK OLMAK İSTEYEN KÜRTLERİ SİLMİŞLERDİR DEFTETDEN UMARIM. 2 1 Yanıtla
  • abbas yolcu: darılma bukalemun. sana da uşaklık yapmıyor muyuz. size de, esada da, hamaneye de, saddama da...ne dersenız haklısınız. allah çile çekelim ve uşaklık yapalım diye yarattı bizi. 2 0 Yanıtla
  • Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek
    17:03 Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek

    Samsun'da Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, üniversiteyi ilk kez kazanan öğrencilere burs desteği vereceklerini açıkladı. Sandıkçı, öğrencilerin belediyeye başvurması gerektiğini belirtirken, Canik Belediyesi'nin eğitime yönelik projelerle öğrencilerin eğitim hayatına katkıda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, burs başvuru tarihleri ve detaylı bilgilere Canik Belediyesi sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği ifade edildi.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.

  • Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı
    17:03 Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı

    Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, Antalya'da 600 konutunun bulunmadığını belgeyle kanıtladı.

  • Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı
    17:03 Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı

    Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Çocuk Akademisi' hizmete açıldı. Akademide çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılacak ve hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlanacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz
    17:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana yapacağına inandığını ve yatırım ve kalkınma hamlelerini kesintiye uğratmadan sürdüreceklerini belirtti.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak
    17:00 Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak

    Ahlatcı Çorum FK'nin teknik direktörü Serkan Özbalta, Ankara Keçiörengücü maçında en iyi oyunlarını sergilemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Özbalta, takımının play-off hattında merkezi bir konuma geldiğini ancak henüz bir şeyin garantilenmediğini vurguladı. Mücadeleci ve inatçı bir şekilde oynayacaklarını ifade eden Özbalta, taraftarların desteğiyle istedikleri sonucu almayı hedeflediklerini söyledi.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.

  • Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı
    16:59 Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı

    Gaziantep Valiliği, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla 'Bakkal Kart' uygulamasını başlattı. Sosyal destek kartlarıyla daha önce zincir marketlerde destek sağlanırken, bu uygulama ile küçük esnaf da destekleniyor. Valilik bütçesi ve hayırseverlerin yardımlarıyla genişletilen çalışmada, ihtiyaç sahiplerine kartlar ulaştırıldı. Proje, diğer illerden de yoğun ilgi görüyor ve hem vatandaşın hem de esnafın desteklenmesini sağlıyor.

  • Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar
    16:59 Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümün planlar dahilinde yapılması gerektiğini söyledi.


Advertisement